IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще избие високото напрежение в българската енергетика?

За енергетиката ни е нужна повече икономика, отколкото политика, категоричен е енергийният експерт Атанас Тасев

08:16 | 19.03.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Разумът изглежда ще надделее, след като електроразпределителните дружества започнаха да връщат „прихванатите” средства, които Националната електрическа компания (НЕК) им дължи, коментира за Investor.bg енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод жалбата на държавната компания за неплатени средства.

В същото време от НЕК обаче отказаха да приемат парите, преведени от EVN, защото в платежното нареждане всъщност е записано, че това е предложение за заем, обясни в специално съобщение държавната компания. Сумите, платени от ЧЕЗ, пък бяха определени като "регулярни плащания".

Така че днес топката е в полето на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която трябва да реши какви мерки ще предприеме срещу ЕРП-тата. Един от ходовете е отнемането на лиценза на трите дружества.

Атанас Тасев обаче коментира, че в момента сме в казуса – всички са прави, а щета е налице, защото „парите ги няма”. В енергетиката ни е налице тежък системен проблем, който ще бъде в тежест на всяко едно правителство. Нужни са преговори и компромиси и подписване на Национална харта за решаване на кризата, препоръча още експертът. 

„С други думи, нужна е повече икономика, отколкото политика в енергетиката”, категоричен беше той.

Реалностите са такива, че паричните потоци в системата не са достатъчни, за да покрият системния дефицит, чийто размер е 500 млн. лева (част от него са и въпросните 318 млн. лева, за които жалба изпрати НЕК). Отнемането на лицензите и активите на електроразпределителните дружества обаче няма как да възстанови тези суми и подобно действие не решава проблема на енергетиката ни.

Конфронтацията в енергетиката е контрапродуктивна

Прихващането не е незаконна практика, но според юристите е необходимо съгласието на двете страни. Именно тук е нарушението на трите дружества. Във вторник това коментира и председателят на ДКЕВР Боян Боев. Неизплатени средства се изискват чрез регулатора, а не своеволно, обясни той.

Електроразпределителните дружества обаче не могат да покрият липсите, защото паричният поток не е достатъчен. Но за да не бъде разбита енергетиката, никой няма интерес да изпълни заканите си - отнемането на лицензите няма да доведе до възстановяването на средствата.

От своя страна, самите компании решиха да спрат с конфронтациите и започнаха да възстановяват „прихванати средства”. От EVN върнаха 32 млн. лева и признаха, че са си прихванали общо 104 млн. лева. От друга страна обаче, НЕК им дължи 248 млн. лева или 144 млн. лева след "прихващанията". Държавната енергийна компания така или иначе отказа да приеме плащането.

ЧЕЗ възстанови 8 млн. лева и обеща още два транша до края на месеца. От НЕК обаче обясниха, че дружеството традиционно се изплаща по този начин, а сумите са за текущия месец - март. До късно снощи продължи заседанието на ръководството на Енерго – Про и все още не е ясно каква ще е позицията на дружеството.

България не беше готова за ВЕИ

България не беше подготвена за възобновяемите източници  и допусна грешки при реализацията на целите.  Изпълнението на задълженията по европейските директиви трябваше да стане на принципа на пирамидата и на върха да бъдат най-скъпите мощности – фотоволтаиците. Вместо това – основата на пирамидата у нас са именно соларните паркове.

В допълнение между 31 март и 1 юли 2012 година без предварителна заявка са били добавени към 700 мегавата фотоволтаични мощности. По закон тяхната енергия трябва да се изкупува от електроразпределителните дружества и те го направиха, а приходите, събирани от цената на тока, не са достатъчни за покриване на тези задължения.

„Още оттогава тръгват едни 500 млн. лева дефицит в системата”, коментира Атанас Тасев. През есента на 2012 година енергийният регулатор опита да намери частично решение на проблема с въвеждането на такса мощност, на базата на това, че ВЕИ-мощностите са нестабилни играчи в системата.

Заради липсата на достатъчно административен капацитет в ДКЕВР обаче се стигна до там, че Върховният административен съд отмени това решение.

2015 година – либерализация на пазара

Цената на тока няма как да бъде намалена още – останаха малко резерви по отношение на договорите с някои централи, коментира още Тасев. Според него сериозен проблем пред страната ще постави либерализацията на пазара.

През 2015 година вече няма да има регулиран пазар. У нас конвенционалните мощности (ТЕЦ-ове, АЕЦ „Козлодуй”  и водни централи) и новите мощности (американските централи, когенерации и възобновяеми източници) са почти наравно. По отношение на цената обаче 70% от ценовата тежест се пада на тези „неконвенционални” за икономиката ни мощности.

С други думи, при либерализирането на пазара думата ще има икономическата логика, а тя е такава, че евтината енергия ще свърши бързо при договарянето и на разположение ще бъде по-скъпата.

