IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси се възстановиха на фона на борсовия срив в САЩ

Основна тема във фокуса на пазарите е предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и държавния глава на Китай Си Дзинпин

11:02 | 12.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарите в Азия завършиха последната сесия от седмицата на зелена територия на фона на продължаващите негативни тенденции на щатските борси, съобщава CNBC.

След като индексът Dow Jones Industrial Average приключи сесията в четвъртък с нови спадове от 458 пункта, следван от слабото представяне и на другите два големи показателя S&P 500 и Nasdaq, азиатските пазари успяха да се възстановят в петък. 

В Китай хонконгският измерител Hang Seng завърши сесията с ръст от 1,77%, или 448 пункта, до 25 714,47 пункта. Континенталният бенчмарк Shanghai Composite прибави 0,91% към стойността си, приключвайки на ниво от 2606,91 пункта.

Токийската борса в Япония също отбеляза повишение, като индексът Nikkei 225 успя да се възстанови частично след серията от загуби, прибавяйки 0,46% към стойността си до 22 694,66 пункта.

В Австралия местният показател ASX 200 приключи деня с ръст от 0,2% до 5895,70 пункта. Акциите на местните компании от финансовия сектор също възстановяват част от стойността си. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group поскъпнаха с 0,38 на сто, докато акциите на представителите на енергийния сектор продължиха да се търгуват ниско.

В Южна Корея индексът Kospi също добави 1,51% към стойността си, завършвайки при ниво от 2161,85 пункта.

азия азия

Пазарите следяха и някои макроданни. Така например стана ясно, че китайският търговски излишък със САЩ е ударил нов рекорд, след като ръстът на износа на Китай се е ускорил бързо през септември, сигнализирайки, че производителите са ускорили продажбите си в чужбина, за да избегнат нови мита от САЩ.

Една от другите основни теми във фокуса на пазарите беше новината, че по време на предстоящата среща на страните от Г-20 американският президент Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин ще проведат разговор, който може да реши търговската война между двете икономически сили.

Икономическият съветник в Белия дом Лари Кудлоу заяви пред репортери, че се обсъжда среща между двамата лидери на форума на Г-20 в Буенос Айрес.

В същото време от американското Министерство на енергетиката обявиха, че възнамеряват да ограничат трансферите на ядрена технология към Китай, за да избегнат незаконното им отклоняване за военни и неразрешени цели.

"Тези мерки за национална сигурност са плод на преразглеждането на правителствената политика, предприето поради безпокойство от усилията на Китай да се сдобие с ядрен материал, оборудване и напреднала технология от американски компании", отбеляза в комюнике министерството в момент, в който Вашингтон подема всестранна офанзива срещу Пекин на фона на търговска война.

В четвъртък американските пазари приключиха сесията с нови понижение, като за последните два дни индексът Dow се е разделил с повече от 1200 пункта. Акциите на американските пазари отчетоха резки спадове в стойността си, тъй като инвеститорите изоставиха по-рисковите активи, обръщайки погледи към традиционно стабилните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още