IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск и Ууд разкритикуваха единно ETF-тренда

В Twitter основателят на Tesla и инвеститорката звезда заедно се подиграха на пасивните инвестиционни фондове

09:38 | 07.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кати Ууд. <em>Снимка: &nbsp;Alex Flynn/Bloomberg</em></p>

Кати Ууд. Снимка:  Alex Flynn/Bloomberg

Кати Ууд и Илон Мъск: известната инвеститорка и ексцентричният предприемач се подкрепят взаимно в размяна на мнения в Twitter, в която критикуват бързия растеж на индексните фондове. Инвеститорката критикува индексните фондове за американския борсов индекс S&P 500, че са пропуснали неимоверното покачване на цената на акциите на Tesla - 400-кратно увеличение между първичното публично предлагане през 2010 г. и включването на компанията за електрически автомобили в борсовия индекс десет години по-късно.

Основателят на Tesla Мъск се съгласява с аргумента ѝ в отговор в Twitter. „Пасивното инвестиране отиде  твърде далеч", пише Мъск в услугата за кратки съобщения. И още: „Трябва да се върнем към активното инвестиране“.

Той търси подкрепа за тезата си от един пасивен гуру, легендарния основател на американския гигант в областта на фондовете Vanguard Джон Боугъл. И изтъкна опасностите, които крие тази форма на инвестиране.

Какво не пише инвеститорът Мъск: Починалият преди три години Боугъл изтъкна по време на дискусия за силно колебаещите се фондови пазари, че пасивните индексни фондове (ETF), които могат да търгуват на фондовата борса, могат да изкушат инвеститорите да купуват и продават ценни книжа бързо и в кратки срокове и по този начин да засилят колебанията на цените.

Това противоречи и на идеята на Боугъл за дългосрочно инвестиране с индексни фондове. В никакъв случай основателят на втората по големина фондова компания в света с фокус върху индексните фондове не смята, че пасивното инвестиране е надценено и опасно като цяло. Продуктът ARK на Ууд обаче е ETF, който се управлява активно от самата инвеститорка звезда.

Дебатът за активните и пасивните фондове се води от десетилетия. Активните мениджъри изтъкват потенциала си да генерират по-висока възвръщаемост от широкия пазар и подчертават ролята си в създаването на ефективни пазари, които пасивните фондове само копират. Други казват, че активните фондове едва ли са в състояние да надминат индексите на устойчива основа, и подчертават, че те начисляват високи такси в сравнение с евтините продукти за проследяване на борсовите индекси.

Размяната на туитове ще бъде внимателно следена, дори само заради известните ѝ автори. Ууд беше един от ранните инвеститори в Tesla и се възползва значително от поскъпването на акциите в своя фонд ARK, който се фокусира върху компании с революционни технологии. Тя придоби култов статут сред инвеститорите, като в рамките на една година почти петкратно увеличи стойността на своя фонд от най-ниското му ниво по време на пандемичния срив на фондовия пазар през март 2020 г.

Но оттогава Ууд попадна в обяснителен режим. Технологичните акции претърпяха поражение. ARK Innovation ETF със своите рискови инвестиции пострада непропорционално и загуби две трети от стойността си от пика насам. Известният германски фонд мениджър Йенс Ерхардт вече говори за „бившата инвеститор звезда Кати Ууд". И допълва: „За съжаление повечето инвеститори влязоха близо до най-високите стойности“.

Фондът ARK с остатъчния си капитал от около 10 млрд. долара все още е силно офанзивно ориентиран. Tesla остава най-голямата позиция, като представлява около 10% от активите на фонда. Следват Roku, Zoom, Coinbase, Block и Exact Sciences с по над 5%.

Така с коментарите си красноречивият Мъск не само подпалва платформата, която той самият иска да купи. Двамата с Ууд също така изглежда искат да се подкрепят взаимно в дивите възходи и падения на фондовия пазар. Защото шефът на Tesla не може да продължи собствената си успешна история на фондовия пазар, както в предишните години. Цената на акциите на Tesla скочи 17 пъти в периода между пандемичната криза и края на миналата година, но акциите загубиха повече от една пета от пика си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още