IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото приземяване на икономиките се отдалечава

Пистата за централните банкери става все по-къса и тясна

17:17 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но не само Пауъл прави опити за сложно непланирано кацане, което може да катурне пазарите. Европейските дългови пазари все още имат капацитета да повярват в ангажимента на Европейската централна банка да спре фрагментирането на пазара на облигации в еврозоната. Доверието в способността й да намери начин да спре спираловидно покачването на доходността на италианските ДЦК обаче не е всеобщо.

И не забравяйте Японската централна банка (ЯЦБ), която се противопоставя на тенденцията за по-високи лихви и все още работи усилено, за да поддържа доходността на японските държавни облигации близо до нулата. Някои инвеститори и хедж фондове забелязват възможност за предизвикателство и залагат, че доходността е напът да се повиши.

Мансур Мохи-удин, главен икономист в Bank of Singapore, предупреждава, че ако те са прави, това би било дестабилизиращ момент за световните пазари, като прави паралел с шокиращото премахване на горната граница в курса на франка от Швейцарската централна банка през януари 2015 г. - стъпка, която изстреля местната валута и разтърси останалите.

„Доходността по японските ДЦК би се изстреляла“, казва той. Това от своя страна вероятно ще вдигне доходността и на други облигации. Мохи-удин вярва, че в крайна сметка това просто няма да се случи. „Управителят на ЯЦБ Харухико Курода няма да отстъпи“, убеден е той. „Това е шанс веднъж на поколение инфлацията в Япония да стигне 2 процента.“

Schroders отбелязва, че за тази цел ЯЦБ трябваше да „плува силно“, за да задържи доходността ниска, като изкупваше книжа за над 10 трилиона йени на седмица, от средно под 2 трилиона преди това. Сега банката притежава почти половината от всички местни държавни облигации.

И така, ЯЦБ лети в обратна посока на повечето си колеги, но е изправена пред свое трудно кацане. За повечето хора въпросът е да се избегне неоправданата болка в икономиките, а оттам и в портфейлите.

Банката за международни разплащания (БМР) – централната банка на централните банки – ясно сочи, че монетарните власти трябва да бъдат решителни. „Връщането от режим на висока инфлация може да бъде много скъпо, след като тя веднъж е вкоренена. Всичко това дава предимство на навременния и твърд отговор“, изтъква БМР в изследване на инфлационния натиск, публикувано като част от годишния й доклад.

„Централните банки напълно разбират, че дългосрочните ползи далеч надвишават всякаква краткосрочна цена“, се добавя в него. „А доверието в монетарните власти е твърде ценен актив, за да бъде изложено на риск.“

Ако все още се надявате, че централните банкери ще спасят портфолиото ви след ужасната за повечето инвеститори първа половина на годината, това изявление трябва да ви подскаже, че сега е моментът да проверите за най-близкия изход от самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още