Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове

Без някакво радикално мислене на хоризонта ще се появят национални фалити, което неизбежно ще доведе до нови спекулации за разпадането на еврото

ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове

Снимка: архив Ройтерс

Служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) прекараха последната седмица в опровергаване на слуховете, че може да бъдат убедени да опрощава огромни дългове, пише онлайн изданието Politico.eu.

От централната банка на еврозоната обаче не успяха с това предизвикателство и вероятно няма и да успеят. Този въпрос няма да изчезне дори след като европейците започнат да получават ваксините за коронавируса, за които се надяват да сложат край на пандемията и да спасят икономиката.

Аритметиката е брутално проста, само трябва да се погледнат прогнозите на Европейската комисия (ЕК). Данни от този месец предполагат, че трите години на масирани държавни заеми за покриване на недостига на данъци, заедно с повишените социални и здравни разходи, ще оставят някои правителства с дълг, надвишаващ онова, което могат да издържат, според мнението на много икономисти.

До края на 2022 г. дългът на Испания ще се увеличи до 124 процента от брутния вътрешен продукт, на Италия - до 165 процента, и на Гърция - до 195 процента. Идеята, че тези страни, всички с намаляващо население в трудоспособна възраст и хронични проблеми с производителността, някога ще излязат от дълговия капан, е все по-трудно да се кредитира.

Без някакво радикално мислене на хоризонта ще се появят национални фалити, което неизбежно ще доведе до нови спекулации за разпадането на еврото. Темата кипи поне от пролетта. По това време вече беше очевидно, че коронавирусът и свързаните с него блокади не само ще разрушат икономиката в краткосрочен план, но ще оставят дългосрочни белези. Дори Германия очаква бюджетен дефицит от близо 100 милиарда евро през следващата година.

Още по темата

Идеята за анулиране на дълга придоби нова популярност през последните няколко седмици поради съвкупност от обстоятелства. Първото съобщение, че американски и германски компании са разработили ваксина, ефективна срещу COVID-19, позволи на политиците да помислят за първи път за живота след пандемията. Може би мотивиран точно от това, както и за да попържи в собствен сос шефа на ЕЦБ Кристин Лагард, председателят на Европейския парламент (ЕП) Дейвид Сасоли коментира пред вестник La Repubblica, че опрощаването на дълга е „интересна работна хипотеза, която трябва да се съгласува с основния принцип на устойчивостта на дълга“.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос незабавно отхвърли идеята. Това обаче не попречи в четвъртък Лагард да бъде подложена на поредица от въпроси - най-вече от италиански членове на ЕП, за това доколко е готова да се примири с една такава идея. Отговорът на Лагард беше категорично „не“: „Дори не си задавам въпроса. Толкова е просто, защото всичко в тази насока просто би било нарушение на договора за ЕС“.

Какво обаче казва договорът? Въпросният чл. 23 гласи: „Овърдрафт или всякакъв друг вид кредитни улеснения при Европейската централна банка или при централните банки на държавите членки (наричани по-долу„ национални централни банки “) в полза на институции, органи, служби или агенции на Съюза, централни правителства, регионални, местни или други публични органи, други органи, регулирани от публичното право, или публични предприятия на държави членки са забранени, както и покупката директно от тях от Европейската централна банка или националните централни банки на дългови инструменти“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
750 милиарда са малко за целия съюз. Трябва да се удвоят за да се усети ефект.
3
 
4
 
1
преди 1 месец
https://www.youtube.com/watch?v=CXgv2hW3ZDc

Bank on fire in Paris during protest over new security law | AFP

Интересни неща стават във Франция ...

Още от Анализи
Продуктите за директно индексиране дават избор на дребните инвеститори