Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инфраструктурата в САЩ не трябва да се финансира с вдигане на данъците

По-добър вариант са заемите, тъй като те са еднократен разход, който ще носи ползи десетилетия наред

Инфраструктурата в САЩ не трябва да се финансира с вдигане на данъците

Снимка: Bloomberg

След приемането на пандемичния фискален пакет на новата администрация за 1,9 трлн. долара вниманието се насочва към инфраструктурата - отколешен приоритет в програмата за икономическо възстановяване на президента Джо Байдън. Голяма инициатива относно инфраструктурата би постигнала множество цели едновременно: разкриване на работни места, повишаване на заплатите, укрепване на икономиката, подобряване на индустриалната конкурентоспособност и ускоряване на прехода към зелена енергия. Като се има предвид комбинацията на всички тези неотложни цели, Конгресът не трябва да се плаши от заемите, необходими за финансиране на плана, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Още по темата
Традиционно американските планове за инфраструктура са мрачна необходимост, която поддържа съществуващата икономика, без реално да я подобрява. Инженерите предупреждават, че пътищата и мостовете ни се разпадат и след години федералното правителство ще хвърли пари за проблема, заедно с малко проекти за ново строителство. Пътищата и мостовете ще бъдат закърпени в поносимо състояние, някои строителни работници ще намерят работа и системата ще изкара още няколко години.

Законопроектът на Байдън почти сигурно ще бъде различен. Амбициозните планове, изложени в неговата кампания, представляват трансформация на американската икономика. Най-големите цели на Байдън включват мащабна преориентация към зелена енергия, насърчаване на местното производство и акцент върху работните места в областта на грижите, които се очаква да осигурят масова заетост на средната класа през следващите десетилетия.

Все още не е ясно колко от това всъщност ще влезе в законопроекта за инфраструктурата. Първият голям въпрос е дали Байдън ще използва процеса на съгласуване през следващата фискална година, която започва на 1 октомври. Това ще позволи на инфраструктурата да заобиколи обструкциите, премахвайки необходимостта да се намерят 10 републикански сенатори, които да подкрепят законопроекта. Като се има предвид, че нито един републикански сенатор не гласува в подкрепа на фискалните стимули на Байдън, въпреки че те са популярни сред републиканските гласоподаватели, то вероятно съгласуването е пътят.

Това ще ограничи законопроекта до фискални мерки, което означава, че много от регулаторните усилия, за които Байдън настоява - например налагане на по-високи стандарти за икономия на гориво - може да се наложи да бъдат премахнати и разгледани в отделно законодателство.

Но разходните елементи ще бъдат наистина ключовата част. Ускоряването на прехода към зелена енергия е най-важната икономическа задача на страната, тъй като съчетава екзистенциалния императив за борба с изменението на климата с икономическите обещания за по-евтина енергия. Удивителният спад в цената на слънчевата енергия и батериите обещава да предизвика революция в производителността в много други сектори на икономиката - включително промишлеността - но ще изисква големи инвестиции, за да се реализира този потенциал.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
2
 
6
преди 5 месеца
"По-добър вариант са заемите, тъй като те са еднократен разход, който ще носи ползи десетилетия наред" - а заемите после кой ги плаща? И с какво? :) Не знам кой ги мисли тия заглавия и подзаглавия, ама *** просто вече не издържа и ще се пръсне...
1
 
2
 
5
evlogi до: abdul
преди 5 месеца
Че що пък да ти ги казвам?Все на лесно гледате да минете.
4
 
3
 
4
abdul до: evlogi
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
я кажи кои са тия цифри, бе цифрометър пхаха..
3
 
3
 
3
преди 5 месеца
Ихххх..Дядя пак блеснал с коментар.С доста завидно самочувствие разполага тоз човек, щом инвеститори от целия свят , управляващи активи , изразяващи се в цифри ,които той вероятно не може да напише, за него са баламурници и наивници...Бу кьопек алтън гиби чорбаджи!!!Барут гиби, валлах, дядя!!!
0
 
2
 
2
преди 5 месеца
А защо въобще трябва правителството да се занимава с прехода към зелена енергия?През изминалата 2020 година частният сектор в щатите е инсталирал почти 17 гигавата вятърни мощности и над 19 гигавата соларни такива, като общите инвестиции в тези ВЕИ е над 50 млрд $.Не ми е ясно защо на този етап трябва да се набърква правителството в този процес и да го затормозява.

Още от Анализи
Германците все още са разделени по оста изток-запад