IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата "Златна треска" в условия на пандемия

Златото продължава да пише история през последните седем месеца

20:09 | 28.07.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Нещо лъскаво и блестящо привлича инвеститорите в мрачните дни на 2020 г. - златото, пише The New York Times. 

В началото на тази седмица цените на благородния метал достигнаха исторически върхове, а за годината златото поскъпва с 27% - представяне, което е по-добро от това на повечето акции, облигации и борсово търгувани стоки. 

Пандемията насочи глобалната икономика към един от най-суровите спадове в историята. Международният валутен фонд очаква тази година световната икономика да отбележи спад от почти 5%. Мрачните прогнози накараха централните банки по целия свят, и най-вече Федералния резерв на САЩ, да инжектират милиарди долари във финансовите пазари с цел да потушат удара от свиващите се икономики. 

Увеличението на паричното предлагане понижава лихвите и повишава обемите на определена валута, като долара, в обращение. С течение на времето тези ходове могат както да ускорят инфлацията (по-ниските лихви обикновено стимулират икономическата активност), така и да отслабят стойността на валутите. 

В момента инвеститорите вземат тези фактори под внимание, купувайки злато - което традиционно се счита за актив убежище, е най-доброто нещо, което могат да направят, за да се предпазят от инфлация и евентуална девалвация. 

„Всичко това се дължи на паричната политика“, смята стратег на BCA Research. "Това е много, много разхлабена парична политика и златото я обича", добавя той. 

Какво смятат експерти?

“Цената на златото ще премине прага от 2 хиляди долара за тройунция, защото в момента ситуацията е изключително нестабилна, а традиционно златото е балансьор на големите фондове, на банките, на централните банки, на правителствата - не само на частните инвеститори”, заяви за Bloomberg TV Bulgaria д-р Валентина Григорова-Генчева, директор “Злато и нумизматика” в Първа инвестиционна банка.

По нейни думи цената на златото ще продължава да се покачва на фона на неясната ситуация и очакванията, които са по-скоро негативни, за възможна втора вълна на коронавируса през есента. 

“Възможно е в следващата година, имайки се предвид изборите в САЩ и в много европейски страни, да има нестабилност и инвеститорски интерес, който категорично трябва да задържи цената на по-високо ниво”, изтъкна Григорова-Генчева. 

Тя очаква известни промени в цената на златото, но в следващите 5-6 месеца не прогнозира значителни спадове и корекция. “Всичко говорят за рецесия, икономиката не е стабилна, не се развива във възходяща линия, всичко това ще води до високи цени”, заяви Григорова-Генчева. 

“2000-2500 долара за тройунция са новите разумни стойности по отношение на цената на златото... Светът е в период на много сериозни промени - открито се говори за рецесия, има пандемия, която засяга целия свят”, посочи представителят на ПИБ. 

“Категорично първите 7 месеца на 2020 г. бяха най-силният период на златото за всички времена, откакто се води отчетност”, изтъкна още експертът. 

Тя посочи, че очаква движения във възходяща посока и при цената на среброто, въпреки че от години то остава подценено. “Среброто е интересно за инвеститорите, но за да даде резултати, те трябва да инвестират в по-големи количества”, обясни Григорова-Генчева. 

“Цената на среброто ще расте, но то остава обвързано много повече от златото с индустрията... Докато индустрията не е стабилна, няма как среброто да е”, коментира още Григорова-Генчева.

Пред Bloomberg TV Bulgaria Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, подчерта, че цените на златото зависят от ликвидността, като отбеляза, че липсата ѝ в даден момент ще накара инвеститорите да продават активите си. 

За да разберете колко високо може да стигне цената на златото според инвестиционните банки, прочетете целия анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Инженерчето неслучайно е несменяем номер 1 в класацията Най-Tъп *** копейник! Знания 0, но с опорки и глупости е препълнен, само щракваш с пръст и почва да ги блее.Пенсиониран старшинка, кво да го правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
за тебе е дори предостатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 3 години
Хаха;) Това ли само успя да "родиш" и ти изтичении гражданино :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
селчуга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
аха , шуменският *** да ни светне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 3 години
:) Не се връзвай на глу.постите на глуп.авив руски *** :) ето структурата на руските резерви :)https://***.cbr.ru/hd_base/mrrf/mrrf_m/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Намери ми я тая новина, защото няма да можеш ми се струва, те просто си вдигат с еднакво темпо резерва през годините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
markov
преди 3 години
Глупавите Рашъни преди 3-4 години си обърнаха доларовите резерви в реално злато. И продължават да си купуват за резерва.....*** нале ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
като наредят "отгоре" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Как по света обявиха пандемия, без нито една държава да не обяви за епидемия бе, дееееебилии!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още