Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Страхът на Си Дзинпин от ерата „Горбачов“ поставя Китай по пътя на СССР

Укрепването на властта на Китайската комунистическа партия във всеки елемент от икономическата тъкан на Китай увеличава риска от дипломатически крах със САЩ

Страхът на Си Дзинпин от ерата „Горбачов“ поставя Китай по пътя на СССР

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Първото обещание, което Си Дзинпин дава като лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) преди осем години, е никога да не позволи на партията да сподели съдбата на тази, която властва в Съветския съюз.

„Защо Съветският съюз се разпадна? Защо Съветската комунистическа партия се разпадна?“, Си пита колегите си по време на реч от декември 2012 г., добавяйки: „Основната причина беше, че техните идеали и убеждения не бяха твърди“.

В крайна сметка всичко приключва с една дума на Михаил Горбачов, с която тогавашният лидер на СССР всъщност разпуска Съюза, припомня Си Дзинпин.

Тези думи - изречени само няколко седмици след като Си става генерален секретар - предсказват напрежението между САЩ и Китай, което години по-късно безмилостно преследва ККП, пише Nikkei Asia Review. 

Още по темата

Защото установяването на абсолютно партийно управление – основната причина Китай да влезе в обувките на Съветския съюз - е единствената политика, към която Си се придържа свирепо по време на мандата си. Това е и основната причина, поради която китайско-американските отношения са се влошили до най-мрачната си точка от 1972 г., преди тогавашният президент на САЩ Ричард Никсън да посети Мао Дзедун.

За Си иронията е, че администрацията на сегашния президента на САЩ Доналд Тръмп се отнася към ККП, както Вашингтон възприема партията на Съветския съюз, опитвайки се да я избута към ръба на собствения ѝ гроб.

В пламенна реч от миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпейо нарече Си "истински вярващ на една банкрутирала тоталитарна идеология".

"Ако свободният свят не се промени", отсече Помпейо, "комунистически Китай със сигурност ще ни промени."

Сякаш с тези думи американският дипломат показваше на Си пътя към вратата, през която преминава Горбачов, последният вожд на СССР.

За Китай думите на държавния секретар на САЩ са пропити с философията за "мирната еволюция", формулирана от Джон Фостър Дълес през първите години на Студената война. Дълес, който заема поста на Помпейо от 1953 до 1959 г., говори за политическа трансформация на китайската социалистическа система с мирни средства. Пекин е нащрек срещу подобен ход от десетилетия.

Речта на Помпейо е толкова провокативна, че почти не е отразена в пределите на Китай. Част от казаното е публикувано от агенцията Xinhua News Agency, но никъде в азиатската страна не е споделена цялата реч на Помпейо.

Символично Помпейо изнесе речта в музей, построен в памет на Никсън, чието изненадващо посещение в Китай проправя пътя за нормализиране на дипломатическите връзки между двете страни през 1979 г.

В крайна сметка установяването на приятелски взаимоотношения между САЩ и Китай променя хода на съвременната история.

ККП решава да се раздели с Комунистическата партия на Съветския съюз, която в много отношения  следва дотогава, и вместо това се присъединява към САЩ, които дотогава Пекин обвинява в империализъм.

Самият Никсън прави смелия избор да си партнира с комунистически Китай, за да сломи противника №1 на Америка, СССР.

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. превръща Китай в единствената останала голяма комунистическа сила. Но САЩ не се стремят да преследват края на комунистическата власт в Китай, просто защото Китай не е достатъчно голяма заплаха САЩ и не си струва усилията на Вашингтон.

Днес ситуацията се промени и държавите преплитат рога по безброй проблеми.

Осемте години под управлението на Си Дзинпин са белязани от постоянни усилия за укрепване на властта на партията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Е скоро на китайците ще им светне, че най-големия им враг са самите китайци или ККП. Рано или късно ще стане. Всеки човек има дълбоко вкоренен стремеж към свободата. Колкото повече го огъват, толкова повече пружината се натяга. И после освобождава напрежението.
4
 
5
 
1
преди 9 месеца
тва че ше има крах със Сашови, не значи че чайниците непременно ше пропаднат .... по-скоро Сашевци ги виждам да потънат, защото Китаецо не е тъпyнгер кат Михата, та да ги преписвате с тъждествен знак .... Чайниците биха последвали СССРа АКО Син Пингвин не е на власт, а некой американски лакей кат Горбачевия, там има достатъчно такива, за сашовска жалост обаче беше извършена ош по-голяма чистка след цирка с измислената кихавица и нема шанс да стане некой папал държавен секретар на ККП ..... Само кат се замисли човек чайниците колко империи са надживели ... египетски, гръцки, римски, персийски, руски, турски, английски, просто аз не виждам Сашовите да имат шанс срещу тия във времето .... :))

Още от Анализи
Цялата купа ли трябва да купуват инвеститорите или да търсят златните игли в нея