Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Тръмп подгони Twitter, но рискува да навреди най-вече на себе си

Без определени защити от отговорност, компании като Twitter ще трябва да действат по-агресивно към политическите послания, върху които се гради мандатът на Тръмп

Тръмп подгони Twitter, но рискува да навреди най-вече на себе си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Adnrew Harrer/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който изгради политическата си кариера на базата на своите обикновено поразяващи съобщения в Twitter, сега тръгна на война срещу социалната платформа, ядосан, че Twitter започна да отбелязва някои от неговите туитове като съобщения, съдържащи ненадеждна информация. Наказанието, което заплашва платформата, може да принуди компаниите от сферата на социалните мрежи да стартират още по-яростна кампания за третиране на лошо или нелегално поведение на своите потребители, точно както постъпва Тръмп, пишат в коментар за New York Times Питър Бейкър и Дайсуке Уакабаяши. 

Още по темата

Изпълнителната заповед, която американският президент подписа в четвъртък (28 май), цели да премахне защитата от отговорност в определени случаи за компании като Twitter, Google (Alphabet) и Facebook относно съдържанието на техните сайтове, което означава, че въпросните дружества биха могли да бъдат изправени пред законова отговорност, ако разрешат публикуването на неверни и клеветнически съобщения. Без щит те вероятно ще трябва да бъдат значително по-агресивни към политическите съобщения, които нарушават границите – като тези на президента.

Това, разбира се, не е резултатът, който Тръмп търси. Това, което той иска, е свобода да публикува всичко, което му харесва, без компаниите да прилагат каквито и да било оценки на неговите съобщения, както Twitter направи тази седмица, когато снабди с предупреждения два туита на Тръмп, които касаят потенциала за измами, свързан с бюлетини за изпращане по пощата. С малък етикет - „Вижте фактите за гласуването по пощата“ - и линк към повече информация Twitter предупреди потребителите си, че тези твърдения са необосновани.

Ядосан от тази своеобразна според Тръмп „цензура“, въпреки че съобщенията му всъщност не са изтрити, президентът на САЩ реши да се обърне към изпълнителната заповед.

Тя може да не работи дори по предназначение. Множество адвокати споделиха след нейното обявяване в четвъртък, че той иска да разполага със свобода да направи нещо, за което няма правомощие, като същевременно преразгледа тълкуването на Раздел 230 от Закона за благоприличие в областта на комуникациите - законът, приет от Конгреса през 1996 г., който определя правилата за онлайн медиите. Юридическите експерти прогнозираха, че подобен ход ще бъде оспорен и най-вероятно ще бъде ударен от съдилищата.

Но логиката на заповедта на Тръмп е интригуваща, тъй като атакува самата законова разпоредба, която му позволи такава свобода да публикува безнаказано цял набор от възпалителни, агресивни и фактически изкривени съобщения, които един медиен доставчик може да се почувства принуден да свали.

„По ирония на съдбата Доналд Тръмп е голям бенефициент на Раздел 230“, заяви Кейт Руан, висш законодателен съветник на Американския съюз за гражданските свободи, която моментално възрази срещу предложената заповед. „Ако платформите не бяха имунизирани съгласно закона, те не биха рискували правна отговорност, която би могла да настъпи с публикуването на лъжи, клевети и заплахи от страна на Доналд Тръмп:, изтъкна още Руан.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ейй хапеш ръката която те направи президент!! :)))
3
 
1
 
1
преди 1 месец
Акаунта на Тръмп е просто за бан

Още от Анализи
COVID-19 подхранва най-големия вегетариански бум от десетилетия