IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната рискува по-лоша от предишната дългова криза

Най-уязвимите държави сега са в значително по-слаба изходна позиция

19:43 | 23.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Дългът на Германия ще се задържи на ниво от 80%, а на Холандия - около 70%, като дисперсията на дълговите съотношенията в еврозоната ще продължи да се разширява неумолимо. Тази симулация дори не отчита, че страни с висок дълг като Испания и Италия изглежда, поне засега, са по-силно засегнати от извънредната здравна ситуация, отколкото държавите с по-нисък дълг.

Държавите с по-висок дълг и по-специално Италия ще приближат нива, които ще повдигнат въпроси за устойчивостта на публичните им финанси. Тъй като им липсва гъвкавост по отношение на валутните курсове и паричната политика, тези правителства имат по-нисък капацитет за поемане на дълг от онези, които могат да използват изцяло тези лостове, като Великобритания или Япония.

Досега кредитните агенции остават забележимо мълчаливи. Moody's и S&P не обявиха нито една промяна на перспективата по рейтинга за държава в ЕС. Промяната на перспективата не е понижаване на рейтинга, а просто индикация, че то става по-вероятно през следващите две години. Това контрастира с доста бързия начин, по който агенциите намалиха рейтингите на корпоративни емитенти, относно които политическите и обществените реакции срещу агенциите обикновено са по-приглушени.

Както стана дума по-горе, сега публичните финанси вероятно ще се влошат повече, отколкото по време на кризата с еврото. Тогава рейтингът на S&P и Moody’s за първоначалния списък с членове на еврозоната (изключващ Гърция и специалния случай на Ирландия) беше понижен средно с 2,6 степени между 2008 и 2011 г. Пониженията за това, което преди беше известно като "периферията", бяха много по-резки: 4,5 степени за Италия и 9 за Испания и Португалия.

Ако приемем, че в крайна сметка отговорът на рейтинговите агенции на коронавирусната криза ще бъде пропорционален на реакцията им от кризата с в еврото, тогава средният рейтинг ще намалее с около три степени. Това би било проблем. Рейтингите на Италия - най-големият европейски длъжник, са само една или две степени над инвестиционното ниво, в зависимост от агенцията. Същото важи за Португалия, докато в момента Испания има малко по-комфортен буфер от три до четири степени.

Като се имат предвид огромните икономически последствия, застрашаващи Италия, възможността нейният дълг да се плъзне към неинвестиционната (спекулативна) зона не бива да се отхвърля. Опитът на Гърция от 2010 г. е отрезвяващ: когато тя отпадна от индексите за облигации с инвестиционен клас имаше огромно количество принудителни разпродажби, като базата от инвеститори във високодоходни ДЦК, които да хванат този „падащ нож”, просто я нямаше. Знаем как завърши всико това. Дългът на Италия е 20 пъти по-голям. Финансовите последици може да имат същия магнитуд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
американската финасова олигархия и мафия управлява и част от ЕС....дано не се окажеш прав. Виж как ни окрадоха 2008ма и само Жан-Клод Трише се обади и каза, е че щатските крадци са спасили 2 000 милиарда от ЕС ....затова сега пенсия на 70 години когато си почти умрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
Рисковете ще си ги реализират както и 2008ма щета американски олигарси, които ще пускат слухове ту за едно ту за друга държава ще скъсяват и трупат стотици милярди кяр.......! Трябваше да има коронаевроболгации, но не би!До 3ing5rov Ти какво разбираш от самолети? Трябваше целият валутен резерв , барабар со Сребреният фонд да се инвестират в хиляди самолети, дори на картинки да са- ще ги сложим на билбордове по цялата граница и руснаците няма да ни завладеят и поробят!!!! Знаеш ли, че Путин се върти у кревата и сън го не фаща как да вземе на баце държавичката- 150 пъти сме по-малки от Рашата.... но така страстно ни желаят! Бас ловя , че, Путин седи и точи лиги за пърцуцата на цар ни кирчо, представя си как се излежава на Слъччоф бряг и яко поркане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
wag1111
преди 4 години
Според вас след като хлопнаха границите, как мислите, че ще продължи историята. Поне според мене. В момента се прави масова кражба на централната банка и всеки голям гледа да предърпа все повече евра. Да има какво да обменят в последствие. Затова се измисли и тая мярка. Германия, ще лапне най- много спрямо оборота си, затова и Италия ги критикува. Не мога да разбера нашите тикви за къде се натискат да вървят, при положение, чe всичко е във въздуха и все по-нагоре отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
ми що да не ? бокасата нали удари у масата на тръмпа кеш за 8 още ненарисувани самолета ... кой казва че не можем още ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
кога ше ни приемат в чакалнята ... по-топличко било , докат чакаме трена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още