IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще използва по-активна данъчна политика в подкрепа на икономиката си

Една от мерките, които се очаква, е намаляване на данъците на компаниите

12:11 | 24.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще предприеме по-активна данъчна политика, за да подпомогне преодоляването на идващата отвън несигурност, предаде Ройтерс, като се позова на държавното радио, съобщава БТА.

Забавящият се икономически растеж предизвиква разгорещен дебат сред представители на правителството за това дали фискалната политика трябва да играе по-голяма роля в смекчаването на последиците от търговска война със САЩ.

Държавното радио цитира снощи изявление след правителствено заседание, ръководено от премиера Ли Къцян, в което се посочва, че "фискалната политика ще стане по-активна". 

Данъчната политика ще се съсредоточи върху намаляването на данъците за компаниите, а темпът на пускане на специални облигации на местните правителства ще бъде ускорен, посочва кабинетът.

Правителството ще предостави данъчно облекчение от 65 млрд. юана (9,6 млрд. долара), като разшири обхвата на своята преференциална политика, която ще важи вече за всички фирми, е не само за малките технологични компании.

Тази стъпка е допълнение към първоначалната цел за орязване на данъците и таксите с 1,1 трил. юана тази година, посочи кабинетът.

Предпазливата парична политика няма да бъде нито прекалено строга, нито прекалено либерална, предупреждава правителството, цитирано от Франс прес.

По-рано този месец САЩ наложиха 25 процента мито на китайски вносни стоки за 34 милиарда долара, а Китай отвърна със същия размер обмитяване на вносни стоки от САЩ на същата стойност.

Икономическият растеж на Китай се забави леко до 6,7 процента през второто тримесечие, тъй като усилията на Пекин да ограничи дълга си, подкопа активността. Растежът на фабричното производство за юни се понижи до 2-годишен минимум, което е притеснителен сигнал за инвестициите и износителите на фона на изострянето на търговската война със САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още