Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

IT индустрията: Не вдигайте максималния осигурителен праг

Мярката може да изгони специалистите в чужбина, ще ги последват компаниите, алармират от бранша

IT индустрията: Не вдигайте максималния осигурителен праг

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер, изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната и законодателната власт, с което изразяват своето „сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.“.  В документа се изразява загриженост, че подобна промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж. 

Още по темата

„В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество“, се казва в становището.

Браншовите организации подчертават, че ако една група получава повече, защото произвежда повече, а с това генерира повече приходи за хазната, не е разумно тя да се демотивира, а обратното – държавата да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи.

„Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище. Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, поясняват още в становището си организациите.

Според представителите на IT индустрията това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в тази индустрия. Според тях е налице реална опасност от отлив на  висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. В писмото си експертите посочват, че компаниите може да предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш. Така може да се окаже, че икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (52)

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
1
 
52
abdul до: temeroot
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Хахха. Е как така как? Като сега - с 51% мнозинство. хаха
Тоя блокчейн като че ви се е блокнал в главите и излизане няма.
2
 
0
 
51
преди 4 месеца
Време е за IT партия. Всички финанси в държавата ще минават през блокчейн. Да видим как ще се краде.
1
 
2
 
50
red6 до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Обясних ти вече - този модел, за който говориш е крайната цел и е справедлив. Да, не за всички, но е справедлив за обществото в неговата цялост. В днешно време и вероятно в бъдещо такова, ще бъда "ощетен" при него, но все пак съм ОК с това.
Проблема е, че към този момент въвеждането на един скандинавски модел ще нанесе повече вреди. Сивата икономика, беззаконието, корупцията и работоспособността на държавните институции, както и производителността на труда в България и на скандинавите НЯМАТ НИЩО ОБЩО. Това ще е все едно да подковеш жабата, понеже коня...
0
 
4
 
49
abdul до: pecan
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Що не написа над 0 или над 30 000, ами точно 3 000? Като им го вкараш (числото) в устата на синдикатите само с него си жабурят устите..
5
 
4
 
48
преди 4 месеца
Не вдигайте максималния осигурителвн праг.
ПРЕМАХНЕТЕ ГО.

Още от Анализи
Apple спешно се нуждае от придобиване в сферата на съдържанието