На този фон Тасев прогнозира, че следващите месеци може да се стигне до плавно повишение на цената на електричеството. "До изборите обаче цената на електричеството няма да бъде променяна", допълни още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Накъде ще избие високото напрежение в българската енергетика? "- Няма да е зле, ако "избие" в размърдване на мозъците, за начало. Щото нещо са забравили как се прави това, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
lubenmark
преди 10 години
Голяма каша забъркаха управляващите ни политици за периода 1989-2014г. Първо унищожиха работещи реактори, второ хвърлиха много пари да доказват безопасността, трето продадоха най-сладката част - търговската на ЕРП при изключителна държавна собственост на електропреносната мрежа. Сега за да се оправи положението в обратен ред: ЕРП - да са държавна публична собственост, търговията с електроенергия изключително държавна и нови мощности в Козлодуй и Белене с публично частни инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 6
NickyDickinson
преди 10 години
Освен това, Държавата задължително и спешно трябва да поиска пускането отново на спрените блокове в Козлодуй, докато се изградят новите блокове, пак там. Това е евтиният ток на България. Иначе никакво Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Този хроничен системен дефицит няма как да се покрие, освен ако цената на тока не се промени нагоре, с уговорката, че това би било доста отложен във времето ефект и доста спорен, защото ще намали потреблението или ще намали събираемостта на приходите в системата, да не говорим какви нови протести и политическа криза ще последват. Освен ако не се изтегли веднага държавен заем, който да подкрепи финансово НЕК. Иначе пак ще трябва заем, но за да се платят щетите на електроразпределителните дружества, защото тези такси им бяха вменени, а те от някъде трябва да си покрият разходите. Ако им отнемат лицензите, бъдете сигурни, че те ще осъдят Държавата. Същевременно е задължително евтиният ток да се продава единствено и само в България, като се промени микса, който формира цената, а нерентабилните централи да бъдат извадени от него и пуснати на свободния пазар, където естествено те ще фалират и ще бъдат ликвидирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
stoiloff
преди 10 години
До БГ-МАН коментатор 1Драстично покачване на цената на тока, ще е поредното престъпление срещу бедния народ!Изхода е ДАНС и Антитерористични отреди да влезат в централите на ЕРП-тата и да изземат всичката им "инвестиционна" документация и да се направи реална ревизия на всички разходи по статии - труд,материали,механизация! Да се сравнят цените със средните за страната и разликата да им се поиска със лихвите! И да видите как цената на тока ще стане 6 стотинки и половина! Но трябва да се влезе и във АЕЦ и навсякъде и да се действа бързо и твърдо! А отнемането на лицензите не е чак толкова сложна работа! Гладна революция е по-сложна! Знайте коментатори - народа ни няма какво да яде! Всико е съсипано от лобистки кръгове и кръгове на ДПС и БСП! Не остана нищо на народа освен да излезе по улиците! Всички договори, дори и тези на фотоволтаици могат да се преразгледат! НАРОДА ИСКА ТОВА! НЕПОСИЛНИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА НИ УБИВАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Мисленето в дълбочина води до непоносимо главоболи и ментални увреди за много от играчите в системата и политиката! Мисленето в дълбочина не е присъщо за държавни служители и най-вече за тези в ДКЕВР!Иска се детайлно разследване на дейноста на ерп-тата, на всички енергийни играчи -източвачи!Знаете ли , че на дадени обекти са отчитани Стоително Монтажни Работи със часови ставки около 18-до 36 лева, докато тогава търгове са се играли със часови ставки 2,40 лева?Знаете ли че това е отчетено като инвестиция и е било признато а е ощетило с милиони данъкоплатците и потребителите на ел. енергия? Знаете ли че реалната цена на тока е поне наполвина от тази която плащаме в момента, но няма кой да защити народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
КЪДЕ Е ДКЕВР?Защо досега през годините, всички в тази противонародна комисия само взимат заплати? Защо няма специалисти, да кажат , ей мама му стара вземаме космически заплати, дай да свършим малко работа и да облекчим народа! Дай да видим разходите на тези изедници как са формирани? С какви часови ставки - я сега да видим през същия период какви са били средните за страната? Я да видим всичко което наричат инвестиция, инвестиция ли е? Я да висим колко консултанти са ползвали и необходимо ли е било? Защо всяка тяхна инвестиция не е довела до понижаване цената на тока? ЗАЩО?Защо не са го свършили? СЪД ЗА ВСИЧКИ! Съд за национално предателство и убиване на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Цената на тока няма как да бъде намалена още останаха малко резерви по отношение на договорите с някои централи, коментира още Тасев. Според него сериозен проблем пред страната ще постави либерализацията на пазара.Това е пълна лъжа!Всяка една цена може да бъде намалена! Иска се да има държавни мъже, които наистина да защитят правата на данъкоплатците! Ние плащаме данъци а никой не ни защитава от монополистите, които искат да ни вкарат в нова каменна ера!Защо не направите ревизии на всички в енергийната система и да сравните цените на услугите от техни доставчици със средните за същия период? Ще откриете огромни разлики в ущърб на народа! Има обекти които са строени със 36 лева часова ставка и отчетени като разход-инвестиция!Всяка инвестиция и иновация би следвало да намали производствени и други разходи, което да доведе до по-ниска цена на крайния продукт?Защо у нас не се получава така? Защото няма кой да защити НАРОДА! Всеки взима едни пари и се подписва а не върши работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Гледайте бастуни... вижте живата истина за бедната ни и нещастна държавица!http://***.youtube.com/watch?v=oBxYAQcwECQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Ще избие в драстично покачване цените на тока=======================================Това хубаво ...то е ясно. Има обаче един простичък (и не съвсем) въпрос: Кой ще плати тази цена !?! Пак ше дам примера с банките, ама той върви навсякъде- прилича ми на "плашилото" на банките с вдигането на лихвата. Е като я дигнеш - дали ще си събереш парите, или точно обратното - не само, че няма да ги събереш, ами избщо ще се спре да се плаща!Всички се хващате за "хартията" и казвате : Аз имам "хартия" - ще плащате!"Да...ама не! Ако хората НЕмогат да понесат тази цена... те просто няма да я платят... и точка! Държавата тук е непричем! Не се дръжте за "хартията" за бога....това е само "хартия" тя нищо няма да ви даде! Мислете в дълбочина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още