IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Истанбул временно спря търговия заради силния срив

Вълната от нестабилност се върна на турските пазари, пише анализатор

12:09 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Турските акции, облигациите и лирата се сринаха, след като изненадващото уволнение на управителят на централната банка предизвика загриженост, че страната се насочва към нов пристъп на валутна турбуленция.

В рамките на една от най-силните разпродажби за последните години индексът Borsa Istanbul загуби над 8%, задействайки по-рано и системата за автоматично прекъсване на търговията. Лирата отслабна с почти 15%, докато доходността по облигациите в турски лири и доларовите облигации на страната се повишиха, предава Bloomberg.

Сътресенията подчертават несигурността около отстраняването на Наджи Агбал само четири месеца след като бе назначен, след като гуверньорът отбелязва края на периода на политическа ортодоксалност, който за кратко възстанови стойността на лирата след 20% отстъпление миналата година. Наследникът на Агбал, Шахап Кавджъоглу, колумнист и университетски професор, беше критик на неотдавнашните повишения на лихвените проценти, осъществени под ръководството на Агбал, включително по-голямото от очакваното повишение през миналата седмица.

„Вълната от нестабилност“ се върна на турските пазари, пише в бележка от понеделник Стивън Инес, главен международен пазарен стратег в Axicorp Financial Services Pty Ltd. в Сидни. „Пазарът се подготвяше за по-нормализирана парична политика от ноември. Този ход е голям удар за тези надежди“, посочва той.

Сривът на лирата я понижи едва до няколко процентни пункта от рекордно ниското ниво, достигнато на 6 ноември - денят преди назначаването на Агбал. Тя се търгуваше на ниво от 7,966 лири за долар в 10:36 сутринта в Истанбул, след като отслабна до 8,4707 в ранните азиатски часове, когато ликвидността за валутите на развиващите се пазари обикновено е по-слаба.

Решението за уволнение на Агбал, който се опита да възстанови доверието в централната банка, поражда опасения, че страната отново ще намали преждевременно лихвените проценти. Преди Агбал инвеститорите често критикуваха паричната политика на Турция като твърде бързаща да отмени затягането и твърде бавна, за да реагира на рисковете.

Увеличението на лихвените проценти с около 875 базисни пункта от ноември, включително увеличението от 200 базисни пункта в четвъртък, помогнаха лирата да стане най-добрата валута на развиващите се пазари през тази година, връщайки чуждестранния капитал обратно на турските пазари.

Разпродажбите на валутата, когато пазарите отвориха в понеделник, не успя да бъде компенсирано от подкрепата за лирата от държавните банки, твърди търговец на чуждестранна валута, запознат със сделките, който не е упълномощен да говори публично и е поискал да не бъде идентифициран от Bloomberg.

Министерът на финансите Лютфи Елван заяви в понеделник, че Турция ще продължи да се придържа към свободните пазари и либералния валутен режим. Правителството ще продължи да дава приоритет на ценовата стабилност, а фискалната политика ще подкрепя паричната власт в усилията ѝ да овладее инфлацията, каза той в понеделник.

„Пазарите могат да се насърчат донякъде от повторното ангажиране за липсата на намеса върху капитала и фактът, че държавните банки и вероятно централната банка са продавали долари и са получили върнали лирата обратно под нивото от  8 лири за долар“, казва Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management в Лондон. „Очаквам мащабна намеса на държавната банка в краткосрочен план да задържи лирата под това ниво“, допълва той.

Разпродажбата на турския индекс Istanbul 100 обърна тенденцията за ръст за тази година. Индексът Borsa Istanbul Banks, в който чужденците имат по-голямо присъствие,  спадна с 9,1%. Доходността по референтните 10-годишни облигации на Турция в местна валута се повиши с 343 базисни пункта до 17,49%, докато доходността по 10-годишните референтни доларови облигации нарасна със 160 базисни пункта до 7,56%.

„Оптимизмът на биковете се основаваше на това, че Централната банка на Турция можеше да поддържа високи лихви за известно време, а след миналия четвъртък това изглеждаше много обещаващо“, казва Хенрик Гулберг от Coex Partners Ltd. „Сега това е съсипано; ще бъде трудно да се намерят бикове за лирата“, каза той и добави, че валутата вече може да се върне към нивата отпреди назначаването на Агбал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още