IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още няколко причини за да инвестираме в японски и европейски акции

Централните им банкери предлагат по-благоприятни икономически стимули и са в състояние лесно да адресират бъдещите си насоки

18:52 | 12.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Още няколко причини за да инвестираме в японски и европейски акции

„Не се опитвайте да се преборите с Фед“. Това е предупреждението към инвеститорите. Предупреждението е ясно. Федералният резерв на САЩ дърпа конците на лихвените проценти и на икономическата политика в САЩ. Една промяна в курса на политиката ще се отрази негативно на купувачите на акции и облигации, пише MarketWatch.

Имайки предвид все по-големия дял на акциите и облигациите в портфолиото на инвеститорите, по-точният съвет би звучал така „Не се опитвайте да надвиете централните банкери. Точка“.

Една значителна част от подема на американските акции от 2009 г. насам се дължи на приспособителните политики на Фед, подчертани най-вече чрез месечната програма за изкупуване на облигации в размер на 85 млрд. долара.

Световните финансови пазари вярваха, че през септември Фед ще намали обема на покупките, познати като количествени улеснения. Вместо това централните банкери решиха, че икономиката все още не е показала достатъчно задоволителни признаци на възстановяване и изненадващо оставиха паричните стимули без промяна.

И все пак централната банка на САЩ даде да се разбере, че ще прояви щедрост веднага щом икономическите условия се подобрят значително.

Докато все още очакванията са, че евентуалното затягане на паричната политика може да увеличи лихвените проценти, то инвеститорите може би ще трябва да се пренасочат към акциите и облигациите на страни, чиито централни банкери предлагат по-благоприятни икономически стимули. Също толкова важни са и начините, по които водещите банкери в тези държави адресират намеренията си за водене на паричната политика.

„Навсякъде централните банкери усвояват този стил“, казва главният инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott Марк Лушчини. „Този подход на бъдещи насоки и комуникация е доста по-сложен в сравнение с авантюристичния подход, който повечето централни банкери са предприели.“

Казано по този начин, освен САЩ, само в още една водеща световна икономика агресивните стимули стоят на дневен ред. Това е Япония.

„Не се опитвайте да се противопоставяте на Японската централна банка“, възкликва директорът на международната брокерска агенция Charles Schwab Corp. Мишел Гибли. „Япония беше натиснала бутона „пауза“. Но в скоро време можем да сме свидетели на по-добрите резултати на японските акции.“

Няма съмнение – монетарните и фискални инструменти на премиера Шиндзо Абе за справяне с дефлацията и за стимулиране на растежа, известни с наименованието „Абеномика“, определено оказаха положително влияние на японските акции. Наскоро Японската централна банка заяви, че икономиката на страната е започнала да се възстановява плавно. Банката обаче едва ли скоро ще спре с покупките на активи, с които от април оказва подкрепа на икономиката.

Обаче имайте едно наум, защото такава намеса може да отслаби валутата на една страна. Съответно ползата, която американските инвеститори могат да извлекат от инвестициите си на тези пазари ще е по-малка, когато те са направени в долари.

За да се предпазят от този риск, инвеститорите използват борсово търгуваните фондове (т.нар. ETF's) и взаимните фондове, с които хеджират позициите си срещу валутните колебания.

Що се отнася до японските акции, Лушчини препоръчва фонда WisdomTree Japan Hedged Equity. Борсово търгуваният фонд елиминира рисковете, на които е изложена валутата. Застраховката се изплаща, или има смисъл тогава, когато йената поевтинее спрямо долара. Ако погледнем акциите на японските компании, на които 80% от продажбите се реализират зад граница, 11-милиардният фонд е насочен именно към износителите, които извличат ползи от по-слабата йена.

За сравнение най-големият борсово търгуван фонд в Япония iShares MSCI Japan остава пренебрегнат (като имаме предвид, че съществува двупосочен риск за валутата, инвеститорите в този ETF печелят, когато йената поскъпва).

Великобритания е другата държава, в която централните банкери държат лихвените проценти ниски. Или поне докато безработицата в страната не падне под 7%, както е заявил новият гуверньор на Английската централна банка Марк Карни.

Лушчини препоръчва да се насочим към борсово търгувания фонд iShares MSCI United Kingdom. За експозиции и към Великобритания, и към еврозоната, подходящ е фондът Vanguard FTSE Europe.

Вербалните намеси са също толкова важни. Да вземем за пример казаното от президента на ЕЦБ Марио Драги. През юли 2012 г. той увери, че ще „направи всичко, което трябва“, за да осигури подкрепа на еврото.

„ЕЦБ има най-рентабилната парична политика, която използва само думи“, казва Гибли. Самото изказване на Драги подобри настроението сред домакинствата и фирмите. Икономиката се вслуша в него.

И наистина – икономическите условия в еврозоната се подобриха. Ирландия успя да излезе от рецесията, а Испания може да направи това до края на годината.

Ако искаме да заемем по-тактически позиции и да направим експозиции само към една страна, то Лушчини съветва да инвестираме във фондовете iShares MSCI Germany, iShares MSCI France, iShares MSCI Italy Capped и iShares MSCI Spain Capped.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още