IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може би възходът на биткойна отразява залеза на Америка

Криптовалутата вероятно е не толкова балон, колкото аларма, която ни предупреждава за някои много големи геополитически промени

17:51 | 16.02.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди малко повече от 100 години е имало актив балон, който се е надувал и спадал в течение на десетилетие. Хората, които са го държали, е можело на пет пъти да изгубят цялото си вложение. В различни моменти те са щели да спечелят огромно състояние или да видят стойността на инвестицията си унищожена от хиперинфлация, пише Рана Форухар за Financial Times.

Този актив е златото, оценено във ваймарски марки. Ако това ви напомня за биткойн, не сте единствени. В своя бюлетин Tree Rings анализаторът Люк Громен разглежда изумителните прилики между волатилността на златото във Ваймарска Германия и тази на биткойна днес. Неговото заключение? Биткойнът не е толкова балон, колкото „последната действаща пожарна аларма“, която ни предупреждава за някои много големи геополитически промени, които предстоят.

Съгласна съм, пише Форухар. През последните 10 години (или последните няколко десетилетия, в зависимост от това къде поставяте маркера) централните банкери потиснаха откриването на цените на пазарите чрез ниски лихвени проценти и количествено облекчаване. Независимо дали виждате това като добре дошло изглаждане на бизнес цикъла или нездравословна подкрепа за задлъжнели фирми, резултатът е, че сега е много трудно да се придобие представа за състоянието на отделните компании или като цяло за реалната икономика от цените на активите.

Популярността на силно волатилни криптовалути като биткойна може да се разглежда просто като спекулативен знак на тази балонизация, задействана от Федералния резерв. Но би било по-правилно да се тълкува като ранен сигнал за нов световен ред, в който САЩ и доларът ще играят по-маловажна роля.

Четирите години президентство на Доналд Тръмп с неговата токсична политика се отразиха на доверието на света в Америка. Това също намали доверието сред някои относно статута на долара като глобална резервна валута. Това чувство достигна връх по време на атаката срещу Капитолия в САЩ на 6 януари. Както каза анализаторът на финансовата политика Карън Петроу в своя скорошна бележка: „Има много жертви на този квази-преврат, като щатският долар може да е сред тях. Той не е толкова безсмъртен."

Тръмп със сигурност девалвира марката САЩ. Но той е и симптом на по-дългосрочни икономически проблеми в Америка - проблеми, които през последните години бяха прикрити с ниски лихвени проценти и парична политика, които поддържаха цените на активите високи, но също така насърчаваха дълга.

Възходът на биткойна отразява вярването в някои части на инвеститорската общност, че САЩ в крайна сметка ще започнат по някакъв начин да приличат на Ваймарска Германия, тъй като монетарната политика след финансовата криза след 2008 г., предназначена да стабилизира пазарите, отстъпи на монетизацията на нарастващия държавен дълг. В крайна сметка има само три изхода от дълга - растеж, строги икономии или печатане на пари. Ако правителството на САЩ продаде толкова дълг, че доларът започне да губи стойност, тогава биткойнът може да се превърне в сигурно убежище.

Обезценяването на германската валута не завърши добре. Това подчертава друг аспект от биткойн бума. Преминахме от еднополюсен свят, в който САЩ бяха водещата политическа и икономическа сила, към пост-неолиберален свят, в който вече няма консенсус в полза на свободната търговия и неограничавания капитализъм.

Вероятно ще имаме два или дори три полюса - САЩ, Европа и Китай. Китай сигнализира за желанието си да стане по-малко зависим от американската финансова система, купувайки по-малко американски ДЦК и пускайки собствена цифрова валута.

В този свят е лесно да си представим, че доларът ще продължи да бъде основната резервна валута, като юанът и еврото постепенно ще стават все по-важни. Но също така можем да си представим, че криптовалутите, които лесно могат да преминават границите, ще имат някои предимства пред декретните пари, емитирани от правителствата. Макар че миграцията на хора и стоки може да стане по-ограничена, дигиталната търговия и информационните потоци продължават да растат.

Застъпниците на криптото, включително технологични лидери като Илон Мъск, Марк Закърбърг и Джак Дорси, вярват, че цифровите валути са по-подходящи за този многополюсен свят. Те са до голяма степен децентрализирани и следователно по-малко подвластни на политическите сили. По същия начин, по който големите технологични платформи неотдавна демонстрираха силата си, блокирайки Тръмп в социалните мрежи, биткойнът би могъл да се издигне над всеки валутен национализъм в резултат от новия световен ред.

Ще се превърнат ли криптовалутите в новото злато - хедж срещу променящия се свят? Дали консенсусът на големите технологични компании ще се окаже по-мощен от консенсуса от Вашингтон или този от Пекин? Може би. Но също така е възможно суверенните държави да предприемат мерки за регулиране на тази екзистенциална заплаха. В САЩ министърът на финансите Джанет Йелен вече повдигна въпроса за бъдещото регулиране на криптовалутите.

