IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се завърнат ли капиталите към развиващите се пазари?

Няколко слаби макроикономически доклада за развитите страни ще са достатъчни, за да обърнат процеса на изтегляне на средства, убеден е анализатор

16:15 | 22.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Ще се завърнат ли капиталите към развиващите се пазари?

Развиващите се икономики са само на няколко публикации на макроикономически данни от „свеж прилив“ на капитали, връщащи се към опустошените им  пазари, смята Виктор Швец, ръководител на отдела за азиатски проучвания в банката Macquarie Group, цитиран от CNBC.

Според Швец базовото схващане, че развитите пазари се справят по-добре от развиващите се, което подхрани изсмукването на кеша от страни като Бразилия, Турция, Индия и Индонезия, може да бъде променено, ако данните за САЩ и Европа се влошат.

„Напълно възможно е да сме само на две или три публикации на макроикономически данни от обръщане на целия процес и завръщане на парите на развиващите се пазари. Нещата може да заприличат на нов прилив“, отбелязва той.

„Да приемем, че активността в рефинансирането в САЩ се свие с още 20% или 30%, че данните за жилищния пазар отслабнат през следващите 2 или 3 месеца и че индексът на бизнес активността в Европа потъне отново. Тогава ще видите как доходността по дългосрочните държавни облигации започва да отстъпва бързо, а докато тя отстъпва, парите се връщат обратно“, подчерта стратегът.

Вчера от американската Асоциация на ипотечните банкери обявиха, че молбите за отпускане на жилищни кредити в страната са намалели за втора поредна седмица, а по-високите лихви понижават активността в областта на рефинансирането.

Очакванията за свиването на програмата за монетарни стимули от страна на Федералния резерв на САЩ тласна нагоре доходността по американските държавни ценни книжа и предизвика отлив на кеш от развиващите се пазари. Доходността по еталонните 10-годишни американски държавни облигации кръжи около най-високото си ниво от 2 години при около 2,936%.

Акциите на компаниите от развиващите се пазари станаха свидетели как 761 млрд. долара се изтеглят от тях само за 5-те сесии до 14 август, докато 1,3 млрд. долара се вливат във фондовете на развитите пазари, сочат данни на  Citigroup.

Швец обаче припомня как не чак толкова отдавна активите на развиващите се пазари са били привлекателни, заявявайки, че „само преди 3 месеца хората разграбваха индонезийски облигации при доходност от 5%, а днес тя достига почти 9%“. „Така че моята гледна точка е, че това е един нестабилен свят“, изтъкна той.

Същевременно Джим Уокър, основател и главен изпълнителен директор на Asianomics, посочи, че повишаващата се доходност по американските държавни облигации всъщност може да възпрепятства икономическия растеж в САЩ.

„Лично аз ще ги купя при 3,5%, защото смятам, че тогава ще можем да кажем „довиждане“ на икономическото възстановяване в САЩ – жилищният пазар ще изпадне в застой, ако стигнем до 3,5% по 10-годишните американски държавни облигации“, убеден е Уокър.

Той разглежда Европа като най-големия риск за световния растеж, заявявайки, че последното насочване на средства към активи на европейските пазари е заблуждаващо.

„Европейските кредити всъщност се свиват с дори по-бързо темпо от преди 2 години – централните банки там на практика по-скоро свиват балансите си, отколкото ги разширяват“, твърди мениджърът. „Мисля, че финансовите институции там все още са с много лоши активи и именно там ще си проличи проблемът, ако лихвите продължат да се повишават“, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още