Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай изчерпва смело квотите за внос на въглища, залагайки на местния ресурс

Целта на най-силната азиатска икономика е да постигне независимост по отношение на твърдите изкопаеми горива, ограничавайки вноса от други страни

Китай изчерпва смело квотите за внос на въглища, залагайки на местния ресурс

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Китайските компании за комунални услуги изчерпват квотите си за внос на термични въглища за 2020 г., така че се забелязва мащабен фокус към местните въглища, като по този начин дружествата целят да покрият предстоящите им летни изисквания, което от своя страна повишава местните цени, съобщава S&P Global Platts, цитирайки източници от индустрията.

Китайските цени на въглищата се повишиха до 558 юана/mt (78,90 долара/метричен тон) на 10 юни от 543 юана/ метричен тон (76,91 долара/метричен тон) на 2 юни, тъй като много компании за комунални услуги увеличиха потреблението на местни въглища или чрез съществуващите си дългосрочни договори, или чрез спот пазара, посочват източниците.

Още по темата

Въпреки че точният брой на квотите за внос на термични въглища за 2020 г. не може да бъде потвърден, пазарните източници заявиха, че общият обем на вноса от 270 млн. метрични тона през 2017 г. е действал като референтна точка за квотите за внос през 2020 г. От 2017 г. Китай започна да прилага различни видове мерки за затягане на вноса на въглища, тъй като се стреми да направи домашната промишленост по-автономна спрямо външни ресурси.

За цялата 2019 г. Китай е внесъл около 299,8 млн. метрични тона въглища, което е с 6,3% повече в сравнение с предходната година, показват данни на Главната митническа администрация. 

През януари-май тази година вносът на въглища в Китай скочи до 148,7 млн. метрични тона, което е с 16,8% повече на годишна база, сочат митнически данни. Въз основа на референтната база от 2017 г. се смята, че Китай е използвал над 55% от квотите си за внос до края на май, посочват източници.

След скока на обемите на въглища по внос през първото тримесечие Китай наложи различни мерки през март за ограничаване на притока на ресурса от други страни.

Квотите за внос се разпределят в цялата страна и се разделят между компаниите за комунални услуги.

След като през март Китай въведе мерки за ограничаване на вноса, китайската държавна компания Shazhou Electric Power отмени до 225 000 метрични тона въглища, внос от Индонезия.

Междувременно електроцентралите в Дзянсу в източната част на Китай, оперирани от China Huadian Corporation и централите в югоизточната част на Китай в провинция Фудзиен, са изчерпали квотите си по внос за 2020 г., посочват различни източници. 

Още по темата

Електроцентралите в югоизточната част на китайската провинция Фуджоу, контролирани от China Guodian Corporation, електростанциите Фудзиен в югоизточен Китай и електроцентралите в Шанхай с оператор China Huaneng Group също са били засегнати, добавят източниците.

Производството на електроенергия в страната намаля на годишна база заради въздействието на блокадите за спиране на разпространението на коронавируса през февруари и март, като то се възстанови и сега отбелязва значително по-висока активност спрямо нивата от втория и третия месец на годината.

Междувременно се очаква лятното търсене на електроенергия да се повиши на фона на свиващия се обем на квотите за внос, но източник на индустрията заяви, че силните дъждове в Южен Китай са засилили производството на хидроеенергия, което ще замени част от търсенето на електроенергия от въглища.

Въпреки че прозорецът за ценовия арбитраж между китайските местни и вносни въглища остава отворен, китайските комунални услуги продължават да бъдат добре снабдени. Това, заедно с квотите за внос, ще ограничи ръста на вноса и цените, посочват от S&P Global Platts.

Китайското вътрешно производство на въглища от януари до май се повиши с 3,8% на годишна база, до 1,15 млрд. метрични тона, като прогнозата за целогодишно производство на въглища в Китай се увеличи с 4%, до 3,85 млрд. метрични тона.

Поглеждайки в по-дългосрочен план, трейдър споделя: „Производството и потреблението на въглища в Китай ще продължа да нараства, докато вносът на чуждестранни въглища ще се сблъска с по-силни ветрове, тъй като Китай се опитва да постигне независимост относно този ресурс“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските пазари игнорираха положителните данни за китайската индустрия