IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия вече официално е част от инициативата „Един пояс, един път“

Рим и Пекин подписаха меморандум за разбирателство и десет допълнителни договора на обща стойност до 20 млрд. евро

15:26 | 23.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Луиджи ди Майо (вдясно) и Хъ Лифен (вляво) по време на церемонията по подписването в Рим. Снимка: Ройтерс</em></p>

Луиджи ди Майо (вдясно) и Хъ Лифен (вляво) по време на церемонията по подписването в Рим. Снимка: Ройтерс

Рим и Пекин подписаха меморандум за разбирателство и десет допълнителни договора на обща стойност до 20 млрд. евро

Италия официално се присъедини към китайската инициатива „Един пояс, един път“, с което стана първата държава от Г-7, участваща в проекта.

Церемонията по подписването на меморандума за разбирателство е връхната точка в тридневното посещение в Италия на китайския президент Си Дзинпин, което също така даде нов тласък на двустранните отношения с Пекин на фона на продължаващите търкания на Поднебесната империя със Запада.

Италианското популистко правителство, което се надява така да стимулира инвестициите и износа на фона на третата рецесия в страната в рамките на десет години, осигури топъл прием на китайския лидер, запазен обикновено за най-близките съюзници на Рим.

Китайски и италиански фирми също така подписаха още десет допълнителни споразумения в енергийния, газовия и други сектори. Към момента няма повече подробности за сделките, но според източник на правителството тяхната обща стойност може да достигне до 20 млрд. евро.

Според италиански медии оценките възлизат на около 5 млрд. евро.

Bloomberg посочва, че споразуменията включват фирми като енергийния гигант Eni, операторът на газопроводи Snam, инженерната компания Ansaldo Energia и банка Intesa Sanpaolo.

Също така се предвижда и договор между пристанищата на Триест и Генуа от една страна и китайската компания China Communications Construction от друга.

Меморандумът за разбирателство бе подписан от вицепремиера и министър по въпросите на индустрията Луиджи ди Майо от италианска страна и Хъ Лифен, председател на националната комисия по развитие и реформи от китайска.

Си Дзинпин ще направи частно посещение в Палермо в неделя, след което ще замине за Монте Карло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
забрайх да спомена, че нещо кат "жълти жилетки, обвинения за корупция, зелени химикалки или проституттки залъгалки" мое се дигнат на протест мдааам кат в Сръбия как се пръкнаха изведнъж протестите зарад руснаците, койт припари до китайжи и руснаци "народа" се надига одма всичко платено и организирано от Сашевското посолство как беше у Венецуелата, апропо как върят там нещата с демокрацията Тиквесторо, че нещо млъкнахте по въпроса ?? Я впрегнете Стоен и Сократа да обяснят там що стана ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
а Жабария в същото време е подслонила 6ти флот на Сашш, но едновременно им съобщаа на бюрократчетата в Брюсель аре чал и ако обичате без неггри, маннгали и баттали от Африка ..... The new world order .... само че с "китайския балон" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още