Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Най-тежкият икономически спад в Северна Корея от 20 години прави Ким нестабилен

Проблемите с икономиката разпалват гнева на Ким Чен Ун, от когото може да се очаква още по-провокативно поведение идната година

Най-тежкият икономически спад в Северна Корея от 20 години прави Ким нестабилен

Снимка: Bloomberg L.P.

Взривяването на сгради, чиято цел е да символизират приятелство, може да се окаже насилственият начин страната да търси помощ за икономиката си, ограничена от международни санкции и затворени граници заради коронавируса, пише Bloomberg.

Унищожението на обекта за връзка на стойност 15 млн. долара (платени от Южна Корея), построен в севернокорейския пограничен град Кесън, беше едно една от най-големите провокации на режима в Пхенян срещу своя съсед от години.

Правителството на южнокорейския президент Мун Дже Ин предупреди Ким Чен Ун да не прави неразумни провокации, но взривяването на сградата досега не е попречило на плановете за междукорейско сътрудничество в Сеул, нито на опитите да се убеди администрацията в САЩ да отпусне малко политиката си на санкции спрямо Пхенян.

И докато анализаторите така и не успяха да стигнат до консенсус за причините зад „експлозивния“ ход на Пхенян, то непосредственият резултат бе, че се инжектира нова доза спешност в преговорите между САЩ и Южна Корея за Северна Корея.

Всяко едно облекчение на ограниченията за търговия е трансакции на средства ще е добре дошло за Северна Корея, тъй като нейната икономика рискува да се свие с 6% през тази година, показват данни на Fitch Solutions. Това ще е най-голямото такова понижение от 1997 г., когато страната трябваше да се справя с криза заради липсата на храна.

Проблемите с икономиката са само част от предизвикателствата, срещу които Ким Чен Ун трябваше да се изправи, след като близо 3-седмичното му отсъствие от публични събития роди спекулации за здравословното му състояние и контрола на властта.

Търговията с Китай – най-големият икономически партньор на Северна Корея, вече се забави значително. Но потокът от стоки бе спрян, след като се наложи Пхенян да затвори границите, за да предотврати заразата с COVID-19. През март и април севернокорейският износ за Китай е намалял с над 90% спрямо година по-рано, показват данни на китайските митници.

Изглежда Пхенян е притиснат в ъгъла, така описва ситуацията Кайл Фериър, директор по академичните въпроси на Корейския икономически институт на Америка. „Санкциите очевидно се отразяваха на севернокорейската икономика преди COVID-19, но затварянето на границата с Китай за ограничаване разпространението на коронавируса направи много повече да затрудни положението на севернокорейската икономика“, допълва той.

И макар свиването да не изглежда много голямо на фона на други икономики, които се сринаха, то Северна Корея е една от най-бедните държави в света и не може да си позволи влошаване.

Тук биха помогнали парите от Южна Корея, но заради санкциите търговията между съседите е достигнала едва 3,5 млн. долара през май от 2,7 млрд. долара през 2015 г.

Хуманитарната помощ също пресъхна заради кампанията за максимален натиск на американския президент Доналд Тръмп. От 1995 г. Сеул е изпратил хуманитарна помощ в размер на 3 млрд. долара, но само 30 млн. от тях са били отпуснати в периода от 2017 г. до 2019 г., показват актуални правителствени данни.

Още по темата

Взривеният офис за връзка се намираше близо до съвместен заводски парк, където южнокорейски фирми преди години използваха по-евтиния севернокорейски труд за производство на стоки. Този модел на икономическо сътрудничество носеше на Северна Корея около 100 млн. долара на година. Но през 2016 г. – по време на поредно обтягане на отношенията със Сеул, Пхенян изпрати войски, които да окупират обекта, който впоследствие остана затворен заради наложени международни санкции.

Заобикалане на санкциите

Преди пандемията Северна Корея задобряваше в това да пробива дупки в стената от санкции срещу режима, търгувайки с контрабандни стоки и ограничени суровини, показаха доклади на Съвета за сигурност на ООН.

Страната също така се обърна и към киберпрестъпленията. Тя е придобила около 2 млрд. долара през 2019 г. чрез кражби от финансовия сектор, показват свидетелства пред Камарата на представителите в САЩ от юни.

Но междувременно Северна Корея участва и в преговори за облекчаване на санкциите както с дългогодишните си приятели Китай и Русия, така и с враговете САЩ и Южна Корея.

След трите срещи между Тръмп и Ким от 2018 г. насам, които обаче така и не донесоха значително облекчение в санкционния режим, Пхенян по-рано този месец обвини САЩ в неспазени обещания и заяви, че няма полза от диалога с Вашингтон.

„Усилията за сближаване през последните години не донесоха много по отношение на икономическо облекчение за Северна Корея“, посочва анализаторът на Fitch Анвита Басу.  

Според бившия служител на Пентагона и настоящ преподавател в Университета в Уелингтън в Нова Зеландия Ван Джаксън тъй като севернокорейската икономическа криза разпалва агресията на страната и на свой ред се влошава от санкциите, то скоро няма да има изход от ситуацията.

„Причината Северна Корея да унищожи офиса за връзка ще ги (властите в страната – бел. ред.) подтикне към дори още по-провокативно поведение през следващата година“, смята той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
0
 
4
преди 11 месеца
нали се санкции манкции, а тия и разтежи имали ... странна раота, уж ше мрат а все не щат ....
1
 
1
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
E, значи се справят доста по-добре от Германия. Меркел каза, че там е най-тежката криза от 1945-та
3
 
1
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Интересно защо Китай е обърнал гръб на Северна Корея?
3
 
6
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Северна Корея и икономика в едно изречение... Големи локуми се разтягат.

Още от Азия
Китай даде зелена светлина за ваксиниране и на деца от 3 до 17 години