IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парализата Brexit

В Лондон стремежът към автономия изтласка всичко останало на заден фон, а това е просто рецепта за политически и икономически изолационизъм

08:12 | 22.02.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вече е напълно ясно -  Великобритания няма план за Brexit. Преди повече от 19 месеца британските гласоподаватели гласуваха с малко мнозинство за напускане на Европейския съюз. Но политиците в Лондон все още нямат представа за това, което наистина искат да постигнат при преговорите в Брюксел за напускането. Вместо това в правителството и в парламента бушува сериозен спор, който се ръководи от все по-прекомерна реторика. Някои искат максимална независимост от ЕС почти на всяка цена. Други настояват страната да остане толкова тясно свързана с конфедерацията, че почти нищо да не се промени в резултат на Brexit. А и призивите за повторение на референдума стават по-силни и по-силни. 

На фона на тези противоречиви позиции правителството изглежда парализирано. Това не на последно място се дължи на слабия министър-председател: в продължение на дълго време Тереза Мей се преструваше, че самият Brexit вече представлява план ("Brexit означава Brexit"). След това обаче тя профука голяма част от вътрешния си капитал, след като свика предсрочни избори, без да има нужда от това, и сви парламентарното си мнозинство. В момента авторитетът на Мей е толкова слаб, че едва може да диктува някаква посока. Тя е на власт само защото партията ѝ е твърде разделена, за да одобри лесно наследник, а страховете на мнозина да бъдат извадени от правителството – високи, коментира в свой анализ кореспондентът на Frankfurter Allgemeine Zeitung в Лондон Маркус Тойрер. 

Фокусът на спора този път е търговската политика. Финансовият министър Филип Хамънд наскоро заяви, че ще има „много умерени“ промени на търговията с ЕС в резултат на Brexit. Забележката му предизвика буря от възмущение от страна на идеолозите на Brexit. Мей веднага се противопостави на Хамънд: министърът не говорил от името на правителството. Но тя отново потвърди, че така важната търговия с европейските съседи трябва да продължи „възможно най-гладко".

От една страна, Мей иска да запази всички предимства на европейския търговски блок, но от друга страна иска да се оттегли почти изцяло от правилата на ЕС. Това не е план, а пожелателно мислене. Реалността е, че колкото по-тесни останат търговските отношения с ЕС, толкова по-малка ще бъде независимостта, която британците ще могат да си възвърнат в резултат на Brexit. Защото всичко останало в преговорите с ЕС ще бъде политически неприложимо, но и защото то чисто фактологично, дори и при най-добрата воля на другата страна, просто няма да е възможно.

Май обяви, че страната ще напусне след Brexit единния пазар и митническия съюз на ЕС. Ръководителят на правителството обещава на британците "глобална Великобритания", която, освободена от оковите на бюрократите в Брюксел, ще може да се възползва по целия свят от възможностите за свободна търговия и да сключи собствени търговски споразумения. Но ако Великобритания избере такъв твърд Brexit, тогава търговията с ЕС неизбежно ще пострада.

Ако страната се придържа към досегашния курс на Мей, тогава най-вероятно ще трябва да наложи граничен контрол в Ламанша, който до голяма степен изчезна там от четвърт век. Тези търговски бариери ще струват част от благоденствието. Колко - това е трудно да се каже точно сега, но предупрежденията от страна на икономиката показват какво е заложено на карта. В Северна Ирландия този въпрос има друго измерение. Граничният контрол се разглежда като заплаха за крехкия мирен процес.

Досега дадена индустриална компания в Бирмингам може да доставя стоките си до Мюнхен също толкова лесно, колкото до Лондон. Това е именно голямото постижение на общия пазар: на първо място това е възможността за свободна търговия в Европа. Но ключът към свободната търговия в съвременния свят е отричането на част от собствената автономия и волята за сътрудничество. Това важи както в Европа, така и за целия свят.

Основната пречка пред свободната търговия отдавна са така наречените нетарифни бариери. За да са премахнат, в международен мащаб следва да бъдат координирани редица неща - митническата политика, продуктовите стандарти, пруденциалните правила и много други правилници. Точно това са правилата за вътрешния пазар и митническия съюз, които Тереза Мей вече не иска да спазва.

Иначе казано - ако британците искат да направят нещо различно, след като напуснат Европейския съюз, те няма да могат да се възползват от вътрешноевропейската свободна търговия, както го правеха досега. И ако страната вместо това поиска да сключи търговски съюз със Съединените щати, тогава ще трябва да направи и отстъпки за тях. ЕС може да изгради мостове за Brexit за британците - в търговската политика и в други области. Но във Великобритания стремежът към автономия изтласка всичко останало на заден фон, а това е  просто рецепта за политически и икономически изолационизъм. Дали сегашното правителство в Лондон все още има силата да осъзнае това, става все по-спорно.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Попътен им вятър.... far and away
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
Баце, стига с тия хамлетовски въпроси.Брекзит-а го обявиха на датата на техния най-голям масонски празник.Определено знаят какво правят и от какъв капан измъкват своето старо (вече малко възчерничко) корито....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Така както чета написаното ( ако е истина) стигам до мнение за UK попадна в капан. zugzwang както казват шахматистите ... отново е актуален стария ленинов въпрос : Какво да се прави ?Май в Британия дори кралицата не знае отговора...В мен обаче като европеец (па макар и от съветска България) и подръжник на еврото възникват следните въпроси :Какво добро очакваха британците, че гласуваха за brexit ?Тези хора, толкова ли за велики се смятаха, че не знаеха какво правят ?Наистина ли вярват, че като излезат от EU ще живеят по-богато ?Готови ли са да платят цената на това да водят самостоятелна от EU икономическа политика ?В кой реален свят живеят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
След решението за Брексит инфлацията във Великобритания се увеличи безработицата започна да се увеличава и нарастването на Б В П започна да намалява И това са само психологическите фактори от напускането Какво ще стане със икономиката на Великобритания и стандарта там когато бъдат отворени митническите бюра по Атлантика евротунела и границата със Ирландия Тогава вероятно англичаните сериозно ще се замислят дали решението им за напускане на Е С са правилното решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 12
Иван Митев
преди 6 години
Европейският съюз не страда фатално от това дали Великобритания е или няма да е негов член.Сега Европейският съюз понася щети, защото пренебрегва вредното влияние от еврото. Тази грешка е съществения причинител за нарастване на щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още