IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие понижи прогнозата си за азиатските икономики през 2016 г.

Причината за преразглеждането към понижение е слабо забавяне на растежа в Индия

12:38 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатската банка за развитие (АБР) понижи леко прогнозата си за икономическия растеж на развиващите се азиатски страни през 2016 година до 5,6 на сто спрямо очакваните по-рано 5,7 на сто, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Причината за преразглеждането към понижение е слабо забавяне на растежа в Индия, една от най-големите развиващи се страни в Азия. Очакванията за растежа на целия регион за догодина остават без промяна на равнище 5,7 на сто.

В доклад на банката е посочено, че изненадващото изтегляне на банкнотите с най-голям номинал в Индия най-вероятно ще потисне растежа тази година до 7 на сто вместо прогнозираните по-рано 7,4 процента.

Южна Азия обаче е най-динамичната част от региона, а растежът й се очаква да бъде 6,6 на сто през тази година вместо очакваните 6,9 на сто. Прогнозата за Южна Азия през 2017 година е за растеж от 7,3 на сто.

Докладът изтъква още, че регионалният гигант Китай ще отчете растеж от 6,6 на сто тази година и 6,4 на сто догодина.

Икономическият растеж в Източна Азия като цяло се очаква да бъде 5,8 процента през тази година и 5,6 на сто през 2017 година, каквито бяха и предишните прогнози.

Според АБР растежът на големите икономики в Югоизточна Азия през третото тримесечие съвпада с предишните очаквания и дори ги надвишават в Малайзия и Филипините. В този район се очаква икономически растеж и 4,6 на сто през 2017 година.

"Азиатските икономики продължават солидното си разрастване на фона на световната икономическа несигурност", отбелязва заместник-главният икономист на АБР Цзюхун Чжуан. Според него структурните реформи ще засилят производителността, ще подобрят инвестиционния климат и ще подкрепят вътрешното търсене, което ще помогне за запазване на импулса на растежа.

АБР изтъква, че съвкупният растеж на големите промишлено развити страни надвишава очакванията с 0,1 процентен пункт до 1,5 на сто за 2016 година. Прогнозата за растежа през 2017 година остава на равнище 1,8 на сто, като солидните потребителски разходи ще подкрепят икономиката на САЩ, а валутната политика и разрастването на трудовите пазари ще засилят растежа в еврозоната.

Растежът на Япония ще бъде стимулиран от солидния износ въпреки поскъпването на валутата, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още