IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да се отделят от тълпата за по-добро представяне

Промените в портфолиото не трябва да преследват краткосрочни резултати, тъй като никоя стратегия не може да направи всяко тримесечие или година успешни

09:13 | 31.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В началото на кариерата си научих основния урок за правене на пари от Хипотезата за ефективните пазари, която твърди, че цените на активите отразяват цялата налична информация. Ако търсите извънредни инвестиционни резултати (спрямо риска – бел. прев.), трябва да инвестирате в неща, към които други не са се насочили. С други думи, трябва да направите нещо различно, пише за Financial Times Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management. 

Но на пазар, който е дори умерено ефективен, всичко, което правите, за да се отклоните от консенсуса в преследване на доходност над средната, има потенциала да доведе до такава под средната, ако отклонението ви се окаже грешка. Повишено тегло на някои активи срещу понижено тегло; концентрация срещу диверсификация; задържане срещу продажба. Печелите, когато направите правилния избор и губите, когато грешите.

По този начин инвеститорите трябва да отговорят на един много основен въпрос: (а) ще се стремите ли да се представите по-добре от пазара - подход, който струва пари, далеч не е сигурно, че работи и може да доведе до действително падане на вашата възвръщаемост под средната, или (б) ще приемете ли средно представяне (което ви помага да намалите разходите, но също така означава, че ще трябва да гледате със завист, когато победителите отчитат апетитни успехи).

Ако сте избрали първото, трябва да напуснете стадото. Но след като се оттеглите, разликата ще бъде положителна, само ако изборът ви на стратегии е правилен и сте в състояние да ги изпълните по превъзходен начин.

Накратко, не е достатъчно да бъдеш различен. Дори не е достатъчно да си прав. Ако се надявате да се отличите по отношение на представянето, трябва да сте по-прав от другите, което означава, че мисленето ви трябва да е едновременно различно и по-добро. Трябва да помислите за нещо, за което другите не са се сетили, да видите неща, които пропускат, или да упражните прозорливост, която те не притежават.

Има концепция в света на инвестирането, която е тясно свързана с това да бъдеш различен: контра поведението. Инвестиционното стадо тласка цените на ценните книжа до върхове по време на бичи пазар и понякога до балони – и до меча пазарна територия и спорадични сривове. Поради тази причина може да е важно да се разграничите от стадото и да действате по обратния на него начин.

Но важното е, че масата инвеститори не грешат през цялото време или грешат толкова надеждно, че винаги е правилно да правите обратното на това, което те правят. По-скоро, за да бъдете интелигентен контра играч, трябва да разберете дали стадото прави нещо грешно и след това да определите как трябва да реагирате.

Днес вярвам, че един от начините да бъдеш интелигентен контра играч е да игнорираш краткосрочните съображения и вместо това да останеш изключително фокусиран върху дългосрочното инвестиране на капитала.

Помислете за една от темите, за които в момента ме питат най-много: рецесията. Когато ме попитат дали вървим към рецесия, обичайният ми отговор е, че когато не сме в рецесия, вървим към такава. Единствените въпроси са "кога?" и "колко лоша ще бъде?" Фактът, че предстои рецесия, означава ли, че трябва да намалим инвестициите си или да променим разпределението на портфолиото си? Не мисля така.

От 1920 г. насам е имало 17 рецесии, както и една Голяма депресия, световна война и няколко по-малки, множество периоди на безпокойство от глобален катаклизъм, а сега и пандемия. И въпреки това индексът S&P 500 е възвръщал средно по над 10 процента годишно през този век и нещо. Щяха ли инвеститорите да подобрят представянето си, като влизаха и излизаха от пазара, за да избегнат тези проблемни периоди или това би влошило представянето им?

Важно е, че дори и да мислим, че знаем какво ни очаква по отношение на неща като инфлация, рецесии и лихвени проценти, няма начин да разберем дали пазарните цени правилно са калкулирали тези очаквания или цените са твърде високи или твърде ниски.

В крайна сметка вярвам, че повечето инвеститори са взират в грешната кристална топка. Една от най-големите промени, на които съм бил свидетел в кариерата си, е невероятното скъсяване на времевия хоризонт на инвеститорите. Но представянето през едно тримесечие или една година е безсмислено в най-добрия случай и вредно разсейване в най-лошия.

Липсата на стратегия - и на каквато и да е брилянтност - ще направи всяко тримесечие или година успешни. Стратегиите стават повече или по-малко ефективни според изменянето на средата, като популярността им расте и намалява. Често лошото представяне ще се дължи на непредвидени и непредвидими развития.

Така че никой не трябва да променя стратегиите въз основа на краткосрочни резултати. Ако чакате на автобусната спирка достатъчно дълго, гарантирано няма да изтървете автобуса. Но ако бягате от една спирка към друга, може никога да не го хванете.

Затова моето предложение към вас е да се отдалечите от инвестиционната тълпа и вместо това да се съсредоточите върху нещата, които наистина имат значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още