Нищо от това не ме кара да купувам биткойни, пише Форухар. Но и не гледам на криптовалутата като на обикновен балон. В началото на 20-ти век не беше ясно кой от стотиците автомобилни производители ще спечели надпреварата за замяна на коня и каруцата. Сега, кой знае дали биткойнът, етерът или диемът, или някаква все още неизмислена цифрова валута, ще спечели в дългосрочен план. Засега бумът на биткойна може да се разглежда най-вече като лакмус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
viva
преди 3 години
Биткойнът, бил краен, т.е. имало само 21 млн. бройки и затова цената му щяла непрекъснато да расте. Добре, но чисто теоритично, могат да бъдат създадени още хиляди криптовалути, със същите функции, че дори и по-добри. За момента криптовалутите са само въображаем актив, без почти никакво приложение - едва ли чрез тях се осъществяват и 0,001% от всички транзакции. Ако се стигне до момент, в който реално започнат да се използват при финансовите разплащания, кой ще избере конкретно биткойна, ако цената му всеки ден се мени с едни 5-10%? Та, може наистина бъдещето да е в криптовалутите, но когато се стигне до това бъдеще, то ще е за стабилните криптовалути, а не за тези, които летят и падат неконтролируемо. В подобно време, виждам биткойна единствено като нов актив, в който хората съхраняват стойност, без да го използват на практика. Вярват, че е краен като количество и цената му отразява инфлацията, но без никакво практическо приложение. Доста абсурдно. Нещо като чистата акция на проф.Каро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам пишат вече оди за лалетата...И в Холандия са писали преди години. :) Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Биткойна е заплаха. Сега да видим какво ще нарпавят правителствата и в частност Банкстерите. Създаване на своя крипто валута за да могат да контролират всичко. Това ще бъде конторлирано от организацията на чело със стринка Кристалнка Георгиева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Всяко нещо, което е в мрежата и по сървърите може в някой кофти ден да изчезне. Всяка мрежа има неприятното присъщо качество да се разпада. Дори най-сложната мрежа - човешкият мозък има това качество. Тогава човек "откача". Е и златото "изчезва" ако го скриеш така, че после да не го намериш.Който търси Абсолютна защита за богатството си при всякакви обстоятелства, няма да я намери. Накратко ще има от всичко - и фиатни пари и биткойни и злато и какво ли не още. Ще е странно да не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 10
cherney
преди 3 години
Виж, не искам да влизам в пререкания. Но моята покупна цена на биткойн е 925 долара, а от него към днешна дата съм половин милион долара плюс. А цената му в историческа перспектива ще стигне 500.000 долара. Така, че айде избери си някой друг и му дай подобно определение. Щото нали знаеш слона колко се интересува от мнението на мухата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Боян
преди 3 години
Напротив ти си брутално некомпетентен. Да вярно е, че в САЩ за едното нищо може да те оценят на 1 милярд, но това не значи че струваш реално толкова, пример Тесла пълен балон. Истината е че в САЩ капитал има в неограничени количества поради неконтролируемото печатане на пари, но това няма как да свърши добре. Вече няма кой да вярва в долара и той ще се срине, лошото е че няма къде да си наврат парите за да не се обезценят изцяло, а да запарят поне част от това кухо богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
cherney
преди 3 години
Изключително глупава статия с крайно неграмотни мнения в нея. Биткойн не застрашава щатския долар и лидерството на САЩ. Не е случаен факта, че руснак като Сергей Брин създава Google в САЩ заедно с Пейдж, а емигрант от Южна Африка като Илон Мъск се развихри отново в САЩ с PayPal, Tesla и SpaceX. В САЩ всяка една идея може да се превърне в компания на стойност 1 трлн. долара и това е единствената страна, в която това може да се случи. Вместо да анализират как биткойн застрашава долара, тези анализатори можеха да погледнат пазара на злато през ноември и декември 2020г., за да видят колко пари са напуснали този пазар и са се озовали в биткойн протокола. Биткойн ще замени златото като store of value, а САЩ няма да пропуснат възможността техни компании да придобият лъвския пай от него. Само алкохолно интоксикиран *** може да вярва, че САЩ ще забранят биткойн. Златото ще си замине в следващите десет години и най-умните ще скочат първи от този кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
ПИЧ
преди 3 години
Чисто и просто, биткойна ако е ограничен в нарастване на неговото количество, то цената му (изразена в долари) ще расте, защото долара активно се обезценява. от печатането. По същия начин се обезценява и еврото. Тук дори ние в България трябва да помислим дали да не променим вързания курс на лева към еврото. от 1?=1.9558 лв например на 1?=1.90 лв или 1.85 лв, т.е да се покачи стойността на лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 12
Solar Power
преди 3 години
Който купил купил :) Скоро и пейпал почват да работят с крипто. Дългосрочно очаквам до края на годината биткойна да пробие 100 палки. За разлика от парите дори и от златото той има крайна стойност. Има само 21 мил. бройки... това е. Златото има да го копаме още много а тепърва предстои да го намираме и на други планети. С фият парите всеки печата както му е изгодно. Така,че г-н Форухар жалко но сте пропуснали своя шанс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Криптовалутата вероятно е не толкова балон, колкото аларма, която ни предупреждава за някои много големи геополитически промениНе големи! Вулкан + земетресение 10 по Рихтер + цунами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още