IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Гърция ще продължи спускането към дъното

Предвид продължаващия икономически срив, рекордната безработица и недостъпността на ипотеките подобрение може да се очаква чак през втората половина на 2014 г.

10:00 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищният пазар в Гърция ще продължи спускането към дъното

Жилищният пазар в Гърция ще продължи да бъде притискан от ценови спадове през следващите 6 месеца заради свиващите се лични доходи, ръста на данъците и затегнатите условия за кредитиране, пише онлайн изданието ekathimerini.com.

Влошеното състояние на пазара на жилищни имоти в южната ни съседка ще продължи да оказва негативно влияние и върху икономиката, която се очаква и през 2013 г. да регистрира спад – за шеста поредна година.

Изданието отбелязва, че вътрешният жилищен пазар се е считал за безопасна инвестиционна дестинация в продължение на десетилетия, тъй като още по времето, когато страната използваше драхмата, недвижимите имоти оказваха надеждна защита от инфлация.

Дори и относително краткосрочните епизоди на слабост на гръцката икономика не промениха тази фундаментална гледна точка, макар и като цяло да промениха за кратко инвестиционното поведение на гърците.

Замразяването на наемните цени, наложени от правителството в периода 1978-1981 г., беше един такъв епизод и доведе до голям запас от непродадени жилища.

Друг период на слабост на пазара се очерта между 1988 и 1991 г., когато страната пострада жестоко от хиперинфлация. Тогава хората предпочетоха да влагат парите си във високодоходни държавни дългови инструменти, които им носеха лихва от порядъка на 20% и повече, вместо в недвижимост.

Възприемането на имотите като стабилна инвестиция не се промени и при влизането на страната в еврозоната през 2001 г. Икономическата експанзия, рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и голямата ликвидност напомпаха сериозно пазара и цените на жилищата нараснаха повече от два пъти допреди кризата. Това засили популярния сред гърците възглед за непоклатимостта на местния пазар на недвижими имоти.

Въпреки това обаче големият запас от непродадени жилища, натрупан по време на предходните периоди на слабост, си остана като проблем. Официални данни за това колко са празните жилища няма. Според едни оценки те са над 100 хил. жилищни единици, а според други – повече от 200 хил.

Експерти предупреждават, че рязко е нараснал броят на старите жилища на пазара, строени преди повече от 10 години. Домакинствата ги изкарват за продан, за да наберат свежи пари.

Брокери подозират, че зад този скок на запасите от стари жилища на пазара стоят банките. Заради законовата забрана да обявяват на публична продан имоти на стойност под 200 хил. евро те просто принуждават собствениците сами да ги обявят за продажба, за да покрият необслужените си кредити.

Това допринесе значително за спада на цените от 2008 г. насам. Данните на гръцката централна банка показват, че жилищата са поевтинели с около 20%, но според брокери на места спадовете в цените достигат 30-50 на сто.

Този “сенчест” запас на пазара значително е допринесъл за пониженията при цените, но беше съпроводен и от сериозен спад на сделките заради нагласата на купувачите. Те са заели позиция на изчакване и се надяват на допълнителни понижения на цените.

Продължителната рецесия е вероятно да доведе до по-голямо намаляване на задлъжнялостта през следващата година, въпреки очакваната рекапитализация на местните банки. Това ще лиши жилищния пазар от тласъка, който биха могли да му дадат новите ипотечни кредити.

Същевременно, очакванията за 2013 г. са икономическият спад да достигне между 3,5 и 5 на сто, а безработицата да достигне нов рекорд заради строгите икономии, прилагани от правителството в Атина.

Като се вземат всички тези фактори предвид, жилищният пазар в Гърция се очаква да постигне равновесие на още по-ниски ценови равнища. За да се стабилизира той е необходимо безработицата да спре да нараства, ипотеките да станат по-достъпни и при разумни лихвени нива, както и да бъде сигурно бъдещето на Гърция в еврозоната.

Това обаче е трудно да се случи преди втората половина на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още