IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският Softbank създава нов фонд - Vision Fund 2

Планира се той да е в същия обем като първия – около 100 млрд. долара, но засега не е ясно дали и в него ще участва Саудитска Арабия

16:03 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основателят на Softbank Масайоши Сон накара инвеститорите да чакат 50 минути. Накрая все пак той официално потвърди на годишната пресконференция на Softbank това, за която мнозина говореха от дълго време насам, макар и под сурдинка: Softbank стартира наследник на Vision Fund, най-големия технологичен фонд в света.

Вторият фонд ще бъде приблизително толкова голям, колкото и първият, тоест -  в размер на около 100 млрд. долара. Сон отново ще включи външни инвеститори. Засега не е ясно дали отново ще се присъедини спорният основен инвеститор от Саудитска Арабия, саудитският пенсионен фонд. Ясно е само, че по-голямата част от настоящите инвеститори показват „голям интерес“. Освен това е имало още много запитвания.

Причината за оптимизма на основателя на Softbank е фактът, че още във втората година на създаването си Softbank Vision Fund се превърна в двигател на печалбата на компанията, коментира германският Handelsblatt. Благодарение на счетоводната печалба от портфейла на фонда оперативната печалба на Softbank скочи с 81% до 2,4 трилиона йени (19,2 милиарда евро).

Нетната печалба скочи до 1,4 трлн. йени - повече от 1 трлн. йени за трета поредна година. Сон, който иначе не прогнозира нищо, обеща, че нетната печалба за 2019 г. също ще бъде над магическата за  Япония граница от един трилион йени.



Но това явно не му е достатъчно. С втория фонд той възнамерява да предприеме следващата стъпка в предприемаческата си мисия: в миналото той многократно подчертаваше, че иска да използва парите на своите партньори, за да направи Softbank водеща компания в интернет на нещата, изкуствения интелект и роботите. Основната дейност на Softbank е реализирането на информационната революция.

При това залага на „стратегия за опаковане“. Чрез Softbank Vision Fund Сон купува миноритарни дялове в стартиращи фирми, които работят с изкуствен интелект и са сред най-добрите на своите пазари. Неговият мотив е:„Не обичам да бъда номер две".

Целта е да се помогне на младите компании да растат по-бързо, като работят с други части от световната империя на Softbank. Последният подобен пример в Европа е германският доставчик на платежни услуги Wirecard, който миналия месец спечели Softbank за свой партньор.

„Сега е моментът да се направи голям скок", коментира Сон втория си фонд. От създаването си през 2017 г. първият Softbank Vision Fund вече изразходва 80% от своите депозити за капиталови инвестиции в 82 компании. За да не губи време и по този начин да забавя темпото на експанзия, Сон обмисля да създаде втория фонд Vision Fund първоначално единствено чрез Softbank и да включи инвеститорите на последващ етап.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още