IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подгони Twitter, но рискува да навреди най-вече на себе си

Без определени защити от отговорност, компании като Twitter ще трябва да действат по-агресивно към политическите послания, върху които се гради мандатът на Тръмп

14:14 | 30.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Adnrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Adnrew Harrer/Bloomberg

Президентът на САЩ отдавна публикува неверни и пренебрежителни съобщения до своите 80 милиона последователи в Twitter, пренебрегвайки оплакванията относно тяхната точност или достоверност. През последните седмици той многократно публикува туитове, които по същество неправомерно обвиняват Джо Скарбъро, домакин на MSNBC, в убийство на служител през 2001 г., когато той е конгресмен. Скарбъро е бил на 800 мили по това време от произшествието, като полицията не е открила негови следи. Вдовицата на стажанта поиска от Twitter да изтрие съобщенията, но ръководството на платформата отказа. 

Доналд Тръмп и неговите съюзници твърдят, че социалните медии проявяват пристрастие към консерваторите и трябва да бъдат ограничени. Въпреки че зад тях стоят частни компании, а не правителството, президентът и неговите поддръжници твърдят, че те всъщност се превръщат в публична арена, която трябва да остане безпристрастна.

„Ако @Twitter иска да редактира и коментира публикациите на потребителите, той трябва да бъде освободен от специалния статус съгласно федералния закон (Раздел 230) и да бъде принуден да спазва същите правила като всички други потребители“, заяви сенатор Джош Хоули, републиканец от Мисури, който гласува в подкрепа на законодателство.

В четвъртък Тръмп определи целта си като борба с пристрастията. "В момента гиганти в сферата на социалните медии като Twitter получават безпрецедентен щит относно отговорността, основан на теорията, че те са неутрална платформа, каквато явно не са, а не редактор с гледна точка", заяви той в Овалния кабинет.

Някои правителствени служители заявиха, че планът му е неизпълним. „Това не работи“, изтъкна Джесика Роузънуорсъл, член на Федералната комисия по съобщенията по време на първия мандат на президента Барак Обама. Според нея изпълнителната заповед на Тръмп не е правилният начин за действие.

Дори някои консерватори възразиха, като предупредиха, че президентът предава контрола върху интернет на „държавната администрация“ и създава пространство за действие на либералните защитници да се нахвърлят върху непопулярни оратори, традиционно филтрирани от основните медии - включително такива като самия Доналд Тръмп.

„Консерваторите трябва да оценят факта, че социалните медии предоставиха безброй нови гласове вдясно и им позволиха да съберат милиони последователи и милиарди мнения“, коментира ситуацията Патрик Хедър, анализатор от Competitive Enterprise Institute.

Законът за благоприличие в областта на комуникациите е приет в зората на съвременната информационна епоха, който първоначално има за цел да улесни сайтовете, управлявани от ранните онлайн пионери като Prodigy и AOL, да блокират порнографско съдържание без да се изправят пред законови предизвикателства.

Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ейй хапеш ръката която те направи президент!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Money
преди 3 години
Акаунта на Тръмп е просто за бан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още