IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки и пазарите са в процес на трайно събуждане

Не можем да се скрием от дългосрочния преход към по-трудни финансови условия

13:28 | 21.06.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това е трайна промяна на режима, наложена на неохотните централни банки от инфлацията, която ги изпревари и заплашва поминъка, влошава неравенството и подкопава финансовата стабилност.

Тъй като е късно, тази промяна идва с повишен риск от странични щети и непредвидени последици. Това беше видно миналата седмица, когато страховете за растежа обхванаха пазарите, като повече прогностици влязоха в рецесионния лагер.

Пробуждането е важна част от преминаването през рисковете, пред които е изправена световната икономика. Но процесът не може и не трябва да спира до тук. Има още какво да се направи, ако намерението е, както би трябвало да бъде, да се ограничат щетите от историческата монетарна грешка, допусната миналата година от Фед, когато той упорито поддържаше погрешното си определение за инфлацията като преходна.

За да продължи да възвръща доверието в политиката си, Фед трябва да последва примера на Европейската централна банка (ЕЦБ) и да обясни защо толкова дълго греша в прогнозите си за инфлацията и как е подобрил прогностичния си капацитет.

А за да изпълни търсената от него и много необходима роля на честен съветник, Фед трябва да следва Английската централна банка, като бъде откровен и открит за това, което предстои за икономиката. Тъй като продължава да се проваля и в двете, не е изненада, че толкова много икономисти, включително бивши служители на Фед, побързаха да се оплачат миналата седмица, че ревизираните икономически прогнози на американската централна банка остават нереалистични.

През 2016 г., пише авторът, публикувах „Единствената игра в града: централни банки, нестабилност и избягване на следващия колапс“, която разглеждаше това, което тогава вече беше прекомерно и продължително разчитане на интервенциите на централните банки. Подробно обясних защо в рамките на следващите пет години глобалната икономика и пазарите вероятно ще достигнат „Т-образно кръстовище“, където все по-неустойчивата траектория ще трябва да поеме по един от два разнопосочни пътя.

Единият път беше към висок, приобщаващ и устойчив растеж, а другият към рецесия, нарастващо неравенство и финансова нестабилност. Колкото по-рано властите осъзнаеха това и действаха съответно, толкова по-голяма бе вероятността да се тръгне по по-добрия път.

За съжаление това не беше направено. Затова сега глобалната икономика е изправена пред смущения в растежа, вредна инфлация, по-голямо неравенство и тревожна волатилност на финансовите пазари. След като не успяха да предприемат действия, за да предотвратят това лошо развитие, властите сега трябва да действат по-твърдо, за да ограничат цялостните щети и да защитят по-добре най-уязвимите сегменти от обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Баце , колко ще скочи лихвата по един взет кредит , сега като дигнат с 1% основният лихвен процент . Я дай да видим в цифри , каква е тази драма дето те мъчи под всеки материал за жилища ... ?! Моля в цифри , среден размер на ипотечен кредит в БГ и средна вноска на месец ... Да не говорим с общи приказки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
ХА ХА ХА ХА Ама Вие верно сте на хапчета ?Или сте учили само до 8 клас ?Европейската банка имаше заседание на което взе решение че след като започне процеса по вдигане на лихвите ,ако някога изобщо се стигне до проблеми с обслужване на дълга на ниво държави обаче ,не физически лица ,и то само за силно задлъжнелите държави Италия,Португалия,Гърция ,Испания ,ще има готов инструмент срешщу така нареченото фрагментиране -само тогава и само за тези държави може да има някакво подпомагане като последните изявления от вчера са че тези държави ще могат да се справят с дълга си и с лихвите които предстоят да бъдат вдигнати -Еврозоната е силна и няма риск от изпадане в дългова криза-статията я има и в Инвестор ,можеш да я прочетеш и на сайта на ЕЦБ ако изобщо може да я осмислиш и така нататък -с една дума дойде време дълга да се събира ,а той се събира с вдигане на лихви и никой нищо няма да ти опрощава -къде си видял ти кредитор,лихвар да ти опрощава това дето ти е дал или ти ще цакаш банката с кредити ,а ?Направо ще ме скъсате от смях днеска-налягайте си парцалите и мислете как ще плащате ,ако трябва и на 2 места ще работите но кредитите Ви не само че ще ги връщате ами и песни ще пеете -банкера при хубаво време ти дава чадър,да де ама времето вече се влошава и тогава за съжаление си иска чадърчето ,явно сте малки но ако родителите Ви не са Ви говорили достатъчно ще си страдате от акъла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Karo
преди 1 година
ЕС ще се включи и ще подпомогне длъжниците, те го казаха на извъредното заседание миналата седмица, че готвят нов пакет мерки за подпомагане в рамките на ЕС, който да се задейства ако се наложи вдигане на лихвите на положителна територия. А положителните лихви са нещо много вредно за икономиката и за кредитополучателите, там трябва ЕС да се намеси и да започне да помага с хеликоптера и новите програми за колиествените облегчения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Мисирките все още са в просец на трайно нахранени. Очевадни неща отдавна се случиха, тия ЦБ-та сега ли стават от сън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Няма помощ,защото като теглиш дългове и тоя след теб като тегли ,и след него опашката само расте с години така надувате балони на пазарите с действията си,цената на имотите расте и балона повлича всичко ,нужно е да имате глава на раменете си и да не теглите дълг на всяка цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
mnz
преди 1 година
Не си прав, затова има солидарност в държавата, всички да се изправяме заедно пред проблемите. Да се помогне на хората да си плащат лихвите и кредитите, те имат нужда от помощ. Така както фирмите като закъсат държавата им налива едни пари, така и хората като закъсат с кредитите държавата трябва да им удари едно рамо и да им поеме задълженията. При капитализма не е добре да има фалити, затова има държава която винаги спасява нуждаещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Който иска спасение да си приготви постна пица но без кашкавала и доматения сос-тоест само сол и малко чубрица .Това е за събуждане от партито на евтиния кредит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ха ха ха ,ей ще ме уморите от смях !Хората ти пишат с големи букви!Време е да се събудиш ,да си мислил до оня ден да не взимаш кредити ,с тия кредити се надуха много балони и сега Централните банки ще ги спукат -не е идеята някой да те спасява ,ако не можеш да плащаш си има процедури ,банката ще си вземе жилището и ти ще отидеш под наем ,никой не Ви е виновен че лапате дълг като шарани без да има някой в главата ,идеята е да Ви оберат с кредити ,те после има на кой да продадат и имотите и колите и всичко с което сте се набълбукали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Repoman
преди 1 година
Не държавата, а ЕС трябва да приеме мярката за подкрепа при повишаването на лихвите. Да се подкрепят кредитополучателите, така че лихвите за тях да останат ниски, а разликата може да се покрие с някакво ново количествено облечение. Така хем лихвите няма да скочат за потребителите, хем и инфлацията ще преборим, хем и ще се облегчим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
mnz
преди 1 година
Явно е време централните банки да повишат лихвите с 1-2%, но дано лихвите да останат ниски, за да може населението да има достъп до евтин ресурс. Отделно, държавата също трябва да влезе в ролята си и да спаси хората с дългосрочни кредити, като им покрие повишението на лихвите, така както се покриват раликите по качващите се цени на тока, газта и т.н., само че този път ще се покрива покачването на лихвите, и така хората ще са спокойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още