IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Близкия изток между Израел, Сирия и Иран се покачва

Израел твърди, че ирански дрон е навлязъл във въздушното пространство на страната от Сирия, отговори с атака по ирански контролен пункт в съседката си

13:40 | 10.02.18 г.
<p>
	Израелските служби за сигурност проучват останките на сваления изтребител F-16. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Израелските служби за сигурност проучват останките на сваления изтребител F-16. Снимка: Ройтерс

Напрежението в Близкия изток между Израел, Сирия и Иран се покачва. Тази сутрин израелски еликоптер е свалил ирански дрон, който е навлязъл в израелското въздушно пространство от Сирия, съобщават от Тел Авив.

В отговор израелската армия е нанесла удар по ирански контролен пункт в Сирия, откъдето е излетял дронът. При стрелба на сирийската противовъздушна отбрана израелски изтребител F-16 се е разбил в северната част на Израел от сирийски противовъздушен огън, но пилотът му е спасен, предава БТА.

По изтребителя са изстреляни  няколко зенитни ракети от сирийската противовъздушна отбрана, казва се в  комюнике на пресслужбата на израелската армия, изпратено в представителството на ТАСС в Тел Авив.

На 7 февруари израелски самолети нанесоха ракетен удар от въздушното пространство на Ливан по околностите на Дамаск, припомня ТАСС. Сирийското командване окачестви това нападение като "опит да се повдигне моралният дух на терористичните формирования след поражението, което са им нанесли сирийските въоръжени сили".

Израелското военно командване заяви, че само един от неговите самолети е ударен, , докато е извършвал мисия срещу ирански цели в Сирия, откъдето е изстрелян дронът, навлязъл в израелското въздушно пространство, предава Ройтерс. Така се отричат твърденията  на сирийската армия за улучени повече самолети.

Заради ситуацията с дрона летището  "Бен Гурион" в Тел Авив временно спря работа. Сирени за въздушна тревога прозвучаха и на окупираните от Израел Голански възвишения, които са задействани от изстреляни срещу Израел зенитни ракети.

Междувременно израелският посланик в Русия Хари Корен заяви днес, че подразделенията на подкрепяната от Иран ливанска шиитска организация Хизбула и шиитските мюсюлмански бунтовници би трябвало да бъдат незабавно изтеглени от южната зона за деескалация в Сирия, предава Интерфакс.

От Тел Авив пък предупреждават, че „Иран и Сирия си играят с огъня“ и има  готовност за всякакви сценарии след навлизането на ирански дрон в израелското въздушно пространство от Сирия, допълват Ройтерс и Франс прес.

Готови сме да ги накараме да платят висока цена за такива действия, посочва военният говорител генерал-лейтенант Джонатан Конрикус. Той допълва, че  дронът е бил с военна мисия и е изпратен и управляван от иранските военни сили. 

Военният съюз, подкрепящ сирийския президент Башар Асад, отговори, че отсега нататък Израел ще получава "решителен и сериозен" отговор на "тероризма" си. В изявление на съюза се посочва, че израелското твърдение за дрон, навлязъл в израелското въздушно пространство, е "лъжа", както и че Израел е атакувал база на дронове в централната част на Сирия.

Дроновете, излетели тази сутрин от базата Т4, са извършвали рутинни операции срещу групировката "Ислямска държава" в сирийската пустиня, гласи изявлението. "Когато базата беше атакувана, нашите дронове все още летяха над град Сохна към пустинята", посочват от сирийската страна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още