IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеи за устойчива градска мобилност ще се съревновават в InnoAirChallenge

В InnoAirChallenge могат да се включат отбори от двама до пет участници, които имат технически умения, визия за бъдещето и креативни идеи

09:53 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: А1</em></p>

Снимка: А1

Хакатонът InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter си поставя за цел да предизвика хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Състезанието ще се състои от 2-ри до 4-ти юни 2021 г., в рамките на Европейската зелена седмица. Организатори на инициативата са Асоциацията за развитие на София, като координатор на проекта INNOAIR от името на Столична община, и А1 България, като утвърдена компания в сферата на телекомуникациите, дигиталните и ИТ решения и услуги.

В InnoAirChallenge могат да се включат отбори от двама до пет участници, които имат технически умения, визия за бъдещето и креативни идеи. Екипите могат да се регистрират на следния линк от 28 април до 31 май2021 г. За да насърчи допълнително създаването на иновативни решения на предизвикателствата, А1 осигурява награден фонд на обща стойност 18 000 лева. Отличеният на първо място отбор ще получи награда от 10 000 лева, второто място ще донесе награда от 5 000 лева, а третото - 3 000 лева. А1 ще предложи и специални награди на участниците, показали визионерски идеи и добра теоретична подготовка, като им предостави възможност за участие в Лятната академия на компанията. Стажът в А1 е отлична възможност за натрупване на практически умения в реална бизнес среда, както и работа с върхови технологии и иновативни решения в сферата на „Интернет на нещата“. 

Сред основните въпроси, на които разработките на екипите трябва да отговорят, са начини за превръщането на градския транспорт в София в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите. Други от темите са интеграцията на градската мобилност и събирането на обратна връзка от гражданите, както и разпространяването на идеи за подобряване качеството на въздуха в градска среда. По време на трите дни на Хакатона отборите ще имат на разположение и ментори от академичната и бизнес общност, които работят по сходни теми.

Сред членовете на журито, които ще оценяват разработените по време на хакатона проекти за приложимост, оригиналност и техническо изпълнение, са:

·       Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорта, Столична община

·       Димитър Дилчев, директор, Център за градска мобилност

·       Светлана Ломева, директор, Асоциация за развитие на София

·       Борислав Симеонов, старши директор „Информационни технологии и дигитална трансформация“, А1 България

·       Илиян Димитров, мениджър „Дигитална трансформация“, А1 България

·       доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет, Софийски университет

·       проф. д-р Станимир Кабаиванов, декан на Факултет по икономически и социални науки, Пловдивски университет

·       Теодора Дачева, заместник-директор на Националното сдружение на общините в Р. България 

Организаторите от АРС и А1 очакват потвърждения и от редица други водещи университетски преподаватели и представители на технологичната общност у нас и ще обявят пълния състав на журито на сайта на Хакатона допълнително. Подробна програма, технически изисквания и правилата за провеждане на InnoAirChallenge са на разположение на този адрес.  

Събитието се провежда в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива „Иновативни градски дейности“ (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област „качеството на въздуха“ и по-специално „иновативни решения за мобилност и зелено придвижване“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още