IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски прие предизвикателството на Путин. Ще спечели ли?

Украинският президент Володимир Зеленски претърпя пълна трансформация както пред своите съграждани, така пред света

13:52 | 01.04.22 г. 42
<p>
	<em>Володимир Зеленски и екипът му. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски и екипът му. Снимка: Bloomberg LP

От наркоман и бездарен актьор до "лъва на демокрацията" - мненията за украинския президент Володимир Зеленски са полярни, но личността му не оставя хората безразлични. Особено в последните седмици, когато авантюрата, в която се впусна без много опит, се превърна в истинско изпитание за лидерството на една държава.

На 24 февруари украинският президент се оказа в центъра на военни действия, които все още дори не знаем как ще приключат. И това доведе и до неговата трансформация, която виждат всички по света. "Украинская правда" разказва и как вътре в Украйна виждат промяната в своя президент.

Колкото и да е цинично, но войната, която започна Русия, дава на Володимир Зеленски втори шанс по отношение на вътрешнополитическия му живот, пише изданието. За всички украинци животът се дели на "преди" и "след" 24 февруари, а за Зеленски това важи с още по-голяма сила.

Преди месец думите "политическа зрялост" и "Володимир Зеленски" бяха използвани в едно изречение само в ироничен контекст. И това се отрази и на управлението - партията "Слуга на народа" се затвори и започна да мисли стратегии за следващите избори - парламентарни и президентски. Рейтингите тръгнаха надолу, появиха се и съмнения за корупция, срещу която Володомир Зеленски обеща да се бори докрай.

Но само за ден всички обвинения, всички коментари на опозицията за липса на патриотизъм, незрялост и прокремълско поведение станаха напълно неуместни и подкрепа за действията на своя президент изказват 93% от украинците.

Причините са много, но основното е, че прие битката на руския президент Владимир Путин и не избяга от страната. За разлика от олигарсите, срещу които също обеща да се бори. Всъщност изпълнението на това обещание е в ход - през есента президентът подписа закон срещу участието на олигарсите в политическия живот. Изпълнено е и друго предизборно обещание - за отнемане на депутатския имунитет, както и за провеждането на референдуми, които вече не позволяват на президентът на Украйна да заобикаля волята на парламента, организирайки допитване до обществото.

За първи път украински президент се доверява на своето разузнаване и специални служби, се коментира в Украйна. Зеленски също заложи всичко в тази война, но неговият залог може да се окаже по-печеливш от този на руския му колега Владимир Путин. Украинската армия също не отстъпва от битка, макар да има нужда от помощ.

Промяната във външната политика на Володимир Зеленски обаче е още по-впечатляваща. Заради липсата на дипломатически опит връзките на Украйна с останалия свят бяха трудни. Президентът не успя да установи контакт с руския си колега Владимир Путин, а и много западни държави, особено САЩ, се държаха настрана от Украйна.

Вероятно сегашният президент на САЩ Джо Байдън се притесняваше да се срещне със Зеленски на фона на скандалите за корупция около сина му Хънтър, докато беше в борда на най-голямата частна украинска газова компания "Бурсима", пише още "Украинския правда".

Цялостното отношение на Запада към Украйна изглежда леко пренебрежително. Украинският посланик в Германия Андрий Мелник например коментира наскоро, че на 24 февруари, когато е поискал от финансовия министър на Германия Кристиан Линднер подкрепа под формата на оръжие и санкции срещу Русия, му е било коментирано, че на Украйна остават "броени часове" суверенитет.

Само за месец - от 1 март до 31 март, украинският президент обаче вече имаше 17 публични изяви пред национални парламенти и срещи на високо равнище на международни организации - само в един ден пред НАТО и срещата на лидерите на ЕС, както и на представителите на Г7, преброи CNN.

