Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Еврозоната рискува по-лоша от предишната дългова криза

Най-уязвимите държави сега са в значително по-слаба изходна позиция

Еврозоната рискува по-лоша от предишната дългова криза

Снимка: Getty

Икономическите и финансовите прогнози са обвити в несигурност повече от всякога. Перспективите за държавните кредитни рейтинги в еврозоната обаче видимо се очертават като обезкуражаващи. Шокът, който се стовари върху валутния блок на Европейския съюз (ЕС), заплашва да се превърне в сериозна заплаха за публичните финанси, пише за Financial Times Мориц Кремер, главен икономически съветник на Acreditus, консултантска компания в областта на риска, разположена в Дубай.

По време на предишната криза съотношението на държавния дълг към БВП в еврозоната се повиши от 65 на сто през 2007 г. до 90 на сто през 2012 г. Въпреки годините на затягане на коланите и консолидация на бюджета само около една четвърт от това увеличение беше стопено до края на 2019 г., когато делът на дълга бе 84 на сто.

За илюстрация Кремер приема сценарий „10/10“, при който тази година темпът на растеж на номиналния БВП на еврозоната се свива с 10 процентни пункта в сравнение с миналата (тъй като номиналният БВП нарасна с 3% през 2019 г., това съответства на свиване от 7 на сто през 2020 г.) и бюджетните дефицити се влошават с 10 процентни пункта (тъй като дефицитът през 2019 г. бе 0,9 на сто от БВП, това съответства на 10,9 на сто дефицит през 2020 г.).

Още по темата

При този сценарий публичният дълг на еврозоната ще скочи от 84 на 103 на сто от БВП през тази година.

Това натрупване на дълг би отнело от доста бързия темп на растеж в някои страни. След предишната финансова криза на еврозоната бяха необходими три години, за да се върне към нивата на номиналния БВП от 2008 г., и пет години, за да намали пиковите бюджетни дефицити от 2009 и 2010 г. с две трети.

Ако се приеме съпоставим темп на икономическа и фискална корекция от 2021 г. нататък, публичният дълг в еврозоната ще продължи да нараства до 112 на сто от БВП през 2022 г. При този сценарий увеличаването на държавните дългове ще засенчи темповете на ръст от предишната криза. По-тревожното е, че това ще се случи с най-уязвимите държави членки, които сега имат значително по-слаба изходна позиция.

Разбира се, еврозоната не е една държава. Тя няма собствен дълг. За съжаление, страните с най-висок коефициент на дълга са тези, които ще видят как той расте най-бързо. Според сценария „10/10“ дългът на Италия например ще нарасне до 158 на сто от БВП тази година и до 167 на сто през следващата. Дотогава съотношението на дълга на Франция ще бъде 135 на сто, на Португалия - 144 на сто, а на Испания - 129 на сто.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
8
 
6
be_google до: Achtung
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
американската финасова олигархия и мафия управлява и част от ЕС....дано не се окажеш прав. Виж как ни окрадоха 2008ма и само Жан-Клод Трише се обади и каза, е че щатските крадци са спасили 2 000 милиарда от ЕС ....затова сега пенсия на 70 години когато си почти умрял.
1
 
8
 
5
be_google до: ing5rov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Рисковете ще си ги реализират както и 2008ма щета американски олигарси, които ще пускат слухове ту за едно ту за друга държава ще скъсяват и трупат стотици милярди кяр.......! Трябваше да има коронаевроболгации, но не би!


До 3ing5rov Ти какво разбираш от самолети? Трябваше целият валутен резерв , барабар со Сребреният фонд да се инвестират в хиляди самолети, дори на картинки да са- ще ги сложим на билбордове по цялата граница и руснаците няма да ни завладеят и поробят!!!!
Знаеш ли, че Путин се върти у кревата и сън го не фаща как да вземе на баце държавичката- 150 пъти сме по-малки от Рашата.... но така страстно ни желаят! Бас ловя , че, Путин седи и точи лиги за пърцуцата на цар ни кирчо, представя си как се излежава на Слъччоф бряг и яко поркане.
1
 
6
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Според вас след като хлопнаха границите, как мислите, че ще продължи историята.
Поне според мене. В момента се прави масова кражба на централната банка и всеки голям гледа да предърпа все повече евра. Да има какво да обменят в последствие. Затова се измисли и тая мярка. Германия, ще лапне най- много спрямо оборота си, затова и Италия ги критикува. Не мога да разбера нашите тикви за къде се натискат да вървят, при положение, чe всичко е във въздуха и все по-нагоре отива.
1
 
10
 
3
ing5rov до: Achtung
преди 4 месеца
ми що да не ? бокасата нали удари у масата на тръмпа кеш за 8 още ненарисувани самолета ... кой казва че не можем още ?!
1
 
11
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Мда, вече си представям как са ни приели в еврозоната 2022, точно преди фалита на Италия и Испания и трябва да участваме в спасителен пакет за 15-20 млрд евро ей тъй за добре дошли

Още от Анализи
Китай отстъпва от икономическите реформи