IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чек за всеки

Хеликоптерни пари от ЕЦБ за гражданите в еврозоната? Икономисти на Deutsche Bank не считат идеята за абсурдна

08:12 | 20.04.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла по-лесно от очакваното да въведе така наречените „хеликоптерни пари“, поне от гледна точка на водещите икономисти в Deutsche Bank. С термина под класическата му форма се има предвид Европейската централна банка да напечата нови пари и да ги раздаде на населението, подобно на доставка на хуманитарна помощ по въздух. На всеки гражданин в еврозоната трябва да се предостави равно количество пари, например 3 хил. евро. Хората на свой ред би трябвало да похарчат или инвестират тези средства, което пък да доведе до повишаване на икономическия растеж и на инфлацията.

В едно скорошно проучване анализаторите на Deutsche Bank заключават: хеликоптерните пари са свързани с по-малко правни пречки, отколкото се смяташе досега. Основният аргумент срещу такава политика от страна на ЕЦБ е тезата, че подобно нещо в сърцевината си е фискална политика, а централната банка няма мандат за това. 

ЕЦБ наистина разполага със строги законови изисквания, пише анализаторът на Deutsche Bank Джордж Саравелос и двама негови колеги в изследването. „И все пак нейните договори ѝ дават значително повече свобода на действие, отколкото изглежда на пръв поглед".

Хеликоптерните пари биха могли да бъдат много по-ефективни в сравнение с традиционните средства за парична и фискална политика, смятат от DB. По думите на анализаторите може би все още не е дошло времето за този инструмент, но при следващата рецесия може да се стигне до вземане на подобно решение.

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги посочи след заседанието на Съвета през март хеликоптерните пари като „интересна концепция“. Въпреки това той заяви, че Управителният съвет досега не е обсъждал концепцията и тя би била свързана с правни затруднения.

Подобно мнение изрази и главният икономист на централната банка Петер Прает. Той каза, че сегашните ресурси са достатъчни и че не е уместно да се обсъждат по-нататъшни стъпки. Но той също така подчерта, че кутията с инструменти на централната банка все още не е празна. „Ние казваме: Това не е вярно", казва Прает пред италианския вестник La Republica.

Всички централни банки притежават метода да харчат пари и да ги разпределят на хората. „Това са хеликоптерните пари", заяви Прает. Но по думите му ставало дума за наистина екстремно средство и е под въпрос кога и дали изобщо този метод би бил подходящ.

Предисторията на дебата е, че ЕЦБ със своите текущи парично-политически средства постепенно отива към края на възможностите си. Основната лихва е 0,0%, а коефициентът за депозити за банките е дори минус 0,4 на сто, а дори и дългосрочните лихвени проценти по облигациите са толкова ниски, че има съвсем малко място за ново понижение. Марио Драги изчерпва постепенно алтернативите си, пише Handelsblatt.

Чарът на хеликоптерните пари би бил, че така банковият сектор може да бъде заобиколен. Досега един от основните проблеми на ЕЦБ е, че банката наистина изпомпва много пари в икономиката (от април насам по 80 млрд. евро на месец), но те остават предимно в банките. Вместо да предоставят повече кредити, банките предпочитат да ги влагат в централната банка, като дори понякога за това плащат т. нар. „наказателна лихва“.

Теоретично има различни варианти за хеликоптерните пари. Освен директния паричен трансфер към гражданите концепцията може да включва и финансиране от централната банка на държавни разходи. Но тук пък ЕЦБ ще се сблъска със забраната за монетарно държавно финансиране. Това значи, че тя не може да печата пари, за да финансира с тях държавни бюджети.

Въпреки това според икономистите на Deutsche Bank има „задни вратички“. Така например ЕЦБ може да купува облигации на обществени кредитори, като на Европейската инвестиционна банка, при лихва от почти нула процента, за да финансира обществени инвестиции.

Освен това са възможни преки трансфери на средства на гражданите и бизнеса, заобикаляйки държавата. По ирония на съдбата този особено нестандартен вариант за хеликоптерните пари е по-лесен за налагане от законова гледна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Няма гаранция че тези пари няма да се спестят от потребителите и да не влязат в употреба. Ако се прави такова нещо трябва да е с вид ваучери, които да са с няколко месечен срок и задължително да могат с тях да се купуват само европейски стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Аз принципно съм навит да ми дадат 3 Б, но иначе като цяло идеята не ме кефи - щото... бе сещате се що.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Каквито и пари да наливат те в крайна сметка ще отват в КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА, която с дъмпинговите цени на крайните продукти убива произведеното в Европа, УБИВА местното производство и обезсмисля тегленето на кредити!БЕЗ КРЕДИТИРАНЕ БАНКИТЕ СА СКОПЕНИ И В НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВЪРЖАТ БАЛАНСА СИ!КАКВИТО И МЕРКИ ДА СЕ ВЗЕМАТ /дори и деноминиране на еврото/ НИЩО НЯМА ДА НИ СПАСИ ОТ КИТАЙСКИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ УБИВАЩИ НИ С ЕВТИНОТО СИ ПРОИЗВОДСТВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 8 години
хеликоптерните пари нема да бъдат въведени НИКОГА!Щот сриват еврейската пирамида на властта, техните проценти, техните печалби от банковата мрежа. Се ено на обезкървен организъм да му влееш кръв венозно. Ше тръгнат органите, ше дойде сила. Ама ше се отскубне от леглото и нема да плъща да бъде хранен като болник. Едзинствен фюрера успя да скъса техната пъпна връв.....абе таз статиес на 20-ти април, масончетата, познахме ви. броите ли,броите, а? А иначе: искам чек за 3 милиарда евро. Горе-долу ше ми стигнат за 1 месец харчлък. ЕЦБ, пусни ми ги по айпиадресът....муахахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Доста си далече от истината. Хиперинфлацията се случва точно когато мравките се докопат до лесните пари. Докопат ли се мравките и тръгнат ли да пазаруват (т.е. предприемачите усетят ли, че мравките имат кинти) цените моментално хвръкват до небесата = хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Ей така се прави - промивки, промивки, докато изведнъж хеликоптерните пари се окажат еб***си яката рал'та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 0
БАЦЕ
преди 8 години
Tия пъ , къде пъ вие се редите ? В заглавието пише ''за гражданите в еврозоната''. Към 2015 г. еврозоната включва 19 страни: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция. За назе - от трите , средното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 6
supertrader
преди 8 години
Инженера ти си стоплил нещо накрая, тези пари наливани в банките моментално изтичат от там към офшуорките и затова там като се налива икономиката няма да тръгне. Всъщност много малко като се налее в пари за мравките и иковомиката ще избухне а не хиперинфлацията.Ако ЦБ не стоплят ще се намери кой да им отнеме функцията да емитират пари пък макар и те да го правят по хитрия начин - срещу дълг който очевидно няма да се върне никога.Те се скъсаха да емитират пари за офшуорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 2
partner
преди 8 години
Идеята е по-абсурдна дори от 10-годишната графика на цената на акцийте на ДБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Тези "хеликоптерни пари" ми напомнят за МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ проведена малко преди 1000 лева да се превърнат в един лев!!Няма никакво съмнение, че случилото се у нас през 1996 - 97 година е светъл пример за това докъде може да се стигне с печатането на пари и последвалата МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ!Спомняте си как приключи МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ - един от най великите грабежи на държавата ни!ИЗХОДА ОТ ВЪВЕЖДАНЕ НА ХЕЛИКОПТЕРНИТЕ ПАРИ Е ЕДИН - деноминация на ЕВРОТО!!!И САМО НА ЕВРОТО ЛИ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още