IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid убежищата се справят добре с елиминирането на вируса, но не и с отварянето

Ако ваксинациите не ускорят темпо, тези страни рискуват да останат във вечен цикъл от ограничения, неспособни да преминат през пандемията

09:20 | 20.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Баровете и ресторантие в близост до операта в Сидни, Австралия, са отворени и социалният живот кипи. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Баровете и ресторантие в близост до операта в Сидни, Австралия, са отворени и социалният живот кипи. Снимка: Bloomberg LP

Малко са местата по света и те са главно в Азиатско-тихоокеанския регион, които отбелязаха впечатляващи победи срещу Covid-19. Сега те са изправени пред ново изпитание: присъединяване към останалия свят, който все още се бори с вируса, пише Bloomberg.

В известен смисъл постижението да си дестинация без Covid се превръща в камък на шията. Докато градове като Ню Йорк и Лондон се връщат към личните сделки и обичайния бизнес, докато толерират стотици ежедневни случаи на фона на набиращата скорост ваксинация, финансови центрове като Сингапур и Хонконг рискуват да изостанат, защото продължават да поддържат строги ограничения в опит да се справят дори с единичните случаи.

За 18 месеца коронавирусът отне 3,3 млн. човешки живота по целия свят. Страни като Китай, Сингапур, Австралия и Нова Зеландия претърпяха по-малко смъртни случаи в сравнение с други държави, включително и напреднали с ваксинацията.

Това постижение позволява на хората там да имат до голяма степен нормален живот през по-голямата част от изминалата година. На места не беше необходимо да се носят и маски. Поддържането на този статус обаче изисква цикли на блокиране и рестартиране, почти пълни забрани за международни пътувания и строги политики за карантина.

Малкото пътници, на които им е разрешено да влизат в тези страни, трябва да прекарат седмици в пълна изолация без да могат да напуснат хотелската си стая в хотели, предназначени специално за карантинирани.

Сега, когато масовата ваксинация напредва, това позволява на други части на света да се нормализират и отворят за международни пътувания. Експерти и граждани обаче се питат дали подобни строги ограничения си струват компромисите, ако се прилагат дългосрочно.

„Няма как целият свят да бъде дестинация без Covid“, коментира Рупали Лимайе, директор науки за поведението и прилагането в Международния център за достъп до ваксини в Училището за обществено здраве на Джон Хопкинс.

Агресивните реакции срещу единични случаи на инфекция с коронавирус може да изглеждат преувеличени за наблюдателите в страни, изправени пред хиляди случаи на ден, но целта е да се изолират тези случаи преди да станат необходими по-разрушителни ограничения, например неколкомесечни блокирания. До голяма степен тази стратегия работи. Все пак по-бавният темп на ваксинация на тези места и заплахата от новите варианти на вируса означава, че мерките стават все по-обременяващи.

В момента Ню Йорк регистрира 95 нови ежедневни случая на милион души и САЩ току-що оттегли мярката за носене на маски на обществени места от ваксинирани. В Сингапур се регистрират около 4 случая на милион души население. Броят на случаите обаче е по-голям в сравнение с миналата година, заразяването е на местно ниво, не от пътуващи, и затова властите отново са в „бойна готовност“. Градът-държава въведе по-строги ограничения на границата и за социални събития, след като за една седмица отчете 60 местно предадени инфекции.

Междувременно Тайван регистрира 16 местни случая наскоро, което е дневен рекорд, и отново ограничи достъпа до спортни зали и други обществени места. В Хонконг всеки, който живее в една и съща сграда на заразен с нов вариант на Covid, трябваше да прекара до три седмици в карантина. Тази политика се промени преди няколко дни.

Австралия заявява, че вероятно няма да отвори международните си граници до втората половина на 2022 г. „Тъй като успешно се преборихме с вируса, ние не сме склонни да рискуваме“, коментира Питър Колиньон, професор по инфекциозни болести в Австралийския национален университет в Канбера.

Продължаващата изолация е цената, която тези места ще трябва да платят, за да поддържат този подход в дългосрочен план, тъй като други части на света се научават да толерират някакъв брой случаи на инфектирани, стига медицинските системи да не са претоварени.

Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още