IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото приземяване на икономиките се отдалечава

Пистата за централните банкери става все по-къса и тясна

17:17 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Важните моменти на пазарите обикновено идват с някаква метафора, която да ги обясни, пише Кейти Мартин за Financial Times. През 2020 г. това бяха букви от азбуката. След първоначалния Covid шок на пазарите и в икономиката инвеститорите се съсредоточиха върху формата, която ще приеме възстановяването. Дали ще бъде V-образно, с бързо вдигане от дълбините? Или W-образно, с поредица от обрати? Или пък ще приеме L-образна форма, като всички ще бъдем повалени, без да можем да се изправим отново?

Икономисти и централни банкери прекараха много време, използвайки букви, за да помогнат на обществеността да разбере какво може да предстои. В крайна сметка V надделя. Сега едно историческо повишаване на инфлацията предизвиква безпокойство - невидимата ръка, която рисува движението нагоре в печелившата буква, просто не оставя писалката.

Централните банкери отвръщат на удара, но буквите са загърбени. Вместо това рамката, която да ни помогне да разберем задачата на председателя на Фед Джей Пауъл и колегите му, е фокусирана върху приземяванията: твърди, меки и неравни.

Вижте купищата анализи за това с колко пространство разполага „пилотът“ Пауъл. „Мекото кацане все още е нашият основен сценарий, но пистата става все по-къса и по-тясна“, както каза главният инвестиционен директор на Nuveen Андерс Персон през юни.

Доверието на инвеститорите в този вид приземяване сега се изпарява. При сегашната монетарна реалност тази тясна писта ще бъде заобиколена от гъмжащи от акули води и връхлитана от урагани. „Монетарните власти са загубили контрол върху наратива, така че трябва да действат, но биха били гении, ако успеят да приземят меко икономиката“, коментира Кит Джукс, макро стратег в Société Générale. Той си спомня, че по време на скорошно пътуване за среща с клиенти на банката в Европа абсолютно всеки е смятал, че ще има твърдо приземяване.

Тази тема може да стане още по-убедителна, ако Пауъл надене авиаторска униформа и сложи слънчеви очила на своите пресконференции - но засега няма такова забавление, пише Кейти Мартин.

В последните си изявления по въпроса председателят на Федералния резерв реално каза на пътниците да се подготвят за друсане. Справянето с инфлацията „много вероятно ще доведе до известна болка“, каза той на среща на централните банкери в Португалия наскоро.

Разбира се, фокусът върху Фед е правилен. Въпреки всички приказки за многополюсна финансова система, американските пазари очевидно доминират глобалния инвестиционен пейзаж. Когато инвеститорите усетят, че инфлацията в САЩ е далеч извън контрола на Фед и че той ще вдига лихвените проценти още по-агресивно, отколкото пазарът вече се е опасявал, държавните облигации на САЩ поевтиняват сериозно, повличайки акциите след себе си и обикновено подкрепяйки долара.

А ефектите се разпространяват широко - погледнете последните опасения за държавните облигации на еврозоната, който се отразиха особено на книжата на Италия. Поне според Джукс това до голяма степен се дължи на гравитацията на доходността на американските ДЦК, а не на новини, специфични за еврозоната или за самата Италия.

Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още