Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Twitter започна да проверява дали туитовете на Тръмп са верни

Две от публикациите на президента от вторник бяха маркирани с етикет за проверка на фактите

Twitter започна да проверява дали туитовете на Тръмп са верни

Снимка: Alex Wayne/Bloomberg

Американската технологична компания Twitter започна да проверява точността на публикациите на американския президент Доналд Тръмп. Услугата за кратки съобщения снабди два от неговите туитове с предупреждения, след като Тръмп направи някои подвеждащи твърдения за гласуването по пощата, пише Wall Street Journal.

Часове по-рано социалната медийна компания се опълчи на искането на вдовец да изтрие публикациите на президента, разпространяващи теории за конспирация за смъртта на съпругата му.

Двоякото решение вероятно ще разбуни духовете от двете страни на политическия спектър, като едните твърдят, че Силициевата долина би трябвало да играе по-активна роля в обработката на социалните медии на Тръмп, а другата смята, че подобни ходове са близки до цензурата.

Още по темата

Twitter приложи известията за проверка на фактите в края на вторник в два туита от президента, които касаят потенциала за измами, свързан с бюлетини за изпращане по пощата. С малък етикет - „Вижте фактите за гласуването по пощата“ - и линк към повече информация Twitter предупреди потребителите си, че тези твърдения са необосновани.

Туитовете „съдържат потенциално подвеждаща информация за процесите на гласуване и са снабдени с етикети, за да осигурят допълнителен контекст около гласуването по пощата“, заяви говорител на Twitter.

Мерките са част от политиката на Twitter, разширена по-рано този месец, когато започна да маркира дезинформация, свързана с Covid-19. Публикуването на дезинформация не е в противоречие с правилата на компанията, но Twitter добавя връзки, предоставящи повече информация към туитовете.

Късно във вторник Тръмп обвини Twitter, че се намесва в изборите. „Twitter напълно задушава СВОБОДАТА НА СЛОВОТО и аз като президент няма да позволя това да се случи!“ написа той в мрежата.

Служители на Twitter предупредиха екипа на Тръмп по-рано, че туит на 20 май за измама с избиратели рискува да предизвика действия от страна на компанията, според човек, запознат с въпроса. В този туит погрешно се твърди, че Мичиган е изпращал бюлетини на отсъстващи хора преди предварителните избори. Всъщност Мичиган е изпращал правилни бюлетини, а Тръмп изтри туита.

Политиката на Twitter е да блокира акаунтите на потребителите, ако те нарушават правилата за тормоз или подобно на спам поведение, освен ако потребителите не изтрият туитовете. През миналата година компанията заяви, че ще започне да маркира туитове от правителствени служители и политически дейци, които нарушават нейните правила.

Преди вторник обаче Twitter не беше предприел никакви действия срещу Тръмп, въпреки че критиците му заявяваха, че някои публикации са против политиките на компанията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Tinder очаква "Лято на любовта"