IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подгони Twitter, но рискува да навреди най-вече на себе си

Без определени защити от отговорност, компании като Twitter ще трябва да действат по-агресивно към политическите послания, върху които се гради мандатът на Тръмп

14:14 | 30.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Adnrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Adnrew Harrer/Bloomberg

Определяйки такива сайтове като дистрибутори, а не издатели, Раздел 230 им предоставя имунитет срещу съдебни дела при много обстоятелства. С течение на времето законът позволи на сайтовете да определят правила за това, което е и кое не е разрешено като съдържание, без да носят отговорност за публикуваното от посетителите, за разлика от вестниците, които по принцип са отговорни за това, което публикуват. 

През последните години съдебната система беше залята от съдебни искове, в които потребители твърдят, че социалните платформи са блокирали тях или тяхното съдържание.

В резултат на това Доналд Тръмп може да се изправи пред сериозни препятствия по отношение на заповедта. Дафни Келър, преподавател в правния факултет на Станфорд, споделя, че заповедта изглежда е „95 процента политическа реторика и театър, които нямат правен ефект и са в противоречие с казаното от съдилищата“.

Според Келър, дори ако заповедта няма юридическа тежест, тя все още може да бъде оспорена, тъй като е потенциална злоупотреба с власт.

Въпреки че съдилищата заемат страната на интернет компаниите, Конгресът все още е разединен. И републиканците, и демократите оспорват защитата на социалните медии, въпреки че не могат да дадат еднозначно обяснение на своето мнение.

Републиканците обвиниха компаниите, че цензурират консервативните гласове и нарушават широко възприетата гледна точка, че интернет трябва да бъде форум за многообразие на политическия дискурс. Демократите твърдят, че компаниите не са положили достатъчно усилия, за да премахнат проблемното съдържание или политическия тормоз.

„Смятам, че това, което заповедта се опитва да направи, е да покаже, че компания като Twitter се изявяват като неутрална платформа, а когато е предубедена спрямо консерваторите, действа измамно“, смята Джефри Уестлинг, анализатор в R Street Institute.

Според него правната теория вероятно ще бъде трудна за изпълнение. „Проблемът, който съществува и който много хора започват да осъзнават, е че изпълнителната заповед не е необходимо да бъде законно изпълнима, за да бъде заплаха за тези компании“, смята той. „Компаниите вероятно ще преодолеят всяко предизвикателство, но никой не иска да се сблъсква със съдебни спорове“, добави Уестлинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ейй хапеш ръката която те направи президент!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Money
преди 3 години
Акаунта на Тръмп е просто за бан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още