IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чек за всеки

Хеликоптерни пари от ЕЦБ за гражданите в еврозоната? Икономисти на Deutsche Bank не считат идеята за абсурдна

08:12 | 20.04.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла по-лесно от очакваното да въведе така наречените „хеликоптерни пари“, поне от гледна точка на водещите икономисти в Deutsche Bank. С термина под класическата му форма се има предвид Европейската централна банка да напечата нови пари и да ги раздаде на населението, подобно на доставка на хуманитарна помощ по въздух. На всеки гражданин в еврозоната трябва да се предостави равно количество пари, например 3 хил. евро. Хората на свой ред би трябвало да похарчат или инвестират тези средства, което пък да доведе до повишаване на икономическия растеж и на инфлацията.

В едно скорошно проучване анализаторите на Deutsche Bank заключават: хеликоптерните пари са свързани с по-малко правни пречки, отколкото се смяташе досега. Основният аргумент срещу такава политика от страна на ЕЦБ е тезата, че подобно нещо в сърцевината си е фискална политика, а централната банка няма мандат за това. 

ЕЦБ наистина разполага със строги законови изисквания, пише анализаторът на Deutsche Bank Джордж Саравелос и двама негови колеги в изследването. „И все пак нейните договори ѝ дават значително повече свобода на действие, отколкото изглежда на пръв поглед".

Хеликоптерните пари биха могли да бъдат много по-ефективни в сравнение с традиционните средства за парична и фискална политика, смятат от DB. По думите на анализаторите може би все още не е дошло времето за този инструмент, но при следващата рецесия може да се стигне до вземане на подобно решение.

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги посочи след заседанието на Съвета през март хеликоптерните пари като „интересна концепция“. Въпреки това той заяви, че Управителният съвет досега не е обсъждал концепцията и тя би била свързана с правни затруднения.

Подобно мнение изрази и главният икономист на централната банка Петер Прает. Той каза, че сегашните ресурси са достатъчни и че не е уместно да се обсъждат по-нататъшни стъпки. Но той също така подчерта, че кутията с инструменти на централната банка все още не е празна. „Ние казваме: Това не е вярно", казва Прает пред италианския вестник La Republica.

Всички централни банки притежават метода да харчат пари и да ги разпределят на хората. „Това са хеликоптерните пари", заяви Прает. Но по думите му ставало дума за наистина екстремно средство и е под въпрос кога и дали изобщо този метод би бил подходящ.

Предисторията на дебата е, че ЕЦБ със своите текущи парично-политически средства постепенно отива към края на възможностите си. Основната лихва е 0,0%, а коефициентът за депозити за банките е дори минус 0,4 на сто, а дори и дългосрочните лихвени проценти по облигациите са толкова ниски, че има съвсем малко място за ново понижение. Марио Драги изчерпва постепенно алтернативите си, пише Handelsblatt.

Чарът на хеликоптерните пари би бил, че така банковият сектор може да бъде заобиколен. Досега един от основните проблеми на ЕЦБ е, че банката наистина изпомпва много пари в икономиката (от април насам по 80 млрд. евро на месец), но те остават предимно в банките. Вместо да предоставят повече кредити, банките предпочитат да ги влагат в централната банка, като дори понякога за това плащат т. нар. „наказателна лихва“.

Теоретично има различни варианти за хеликоптерните пари. Освен директния паричен трансфер към гражданите концепцията може да включва и финансиране от централната банка на държавни разходи. Но тук пък ЕЦБ ще се сблъска със забраната за монетарно държавно финансиране. Това значи, че тя не може да печата пари, за да финансира с тях държавни бюджети.

Въпреки това според икономистите на Deutsche Bank има „задни вратички“. Така например ЕЦБ може да купува облигации на обществени кредитори, като на Европейската инвестиционна банка, при лихва от почти нула процента, за да финансира обществени инвестиции.

Освен това са възможни преки трансфери на средства на гражданите и бизнеса, заобикаляйки държавата. По ирония на съдбата този особено нестандартен вариант за хеликоптерните пари е по-лесен за налагане от законова гледна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 19 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Баси , ромското народ пак ше удари кьоравото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
Ти на опашката за руПли, другарю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Икономисти на Deutsche Bank не считат идеята за абсурдна - идеята не е абсурдна а престъпление срещу човечеството защото изкуственият бум на потребление води до разхищение на природните ресурси (точка 10) - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/Това е като допълнение на коментар 4 ,че действията им досега може да им се простят но от сега нататък наистина банкстерите вече ще трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството ако не признаят грешките си.Темата е голяма и мога да направя и 10% растеж но това е временно защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441казано кратко трябва нова ''система'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко Губи се време и ако не се вземат правилните мерки до 1-2год. катастрофите (петролната и глобалното затопляне) може да станат необратими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Aми след толкоз пълнене на каците без дъно наречени банки , дано най накрая стоплят че икономиката я тикат мравките !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
що бе кво не е лошо вместо да се редим в банката да внасяме пари ше се редим вътре като за хляб нека ни плащат аз съм навит по едни бързи 10К евра веднага ше ги наместим немат ядове, ако искат ECB кола и апартамент да ни купят на почивка може в Гърция, Портокалия и Шпания да ни водят тъкмо ше вдигнат и там икономиката, няма да им откажем нищо ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
И кварталният електродърводелец бай Иван Теслата така съветва - като ти тропа нещо по колата, усили музиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Ноам Чомски - ''Като цяло населението незнае какво се случва даже незнае ,че незнае'' ,и аз затова пиша за да информирам повече хора а те още хора ако може като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество(съединението прави силата) което да изисква от политиците да вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034като не се забравя ,че кризата е системнатоест ,че трябва нова ''система''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
През април 2011 г. Сорос събра в Ню Хемпшир около 200 учени, делови хора и държавни лидери под егидата на неговия Институт за ново икономическо мислене (Institute of New Economic Thinking - INET) на срещата бяха и Пол Волкер, Джоузеф Стиглиц, Джефри Сакс - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126На шефа на МВФ му спретнаха изнасилване за идеята за централна банка на центр.банки както и на Папата - https://infobalkani.wordpress.com/2013/03/31/йезуитската-пролет-превзе-ватика/Мога да напиша енциклопедия но казано кратко нещата няма да се оправят със банкокрация или корпоратокрация - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 ПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО но може да се оправи ако се вземат мерките които предлагам - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034като не се забравя ,че кризата е системна тоест ,че трябва нова ''система''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Това е добра идея - ще може по-лесно да определим края на цялата история .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"Чек за всеки " - то вече има такава хартийка , но е с отрицателна стойност , казва се сметка и е много над 33 хиляди долара .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още