Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Бедните в Китай стават още по-бедни заради новите огнища на COVID-19

Заплатите на нископлатените работници се свиват през второто тримесечие въпреки ръста на разполагаемия доход в цялата страна, посочват икономисти от CICC

Бедните в Китай стават още по-бедни заради новите огнища на COVID-19

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Икономическото възстановяване на Китай ще продължи да бъде възпрепятствано от слабото потребление, тъй като онази част от населението с по-ниски доходи продължава да се сблъсква с понижаващи се заплати, а новите вирусни огнища задържат потребителите по домовете им, посочва China International Capital Corp. (CICC), цитирана от Bloomberg.

Кризата в COVID-19 оказва по-голямо въздействие върху хората с ниски доходи в страната, включително и по отношение на работниците мигранти и работещите в секторите, засегнати най-силно от пандемията от коронавирус, като секторите ресторантьорство и продажби на дребно, изтъкват икономисти от CICC.

Месечните заплати на работниците мигранти се свиват с 6,7% през второто тримесечие, въпреки че растежът на разполагаемия доход в цялата страна се възстановява до 4,5% през периода, показват изчисленията на Bloomberg.

Това означава, че разпределението на доходите в Китай се е влошило, въпреки че икономиката отбеляза значително възстановяване през второто тримесечие. Освен това нарастващите случаи на инфекции с COVID-19 в световен мащаб и регионалните огнища на местно ниво също ще повлияят на траекторията на възстановяването на потреблението, смятат от CICC. Например, в Пекин се забелязва, че продажбите на дребно се свиват с 26,8% през юни, по-дълбоко спрямо месец по-рано, тъй като градът наложи по-строги мерки за социално дистанциране в отговор на възобновените огнища там.

„Очакваме използване на макрополитическата подкрепа, която да стабилизира работните места и прехраната на хората, тъй като темпът на икономическо възстановяване отслабва през втората половина“, посочват от CICC.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да-а...
Бедните в България и по света също стават по-бедни. Само в САЩ бедните си "накупиха" маратонки и телевизори без пари и са по-богати.
Да не говорим, че очаквам скоро поредният грабеж на бедните с цената на брашното съответно хляба.
В Италия цената на брашното се е вдигнала 4 пъти в магазините и даже при тази цена е дефицитно. Тук за сега само ни подготвят с информация за това колко е слаба реколтата и как се очаква поскъпване на хляба. Само предстоящите избори задържат цените все още.

Още от Азия
Азиатските борсови индекси се разминаха при дебюта на ZTO Express в Хонконг