IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е заплашен от бюджетен дефицит за първи път от 15 години

Основна причина за влошаването на икономическата конюнктура са продължаващите протести, които разтърсват специалния административен район

16:19 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради влошаването на икономическата конюнктура, предизвикано от протестите, през текущата финансова година Хонконг може да отчете бюджетен дефицит, съобщи днес секретарят по финансовите въпроси в местната администрация Пол Чан, цитиран от Франс прес. 

"Това ще стане за първи път през последните 15 години", уточни той в изказване пред Законодателния съвет.

В същото време икономиката на китайския специален административен район страда от последиците от местната политическа криза и търговската война между Китай и САЩ.

Първоначално планирахме бюджет с излишък. Само че заради отслабването на икономиката се свиха данъчните постъпления, освен това в средата на финансовата година взехме редица мерки за стимулиране на бизнеса, затова в края на финансовата година (приключваща на 31 март 2020-а) правителството може да се окаже на червено, допълни той.

Икономиката на Хонконг преживява в момента много големи затруднения, каза Пол Чан и призова демонстрантите да не се отдават на прояви на насилие.

От близо шест месеца градът преживява най-тежката си криза след връщането му на Китай през 1997 година с демонстрации и почти всекидневни протестни акции, чиито участници настояват най-вече за демократични реформи.

Данни, които бяха публикувани миналата седмица, отчетоха, че броят на туристите, пристигащи в Хонконг от континентален Китай, е намалял с 46 на сто през октомври. В нормално време това е месецът на ваканционните пътувания за китайците, отбелязва АФП.

Хонконг не е бил с бюджетен дефицит от 2003 година, когато избухна епидемията от птичи грип, отнел живота на 300 души, припомня Франс прес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още