IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежение и опасения от провал на COP26

Новите ангажименти на Китай, поети в четвъртък точно навреме, не успокоиха защитниците на климата

08:35 | 02.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

„Червена тревога за човечеството". Заради страховете от  корабокрушение на започналата в неделя среща за климата лидерите на света, връхлетян вече от серийни  катастрофи, са засипвани с призиви да се действа по-активно и по-бързо, за да се забави затоплянето.

Сибир и Калифорния са опустошени от пламъци, зрелищни  наводнения в Германия и Белгия, влудяващи жеги в Канада… Планетата се е затоплила с близо 1,1 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и човешкият род вече преживява драматичните последици от затоплянето, което сам е предизвикал, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Амели Ботолие-Дьопоа.

И това е само началото, предупреждават учените, подчертавайки, че всяка частица от градуса в повече ще предизвика нови бедствия.

В клип, разпространен от ООН, компютърно генериран динозавър нахлува в залата на Общото събрание на ООН с думите: „Ние поне бяхме пометени от астероид, а какво е вашето извинение? Не правете избора да измрете, спасете своя вид, преди да е станало късно".

Прогнозата за апокалиптично бъдеще на експертите по  климата, работещи за ООН (Междуправителствената експертна  група по климатичните промени), прави решението ясно - до 2030 г. емисиите на парникови газове да бъдат намалени с 45 процента, за да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса, каквато е най-амбициозната цел от Парижкото споразумение, и да се продължава до постигане на въглероден неутралитет към 2050 г.

Но според скорошен доклад на ООН, дори с оглед новите ангажименти на държавите за 2030 г., планетата върви към "катастрофално" затопляне с 2,7 градуса по Целзий.

Лудост

„Лудост - това е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат", иронизира Майлс Алън от Оксфордския университет, пeрифразирайки  Айнщайн, и посочва, че с настоящото темпо резултатите, набелязани за 2030 г., ще дойдат чак "през 2080-те".

Правителствата „не са на висота", отсича още по-твърдо генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и обвинява Г-20, на чиито страни членки се падат три четвърти от световните емисии. През уикенда в Рим имаше среща на върха на групата.

„Изключително важно е всички страни от Г-20 да представят преди Глазгоу или в Глазгоу принос, съпоставим с целта + 1,5 градуса", настояваше Гутериш, „дълбоко разтревожен" с наближаването на COP26.

Тревога бият и британските организатори. "Много съм обезпокоен, защото нещата може да се развият твърде зле", заяви например тази седмица премиерът Борис Джонсън, който обаче не  губи надежда.

Новите ангажименти на Китай, поети в четвъртък точно навреме, не успокоиха защитниците на климата. Тъй очакваният документ ясно повтаря уверенията на президента Си Дзинпин за пик на емисиите преди 2030 и въглероден неутралитет преди 2060 г.

Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Грета в училището на Мазньо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Отвратителната пионка грета без да иска си репостна през пролетта командите от кукловодите - вече се забрави, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
хаха ... пикам ти се и на гретата и на идеята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
всичко ще е супер, само разкарайте Грета! Тя вреди на идеята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
еми те бодат тия дивотии след като станаха много маймуни на клона се променя до известна степен въздушното течение, щот тия пръчки го спират после олеле .... еми олеле, минааме си на тунджа как си беше и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
мдам ..... алабалистики до забрава, как сме щели сички да Омрем и Рилата ше стане най големото пристанище, още малко и швепс и почакайте само малко се загаща .... Но чайниците не мислат че треа да се върнат в каменната ера ама ич даже, докато швабите пък искат доброволно икономиката им да хои в кланницата с публично погребение.... просто за тва Жълтурите са "червената заплаха" щот наистина са заплаха за англо-педераските господари които вече просто няма се изживяват кат такива и от там го поемат до гърло и да се мятат с треперещ език към върхара .... Точка с тоя климат, то не беха затопляния, не беха претопляния, щехме хоиме на плаж по Коледа ама боц, Ал Гора и нему подобни станаа милиардери хоат си с часните си самоледи на "Климатични" срещи, а Тиквесториските баллъци само преписват тъпотиии и си карат 20йс годишните талиги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още