IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ограничи юридическата защита на социалните мрежи

Това може да позволи компании като Twitter и Facebook да бъдат атакувани съдебно от недоволни потребители заради премахнато съдържание

10:10 | 29.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Доналд Тръмп обяви война на Twitter и сие. Американският президент подписа изпълнителна заповед, с която ограничава някои от защитите от отговорност на социалните мрежи при модериране на съдържание. Мярката става факт, след като Twitter започна да отбелязва някои от неговите туитове като съдържащи ненадеждна информация.

В рамките на сегашното законодателство компании като Twitter и Facebook са защитени по отношение на публикациите на своите потребители. Пред репортери президентът заяви, че неговата заповед настоява за промени, за да може социалните медии, които се занимават с цензура или каквато и да е било политическа дейност, да бъдат лишавани от част от своята юридическа защита.

Ходът на президента се възприема като директен отговор на действията на Twitter, след като социалната мрежа по-рано тази седмица маркира два негови поста за гласуването по пощата като „потенциално подвеждащи“, предоставяйки към тях линкове с новинарски материали по темата. Това разгневи Тръмп, който обвини компанията в цензура и намеса на изборите, заплашвайки дори да спре работата на социалната мрежа.

„Подписвам указ, за да защитя и подкрепя правото на свобода на словото на американците“, посочи Тръмп. „В момента социални гиганти като Twitter получават безпрецедентна защита от отговорност на базата на теорията, че са неутрални платформи, каквито не са“, допълни той.

Президентът посочи още, че очаква регулацията, която ще се появи вследствие от неговият указ, да бъде оспорена в съда. Той заяви също, че ако бе възможно той еднолично да закрие Twitter, щеше да го направи.

Акциите на Twitter поскъпнаха с 0,7% по време на късната търговия, след като бе обявено подписването на указа. Преди това, по време на редовната търговия, те отписаха 4,4%.

В изпълнителната заповед на президента се посочва, че защитата срещу завеждането на съдебни дела срещу социалните медии трябва да бъде в сила само ако компаниите имат „добри намерения“ да свалят или ограничат видимостта на съдържание.

Но всяко премахване или ограничаване на съдържание по начин, който е „измамен, под претекст или несъвместим с условията за ползване на доставчика“ на услугата, няма да се възприема като „добра воля“. Като такива няма да се квалифицират и действия, които са били предприети без „адекватно предварително уведомление“ или „разумно обяснение“.

По думите на Гари Шапиро, президент на Асоциацията на потребителските технологии, действията на Тръмп са „неконституционни и зле обмислени“. „Американските интернет компании са водещи в света и е невероятно, че нашите собствени политически лидери искат да ги цензурират по политически причини“, заяви Шапиро в изявление.

В свой туит Twitter определи указа на президента като „реакционен и политизиран подход спрямо един емблематичен закон“.

Министерството на търговията, заедно с министъра на правосъдието Уилям Бар, ще трябва да подадат искане до Федералната комисия по комуникациите в рамките на 60 дни, за да бъде изготвена новата регулация.

Twitter е едно от основните оръжия на Доналд Тръмп още от времето преди да стане президент. Оттогава той неведнъж е споделял противоречива или откровено невярна информация, както когато намекна, че бившият държавен глава Барак Обама е роден в Кения. Социалната медия позволява на ексцентричния президент да заобикаля медиите и да се обръща директно към своите над 80 млн. последователи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Ето и току-що бях отново санкциониран от социалната медия на Ръбестата глава, заради случващото се в Минеаполис. Изразих мнението си, че това не са протести, а бандитизъм и вандализъм - и защото попитах: дали ако чер полицай гръмне бял бандит, това ще е расизъм - или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
... и даже още не дописал своя коментар, първото доказтелство пристигна, хахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
историята се повтаря при тези които отказват да е учат! :))) кво да правиш, човешка природа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Първо - силно съмнително е дали знаеш какво е: "фашизъм", за да наричаш "фашист" този велик човек.Второ - никакви социални мрежи не са го качили на власт - това сториха честните американци. Напротив - медиите и социалните мрежи още от предизборната му кампания водят *** война срещу него с всякакви клевети и фалшиви новини. Какво означава: "да го свалят" - преврат ли да организират?Трето - Тръмп с това решение защитава свободата на словото и правото на гражданите да защитават правата си - когато това тяхно исконно право е нарушавано. Мен ми е писнало да ме бамват периодически копоите на Ръбестата глава, защото съм защитавал УЖ гарантираното от всички основни правни текстове, но реално несъществуващо равенство пред законите или пък дори - суверенитетът на свободни страни като например Франция, защото И за това са ме бамвали. Крайно време бе някой да свие сърмите на Ръбестата глава и сие. ДОЛУ Ръбестата глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Преди 4 години именно социалните мрежи качиха на власт тоя фашист. Сега е времето да направят всичко възможно за да го свалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още