IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай готви нови фискални стимули в подкрепа на икономиката

Фокусът се очаква да е върху данъчните облекчения за малките компании

11:41 | 23.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще увеличи фискалните си разходи през тази година, за да подкрепи икономиката си, фокусирайки се основно върху намаляване на данъците и таксите за малките компании, съобщиха от финансовото министерство на страната.

Нарастващото напрежение върху втората по големина икономика в света забави растежа ѝ до най-ниското му ниво от 1990 г., въпреки че Пекин вече направи някои отстъпки и подтикна банките да отпускат повече средства, припомня Ройтерс.

Правителството по всяка вероятност готви нови фискални мерки, които да бъдат представени по време на годишната среща на Народното събрание през март, включващи по-големи данъчни облекчения и отделянето на повече средства за инфраструктурни проекти, посочват икономисти.

Фискалните разходи на Китай са нараснали до 22,1 трлн. юана (3,3 трлн. долара) през 2018 г., докато ръстът при приходите е в размер на 6,2% до 18,3 трлн. юана, посочва представителят на финансовото министерство в Пекин Ли Давей.

По думите му страната е успяла да постигне целта си за фискални приходи за 2018 г. въпреки по-ниските данъци и такси, които заедно възлизат на 1,3 трлн. юана.

По-рано този месец финансовият министър Лу Кън посочи, че Китай ще намали още налозите. Той също така посочи, че правителството обмисля план за намаляване на социалните осигуровки, с което се надява, че ще облекчи финансовото бреме на малките компании.

Запознати с политиките на Пекин очакват също и понижение на данъка върху добавената стойност, който варира от 6% в сектора на услугите до 16% в промишлеността.

Намеренията на властите за по-агресивни данъчни понижения през 2019 г. разпалиха още повече очакванията, че годишният бюджетен дефицит на страната може да бъде увеличен до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП). Правителството намали целите си за недостига до 2,6% от БВП от 3% предходната година. Това бе и първото понижение от 2012 г. насам.

В изказването си пред репортери от финансовото министерство не посочиха какъв е размерът на бюджетния дефицит за 2018 г.

По-рано източници на Ройтерс посочиха, че целите на дефицита биха могли да се увеличат над миналогодишните 2,6%, но по всяка вероятност ще останат под 3%.

Забавянето на китайската икономика също така разпали и притесненията за увеличаване на задлъжнялостта на местните правителства на фона на продължаващите опити за стимулиране на растежа.

По данни на финансовото министерство неизплатеният дълг на местните правителства към края на 2018 г. е в размер на 18,39 трлн. юана. Това представлява ръст от близо 2 трлн. юана спрямо предходната година, но според представителите на ведомството рисковете, свързани с него остават като цяло преодолими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
аз защо си спомням, че блумбърг, респективно инвестора, ни надуваха главите колко грешна е политиката на Тръмп и нямал да успее нищо да направи и Китай просто щял да се надсмее и да продължи. фактите говорят друго. ще почна може би като при комунизма - чета Разбойническо дело или неПравда и слагам знак минус на всичко и така получавам истинска информация. И сега сякаш става същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още