IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея с нов пакет от стимули за 10,5 млрд. долара

Страната се опитва да се справи с по-слабия износ и последствията от епидемията от MERS

10:01 | 03.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Южна Корея предлага да вложи милиарди долари в икономиката си, за да се справи със спадащите нива на износа и бързото разпространение на MERS (Близкоизточния респираторен синдром), съобщава ВВС.

Новият пакет за стимулиране е предложен в петък и е на стойност 11,8 трлн. корейски вона (10,5 млрд. долара). Пакетът е част от най-големия икономически план за стимулиране от 22 трлн. вони (19 млрд. долара).

Южна Корея се старае да постигне икономически растеж от 3,1% през тази година. Според анализаторите обаче дори с допълнителния пакет от стимули страната няма да успее да изпълни целта.

Водената от износ икономика на Южна Корея е засегната от намаляващото световно търсене на стоките ѝ в комбинация с вяло потребителско търсене у дома.

Предложената финансова инжекция е опит да се противодейства на влиянието на спадащата икономика чрез правителствени разходи.

Правителството предлага допълнителен бюджет ... за да се справи с недостига на приходи и 5,6 трлн. вона ще отидат за преодоляване на епидемията от MERS, подобряване на управлението на водните ресурси, подкрепа на работническата класа и стимулиране на местните икономики“, съобщава правителството в свое изявление.

Стивън Еванс, коресподент на ВВС в Южна Корея, коментира, че докато правителствата в Лондон и Берлин се придържат към „строгите икономии“ и ограничаване на публичните разходи заради забавянето на икономиките, Южна Корея поема в обратната посока и увеличава държавните заеми, за да даде тласък на икономиката.

Прогнозите за южнокорейския икономически растеж за тази година са малко над 3%. За много развити икономики това би било задоволително, но за Южна Корея това е доста по-бавен темп от очаквания.

Това забавяне се дължи основно на забавянето и на китайската икономика, но епидемията от MERS повдига опасения за бъдещето. Именно затова някои от допълнителните разходи са насочени към болници и клиники, които не успяха да се справят, когато болестта се появи за пръв път.

Туризмът, като индустрия, която е засегната силно от епидемията, също ще получи пари. Земеделските производители ще се възползват пък заради продължаващата суша.

Но детайлите изглеждат незначителни на фона на по-голямата картина: Южна Корея отхвърля икономическата политика на Европа. Въпросът е кой е прав, коментира Еванс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още