IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко "елитен" е елитният клуб на SOFIX?

Не е ли по-добре индексът да обхваща повече дружества, а промените в него да стават на две години, а не на шест месеца

18:09 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промените в "елитния клуб" SOFIX стават все по-безсмислени, коментират читатели на Investor.bg след първото ребалансиране на основния индекс на БФБ – София за тази година.

От днес (19 март) „М+С Хидравлик“ АД и „Неохим“ вече не са част от SOFIX, след като техните места бяха заети от "Трейс груп холд" АД и "Холдинг Варна" АД. Темата повдигна отново въпроси, свързани с времевия хоризонт за ребалансиране на индекса – има ли смисъл сега двете компании да излизат и след няколко месеца пак да се върнат, както се случи с „Трейс“ например, и не е ли по-добре индексът да обхваща повече дружества, а промените в него да стават на две години, а не на шест месеца.

Иначе на всеки шест месеца борсово търгуваният фонд Expat SOFIX ETF, който следва представянето на индекса, трябва да продава акциите си в излезлите компании и да купува от влезлите дружества.

Сега излизат близо 9% от общата тежест на SOFIX – 2,61% за „Неохим“ и 5,96% за „М+С Хидравлик“. Справка за структурата на портфейла на Expat SOFIX ETF показва, че към последната дата с налични данни – 15 март – фондът притежава 1 825 акции на „Неохим“ в портфейла си за 83 950 лв. Теглото в Expat SOFIX ETF на димитровградското дружество е 0,27%.

От дъщерното предприятие на „Стара планина“ той притежава 244 629 акции за 1 834 718 лв., което би раздвижило оборота на БФБ, когато фондът реши да продава. Теглото на „М+С Хидравлик“ във фонда е 5,87%.

При увеличение на броя на компаниите в индекса ще се ребалансира по-малък процент от теглото на SOFIX. Тогава ще влязат компании като „Софарма Трейдинг“, която и този път не влезе в SOFIX, тъй като заедно с компанията майка "Софарма" АД минават прага за тежест на една група.

Самият Николай Василев, управляващ партньор в „Експат Капитал“ и един от създателите на фонда, коментира във форума на Investor.bg, че управляващото дружество приема индекса „такъв, какъвто е“.

По думите му в няколко от държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където дружеството създаде борсово търгувани фондове, основният индекс има по-малко от 15 акции. „Дългосрочно решението е в България да има повече, по-големи, по-печеливши компании на борсата, а индексът е само следствие“, заяви Василев.

Втората актуална тема около фонда в последните дни беше дивидентната му политика, или по-точно да не се раздават дивиденти, а дивидентите по позициите в SOFIX да се реинвестират. Според някои инвеститори това на практика увеличава таксата за управление на този фонд.

От „Експат Асет Мениджмънт“ коментираха, че в проспекта и правилата на фонда е посочено, че дивидентите по позициите в SOFIX се реинвестират и фондът не разпределя дивидент към дялопритежателите на фонда. Те се прибавят към паричната наличност, където впоследствие се реинвестират в позиции от индекса SOFIX. Постъпилите суми се инвестират пропорционално във всички или част от акциите в индекса, а не задължит

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 0
forexar
преди 6 години
Колко често се променят DAX, FTSE, NIKKEI, Dow Jones ???Какви са правилата там ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още