Във всички тях, с много емоция, понякога и с отчаяние, облечен с военни дрехи, Володимир Зеленски разкава за случващото се в Украйна и настоява за военна помощ, за обявяване на небето над Украйна за зона, забранена за полети, и повече санкции срещу Русия. Той заложи на своята популярност и за неговите колеги все по-трудно ще става да му отказват.

Защото реално неговите думи са насочени не толкова към политиците и депутатите, пред които говори, а към хората. Показателно е, че проучванията, цитирани от Ройтерс, показват, че 74% от американците - и републиканци и демократи, са за затварянето на небето на Украйна, въпреки опасенията на Джо Байдън, че това може да сложи началото на Трета световна война.

Зеленски спря да говори за членството в ЕС, а директно подаде документите в началото на март. Лидерите на общността са доста резервирани, но все повече европейци подкрепят идеята за ускорена процедура за членството на страната.

Какво бъдеще може да очаква Володимир Зеленски?

Не случайно във Великобритания наричат украинския президент новия Чърчил, пише още "Украинская правда". Според изданието има много прилики между двамата - британският премиер е имал подкрепата на 83% от британците след края на Втората световна война. Но това не пречи да загуби първите избори в страната. На Чърчил му отне пет години, за да се върне отново на власт и да работи за възстановяването на Великобритания.

Прозорецът за Зеленски също ще се затвори много бързо, ако не покаже бързи промени и реформи след края на войната, посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
забранената дума комик, пардон с.м.е.ш.н.и.к. Въх мари, нямало цензура, щом съвсем безобидни и нормални думи дразнят слуха на нашите "комици". Утре ще забранят и думата ц.и.р.к., макар че секи ден го гледаме по зомбивизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
забранената дума п.а.л.я.ч.о или още ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Ze никой не го пита. Той е комик, играещ роля на ***. Каквото му кажат и както му кажат, така ще го изиграе. Накрая ще свърши лошо, но това си е негов проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Зеленски вече е спечелил. А Пyттю е на дръвника. Великата пиянска армия се оказа жалка. На 9ти май се очаква невероятен парад да има, разбиваните на терен пияници ще се правят на победители :))) Може да минат и камазите с натоварените военни трофеи - хладилници, перални, килими, че дори и женски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Ще спечели ли Ze? Ами до момента сметката му в америчка банка е набъбнала до $2 ярда. А Укрия ще се отърве от поне 1/3 от територията си и няма да има нужда да се харчи да я храни. Намеквам за Новорусия, ДНР, ЛНР и цялата ивица около Черно море, включително и Одеса. От цялата галимация дотук Крим отново има нормално водоподаване, а сега ще има и сухоземна връзка с РФ, като изключим моста. Отделно, до момента Ze клекна на повечето предварителни условия, с които доскоро беше категорично несъгласен. Въпрос е какво ще го правят за чуждите военни биолаборатории. Щото скандалът и последствията тепърва предстоят. А Китай е особено настървен, заради голословните обвинения към него за Ковида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
правилната страна на муя? .. еми не си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 5
julian12
преди 2 години
Силен интернет лъв. В живота - мишцица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Мен ме обиждат за всяко мнение, понеже не съм от Правилната Страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
Хапвай си пропаганда... Извинявам се, че опитвам да гледам и двете страни на едно и също нещо, и не скандирам безрезервно само за едната, като футболен запалянко. ДРЕМЕ МИ ЗА ПУТИН просто много недвусмислено виждам как ни манипулират и пропагандират напълно едностранчиво, и имам проблем с това. Ако бях от противоположната страна на пропагандата и по цял ден слушах за величието на руските бойци и непобедимият им напредък, щях там да подлагам на съмнение и критика. Но подобно нещо не можем да чуем, нали, тук сме СТО ПРОЦЕНТА ЕДНОТО, там са СТО ПРОЦЕНТА ДРУГОТО. Понеже това не са новини, а пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 10
Werter
преди 2 години
Циклопче, когато нямаш аргументи, преминаваш към лични обиди. Типично по путински, захаровски, медведевски и т.н. пасмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още