IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развива Африка през 2018 г.?

В няколко от големите държави предстоят избори, климатичните промени продължават да катализират безредици и да натежават на икономиките

15:29 | 25.12.17 г. 8
<p>
	Междинният президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Междинният президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва. Снимка: Архив Ройтерс

Дом на някои от най-бързо развиващите се икономики в света и на младо, все по-технологично ориентирано население, Африка претърпя големи промени през 2017 г., пише CNBC в свой анализ.

Изданието обобщава тенденциите на континента и прогнозира динамиката на развитието му през следващата 2018 г.

ЮАР

Управляващият страната Африкански национален конгрес избра нов лидер в лицето на бизнесмена Кирил Рамафоса по-рано този месец. Предшественикът му Якоб Зума изкара на поста два петгодишни мандата.

Смяната на върха на партията има по-широко значение. Лидерът ѝ се разглежда като следващ президент на страната. Следващите общи избори в ЮАР ще се проведат през 2019 г.

Имад Месдуа, старши консултант за Африка от Control Risks коментира пред изданието, че Рамафоса се възприема от инвеститорите „като по-благоприятен вариант и реформатор“. Евентуалният му избор вероятно ще им подейства като облекчение, след като фундаментите на страната се разклатиха през 2017 г. Министърът на финансите Малузи Гигаба занижи прогнозите за икономическия растеж на ЮАР за 2017 г. до 0,7% спрямо предишната прогноза за ръст от 1,3%.

„Има причина да се опасяваме, че корупцията и грешките, които характеризираха лидерството на Зума, ще се влошат през следващите две години, тъй като патронажните мрежи в голяма степен работят в сегашната среда“, казва Месдуа.

Нигерия

Нигерия се подготвя за началото на президентска надпревара в американски стил през 2018 и 2019 г. Вече се извършва „маневриране“ преди първичните избори, коментира пред CNBC Бен Пейтън, ръководител за Африка в консултантската компания Verisk Mapleroft.

Според него ако настоящият президент Мухамаду Бухари остане в разумно здравословно състояние, той може да се включи в състезанието. Състоянието на 75-годишния Бухари обаче е неизвестно, а той потърси медицинска помощ в Лондон наскоро.

Нигерийската икономика се очаква да нарасне малко под 0,9% през 2017 г. До 20202 г. растежът се очаква да се ускори до 4,3%, прогнозира Oxford Economics.

Анализатори коментират, че най-голямата икономика в Африка предстои да се диверсифицира и да намали зависимостта си от петрола.

Зимбабве

Предвид последните политически промени в страната 2018 г. може да е още по-бурна. Изборите се очаква да се проведат около септември. Анализатори посочват, че междинният президент Емерсън Мнангагва трябва да постъпи мъдро и да ги обяви по-рано, вместо да се бави предвид и неорганизираността на опозиционните партии.

Експерти обаче поставят под съмнение потенциала на Мнангагва като реформатор въпреки оптимизма, свързан с ръководството му след отстраняването на Робърт Мугабе.

Самир Шаша, главен изпълнителен директор на специализираната инвестиционна фирма Cambria Africa за Зимбабве, казва, че страната ще се справи добре подобно на ЮАР. . "Има смисъл валутата да се базира на рейтинга", каза той пред CNBC и добави, че присъединяването към Южноафриканския митнически съюз, където членуват и съседите на Зиммабве, ще помогне за спасяването на икономиката на страната.

Шаша посочва селското стопанство и туризма като най-обещаващите сектори, в които да се инвестира.

Демократична република Конго

Най-голямата държава в Субсахарска Африка се очаква да проведе избори през 2018 г. Възможността за промяна на лидерството е важна, тъй като мандатът на действащия президент Джоузеф Кабила изтече в края на 2016 г. Той пое поста през 2001 г.

Богатата на минерали страна пострада от брутална гражданска война между 1997 г. и 2003 г. и все още е затънала в насилие.

Венсан Руже, анализатор за Западна Африка в Control Risks, казва, че „изборите се очакват от бизнес общността след две години значителна несигурност, през която чуждестранните инвестиции до голяма степен задържат нивата си.

Климатичните промени

Последиците от изменението на климата продължават да катализират безредици в Африка. Повишаването на цените на храните поради сушите е единственият последователен фактор, който извежда хората извън релси, казват анализатори.

Културният център на ЮАР Кейптаун е в разгара на най-тежката суша, преживявана някога. Борбата за водните ресурси се политизира, а вината за лошото им управление се прехвърля между различните власти.

Доказателство за влиянието на изменението на климата върху африканските икономики, зависещи от селското стопанство, е ситуацията в Кения. Страната намали прогнозата си за икономическия растеж за 2017 г. на 5,5% от 5,9%, като редом с политическата нестабилност като прицини за това се изтъква и сушата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Искам да видя поне една запетая, независимо дали си я поставил правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 6 години
Иначе по темата, да африка ще е новото икономичрско чудо следващите 20 год, ама не северна африка, както си мечтае люската, ами баш черната част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 6 години
Моля да ме свържеш с дилара си, прати ми телефона му на лично, че са празници и ние имаме нужда да омотаем главата. :)))) ... това с подземния кабел през морето изби рибата....от глупост: ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"Как ще се развива Африка през 2018 г.?"Ше продължава усиленият износ на черна човешка маса към Европа/Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
Африка има огромния шанс да произвежда ел енергия от соларни и вятърни централи по краибрежието на Средиземно море и да я изнася за Европа по подземен кабел Може да произвежда природен газ и също да го изнася за Европа От там ще получава хпани нови технологии лекарства специалисти и ще развива икономиката си Проблем е глобалното затопляне но нови технологии ще доставят вода от дълбоки източници и обезсоляване на морска вода Може би следващия голям икономически бум ще бъде в Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още