IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Акциите ще поскъпнат с още 13% до края на 2014 г.

Световните акции не са толкова евтини, колкото бяха през 2011 г., но това не означава непременно, че те са особено скъпи сега

14:55 | 08.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Citigroup прогнозира, че световният EPS ще се увеличи до около 7% през 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Citigroup прогнозира, че световният EPS ще се увеличи до около 7% през 2013 г. Снимка: Ройтерс

Глобалният пазар на акции може и да е отчел ръст от 40% спрямо най-ниското си ниво през септември 2011 г., но  до края на 2014 година се очаква ръст от още 13 на сто. Това показва анализ на Citigroup, цитиран от CNBC.

„Световните акции не са толкова евтини, колкото бяха през 2011 г., но това не означава непременно, че те са особено скъпи сега“, гласи още доклада на инвестиционната банка.

През 2011 г. акциите се търгуваха 12 пъти историческата им печалба на една акция (earning per share (EPS), но в момента те се търгуват 17 пъти, без да е постигнат ръст на EPS. Това означава, че повишенията са били стимулирани от преоценка, водещи до по-високи оценъчни стойности.

Oт Citi отбелязват, че дори и с ръстовете, P/E все още са в унисон с дългосрочната медианна стойност. Циклично изгладеното съотношение цена-печалба, или т.нар. (Сyclically adjusted price-to-earnings, CAPE) e 20 в сравнение с дългосрочната медианна стойност от 24, както и сравнена с тази през 2007 г., когато бе 30.

От банката намират това за успокоително и считат, че акциите продължават да са по-евтини спрямо ценните книжа с фиксиран доход. Citi oтбелязва, че в индекса MSCI AC World дивидентната доходност е 2,5%, което е близко до тази на американските държавни ценни книжа.

Citigroup прогнозира световният EPS да се увеличи с около 7% през 2013 г. и да бъде със стойности, близки до този процент и през 2014 г.

Ако световният EPS възобнови своя растеж, това би означавало, че повторните оценки ще свършат по-малка част от работата по-нататък. Citi очаква около половината от ръста на цените на акциите да бъде стимулиран от повишаването на EPS, а другата половина да се дължи на повторните оценки.

„Не можем да бъдем толкова „бичи“ настроени, колкото бяхме преди година, но считаме, че е прекалено рано да бъдем „мечи“ настроени към глобалните акции“, се казва още в доклада на банката.

За инвеститорите Citigroup пояснява, че оценките са в полза на развиващите се пазари и този на Великобритания пред тези на Австралия, Япония и САЩ, тъй като те са най-скъпите региони. Що се отнася до конкретните сектори - акциите на финансовите и на енергийните компании и тези от IT сектора са най-евтини. По-скъпи са книжата на компаниите, произвеждащи потребителски стоки, материали и тези, чиято дейност е свързана със здравеопазване.

Въпреки това Citigroup съветва да се следва подход, балансиращ стойността и стратегиите за растеж, като се има предвид не само P/E съотношенията, но и повишението на EPS, който би фаворизирал развиващите се пазари, Япония и Европа пред САЩ и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Баба Меца казала на Зайо- Зайо, тази година ще има много круши!- А, от къде знаеш бе Мецо?- Ами много ми се ядат.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още