IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите замърсители още не се активират в борбата с климатичните промени

Дори и ЕС с всичките му зелени заявки не предприема достатъчно мерки за изпълнение на Парижкото споразумение, смятат еколози

18:32 | 19.09.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки всички предупреждения на учените държавите, които емитират най-много вредни емисии, още не предприемат необходимите стъпки, сочи анализ на организацията Climate Action Tracker. След редица срещи, посветени на климата в първата половина на годината, еколозите са очаквали по-голяма ангажираност и придържане към целта за недопускане на глобалното повишение на температурите с повече от 1,5°С през това столетие.

Но реално само Гамбия е направила нужните заявки. Недостатъчни са заложените цели дори и на ЕС, въпреки че общността открито заявява своите лидерски амбиции по отношение на климата.

САТ САТ

Източник: САТ

Организацията анализира действията на 37 държави на базата на няколко фактора, включително и поставени цели, финансиране на проекти за намаляване на климатичните промени, употребата на земите и горското стопанство и други. Заключението е, че единствено Гамбия е взела мерки, които ще ѝ позволят да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение.

Водещите световни икономики САЩ, Германия и ЕС, са актуализирали съществено своите цели, макар че мерките им се описват все още като недостатъчни. Великобритания също има реалистични национални мерки, но пък международната политика на Лондон не отговаря на ангажиментите.

Като цяло 3/4 от държавите в този списък са доста далеч от нужните климатични действия. Най-големите притеснения на еколозите са свързани с Австралия, Бразилия, Индонезия, Нова Зеландия, Русия, Сингапур, Швейцария и Виетнам. Те нямат никакви амбиции и въобще не са работили по своите цели до 2030 година - предвидените действия са същите, каквито са били представени през 2015 година.

Еколозите предупреждават още и за продължаващата употреба на въглища в Индия и Китай, както и фактът, че водещи икономики в Азия, като например Япония и Южна Корея още планират използването на изкопаеми горива.

Природният газ погрешно се смята за "мостова" технология, която да подпомогне зелената трансформация, посочват още експертите от CAT. Газът е изкопаемо гориво и дори да е източник за производството на водород, смятан за горивото на бъдещето, все още е източник на въглероден диоксид и е несъвместим с целите за нулеви емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оох, горкото жуже, гладни бунтове сънува в Европа...виж си полуродината, че с тия заплатки по-ниски вече и от Албания, да не се налага САЩ отново да праща помощи. Отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Опс, грешка, тва трябваше да е отговор до колегата зелка на коментар номер едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Пък аз кви мощни парникови газове отделям понякога...Дано не ме усетят от Climate Action Tracker...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Вече го измислиха-ковид. Не е случайно че за първи път в историята всички държави по света решиха да участват в тази инициатива. Но не е лесно, консуматорството идва от алчноста, а тя не е измислена от американците-това си човешката природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
може да се втечнява , но е енергоемко доста ... сгъстяват го 200 бара , 500 бара , гледам че по литературата и за 700 бара пишат ... ми то тука из форума се надприказвахте за електричките , ама сега ако застанеш на оживено кръстовище в София , за 15мин поне 3-4 ще видиш . надприказвахте се и за електрическите автобуси , ама и тях си ги има , че и още ще купуват ... надприказвахте се и за фотоволтаиците , ама в момента можеш да си вземеш система за под 10 бона и една къща напълно да се изключи от мрежата , че след 8-10 години даже и ще се изплати и ще си я ползваш със здраве още 15 годинки ... с горивните клетки ще бъде същото , с електролизерите вече става . водородът като цяло няма да се разкарва напред-назад толкова много . ще си го добиваш и съхраняваш на място , но с по-ниско налягане ... а и все още не са включили въглеродни квоти за течните горива , скоро и това ще се случи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
русия и канада не са в една група , не знам дали ти прави впечатление ... пък колко да са зле в гамбия ... мрз в рассията $2370 на година , мрз в гамбия $1610 на година ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
След тая зима, когато в Европа ще има гладни бунтове в студа и тъмнината, другите съвсем ще загубят желание да участват в това безумие. Не може да сравнявате Русия или Канада с Гамбия. В първите две има индустрия + дълга и люта зима - в третата: все е топличко и огромна част от населението още живее по дърветата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
То тъй, но троловете ***, не могат разбра такива сложни съставни изречения. А и от Козяк 16 не разрешават разбиране, а искат папагалстване и кяфкане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
alphaomega
преди 2 години
Тази зелена икономика за която всички говорят е невъзможна при сегашната политическа и социална система. Няма как хем да се запази високият стандарт на живот които предполага висока консумация на ресурси и енергия хем и природата да се запази. Значи тук ще е много трудно да се осъзнае тази тежка истина от цялото човечество и особено от богатите държави. Ние сега си мислим че някак ще я нагласим системата така да стане че хем вълкът да е сит хем агнето да е цяло. Но това е една огромна илюзия и заблуда! Или сваляме стандарта и консумацията или заминаваме! Средно положение няма. 8 милиарда население и всеки иска да живее като американец но пък природата да се запази!? Е как да стане? Ми не може. Няма толкова ресурси. Ако ще се прави промяна тя трябва да е много драстична. Пълна смяна на системата и връщане на масите към един по примитивен начин на живот. Това пътуване наляво надясно и това прехвърляне на стоки по целия свят трябва се преосмисли. Консуматорския модел който измислиха американците е в дъното на проблема. Ние сме пристрастени към консумацията. На всичко! Всеки човек иска да има повече от всичко. До такава степен сме се вкарали в този филм че сме го превърнали в някакво безумно състезание. Кой ще натрупа повече неща. Ами сами сме си виновни. Рано или късно ще трябва да се сменят приоритетите и да си измислим друго състезание в друго направление. Дали ще го направим доброволно или ще бъде наложено от обстоятелствата това вече не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
xapoznai
преди 2 години
Не знам дали водорода може да се втечнява, защото 8кг нафта е една туба, а две бутилки водород са над 200 кг, което говори че едва ли някога някой ще ползва такова нещо освен на място с изключително специфични изисквания. За цената няма смисъл да коментираме разликата ще е в пъти за изделието, а горивото - десетки пъти. По-скоро такъв продукт би бил приложим в индустрията, където горивото да се транспортира без бутилки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още