IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар тласна доходността по облигациите

Разочароващото представяне на зелените пари спрямо кошницата от валути подкрепи и суровините

11:55 | 16.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Мариан Благоев

Доларът поевтиня в четвъртък, достигайки 15-месечно дъно спрямо японската йена. Настанилият се негативизъм към щатската валута от страна на инвеститорите тласна доходността по 10-годишните облигации, които записаха най-доброто си представяне за последните 4 години. Анализаторите дадоха разнопосочни мнения за слабостта на долара, когато доходността по държавните облигации в САЩ се покачи до 3%, а фондовите и стоковите пазари отчетоха ръстове. Сред инвеститорите се наслагва мнението, че тази тенденция ще се запази в средносрочен план.

„Форекс пазарите прескачат от тема в тема през цялото време. Темата в момента е глобален растеж, а силният глобален растеж в исторически план понижава долара“, заяви Грег Андерсън, главен директор на BMO Capital Markets в New York. В сряда зелените пари поскъпнаха, след като очакванията на инвеститорите бяха засилени от възможността Федералният резерв да увеличи лихвените проценти до 4 пъти тази година. В края на борсовия ден щатската валута записа най-лошото си дневно представяне от три седмици насам срещу кошницата от шест основни валути. Добавяйки и загубите от четвъртък, доларовият индекс достигна двуседмично дъно от 88,585 пункта.

Други доказателства за повишаване на инфлацията дойдоха от доклад, който показва, че производствените цени в САЩ се ускоряват през януари. Данните за производствения сектор не се отразиха неочаквано при валутните двойки, в които участва долара. Някои анализатори изразиха притеснения относно дефицита в САЩ на фона на правителствените разходи и големите съкращения на корпоративните данъци, изтъквайки ги като причинители за слабостта на долара. Държавният дълг на САЩ е достигнал 20 трлн. долара, а бюджетният дефицит близо 1 трлн. долара.

Слабостта на долара спомогна за ръста при други класове активи, един от който е златото. Повечето от инвеститорите, предусещащи несигурността при долара, насочиха вниманието си към инвестиции убежища, каквато е златото, швейцарският франк и японската йена. Цената на благородния метал се повиши в четвъртък, подобрявайки предходните стойности от изминалите седмици и нивото от 8 февруари, когато цената бе 1 299,46 долара за тройунция. В ранните часове в петък на спот цената на златото беше нива от 1 356,46 долара за тройунция. Цената на метала продължава да се повишава и през днешния ден, подкрепяна от разпродажбите при долара. Фючърсните договори върху злато с доставка през април, котиращи се на борсата Comex, се повишиха с 0,10 % до 1 356,70 долара за тройунция. Деноминираните в долари активи като златото са чувствителни към движенията на долара, защото поевтиняването на зелените пари ги прави по-евтини за притежателите на чуждестранна валута.

Друга причина за поскъпване на метала е и започването на Китайската Нова година, където е традиционно да се подаряват подаръци под формата на златни бижута.

Петролът също е на зелена територия в петък вследствие на слабостта на долара и поради факта, че много от азиатските борси са затворени поради честванията на Китайската нова година. Лондонският сорт Брент се е повишил с 26 цента или 0,4% до 64,59 долара за барел. Суровината е поскъпнала с близо 3% за седмица след понижението от предходната седмица, което беше 8%. „Петролът получава подкрепа от отслабването на световните фондови пазари и слабият долар, но ръстът е ограничен поради прогноза за нарастващото производство в САЩ“, каза Томомучи Акута, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting. Производителите на петрол, водени от Саудитска Арабия и Русия, имат за цел да изготвят споразумение за дългосрочен съюз до края на тази година, каза в четвъртък министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства. ОПЕК и производителите извън ОПЕК, включително Русия, ограничават производството с общо 1,8 млн. барела на ден в опит да подкрепят цените при сключване на сделка, която трябва да бъде финализирана в края на 2018 г.

Европейските акции бяха оцветени в зелено, като от индексите най-добре се представи Френският CAC40, повишавайки се с 57,26 пункта или с 1,11% до 5 222 пункта. При щатските индекси най-добре се представи Daw Jones Industrial average, нараствайки с над 300 пункта до 25 200,37 пункта.

Днешният ден е беден откъм икономически новини на фона на почивния ден в Азия. Очакват се данните за продажбите на дребно във Великобритания.  В 15:30 часа ще бъдат публикувани данните за разрешителните за строеж в САЩ, а в 17:00 ще излезе и прогнозното потребителско доверие на Мичиганския Университет, като очакванията са то да се повиши до 95,5 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

GBP/JPY

При GBP/JPY виждаме рязко отдръпване на цената от оказаната зона на дъното на 147,00, което индикира вероятност от „бича“ корекция.

Имайки предвид ценовото поведение, наблюдавайки дневната времева рамка и очакваната дневна волатилност на тази валутна двойка, вероятността от покачване и тест на 13-периодната пълзяща средна е най-голяма в рамките на днешната сесия.

USD/CHF

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още