IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hang Seng прави опити да излезе от мечата територия

Доброто настроение преобладаваше на борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион

12:05 | 23.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха борсовата сесия в понеделник преобладаващо с ръстове, съобщава CNBC.

В Хонконг измерителят Hang Seng успя да напредне с близо 1%, след като навлезе на меча територия миналата седмица. За силното представяне допринесоха книжата на Tencent, които поскъпнаха с 2%, както и тези на Hong Kong Exchanges and Clearing – с 5,7%.

Силните разпродажби от миналата седмица оставиха показателя с над 20% под последния си връх от средата на февруари, тъй като регулаторната несигурност помрачи прогнозите за китайските технологични компании.

В понеделник акциите в континентален Китай също поскъпнаха. Индексът Shanghai composite прибави 1,5%, а Shenzhen component – 2%.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 напредна с 1,8%, а по-малкият Topix с 1,9%.

Южнокорейският индекс Kospi пък се повиши с 1%. Въпреки това ръстовете бяха потиснати от поевтиняването на книжата на LG Chem с над 11%. В петък от General Motors обявиха, че готвят изтеглянето от пазара на електромобилите Chevrolet Bolt заради производствен дефект при някои батерийни клетки, произведени във фабриките на LG.

По-скромен бе ръстът на австралийския измерител S&P/ASX 200, който напредна с 0,4%.

Индексът на MSCI за Азиатско-Тихоокеанския регион без Япония прибави 1,2%.

Днешните ръстове в региона са факт на фона на последната седмица на разпродажби. Притесненията за бъдещата политика на Федералния резерв, както и разпространението на делта варианта на коронавируса продължават да тежат върху инвеститорските настроения. Лъч надежда в понеделник бе новината, че след месец на строги противоепидемични мерки в Китай отново няма нови случаи на коронавирус.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да се покачва. Фючърсите върху сорта WTI поскъпнаха с 1,8% до 66,9 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 1,7% до 63,8 долара за барел.

Доларовият индекс на свой ред достига ниво от 93,257 пункта, понижавайки се с близо 0,3%.

Японската йена се разменя за 109,94 за долар, което е поскъпване спрямо нивата от над 110 йени от миналата седмица. Австралийският долар пък се разменя за 0,716 щатски долара, отслабвайки спрямо нивото от над 0,729 долара от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още