IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство ще стимулира сливането на местни банки чрез субсидии

Правителството ще използва неразпределената печалба на държавната Deposit Insurance Corp., която защитава вложителите, като източник на средства

14:38 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg 

Японското правителство ще предложи субсидии, за да помогне на финансовите институции да се слеят или да интегрират мениджмънта си още през лятото на следващата година, съобщава Nikkei Asia Review. 

Правителството ще отпусне субсидии на регионалните банки и кредитни съюзи, които ще покрият част от разходите им за преход, като тези за интегриране на системите, докато се прегрупират. Всяка институция може да получи до около 3 млрд. йени (28,5 млн. долара), в зависимост от нейния размер.

Това е първият път, когато правителството отпуска субсидии на регионалните банки. Планът е свързан с една от основните политики на новата администрация на министър-председателя Йошихиде Суга, който е предвидил прегрупирането на регионалните банки още преди да встъпи в длъжност.

Правителството се стреми да внесе законопроект за изменение на Закона за подобряване на финансовите функции по време на парламентарната сесия през следващата година, който да включва предоставянето на субсидии.

Властите ще определят условията за субсидиите, като ключовата мярка е банките да слеят или интегрират бизнеса си.

Само финансови институции в селските райони с намаляващо население ще имат право на субсидии. Мярката не се отнася за институции в градските райони.

Приблизително 10 млрд. йени ще струва сливането на местни банки, изчисляват от Nikkei. Интегрирането на системи за споделяне на информация за клиенти и депозити ще бъде особено скъпо.

Обединените субекти няма да трябва да връщат предоставените средства. Правителството ще използва неразпределената печалба на държавната Deposit Insurance Corp., която защитава вложителите, като източник за субсидии, а не данъчните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още