Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Пекин: Ще изпробваме смели финансови реформи в свободната зона

Китайските управляващи планират премахването на всички ограничения за покупко-продажба на юани в Шанхай

Китай ще отвори своя до голяма степен закрит за чуждестранна конкуренция сектор на услугите в свободната търговска зона в Шанхай. Правителството ще изпробва смели финансови реформи, в това число и конвертируемост на юана, съобщиха управляващите в Пекин, цитирани от Reuters.

В дългоочаквано от пазарите съобщение Китайският държавен съвет обяви, че ще облекчи регулаторните пречки за чуждестранните инвеститори, улеснявайки достъпа до свободната зона и освобождавайки рамките около трансграничните капиталови потоци.

Съобщението на китайското правителство не дава конкретен график за изпълнение на реформите, но уточнява, че те ще се извършват в рамките на следващите две или три години. Държавните медии в страната все пак предупредиха, че вероятността най-драматичните финансови реформи да бъдат изпълнени през тази година е много малка.

Още по темата

"Както се очакваше, основен фокус в началото ще е насърчаването на търговията", пише в свое изследване Франсис Чунг, икономист в Credit Agricole CIB.

Китай е на път да направи първата съществена крачка към либерализиране на финансовата си система и предоставянето на по-големи граждански права с изграждащата се свободната търговска зона в Шанхай. От 1 октомври Пекин ще ограничи ефективно някои национални закони, регулиращи учредяването на чуждестранни фирми в зоната.

Документът, публикуван на интернет страницата на Държавния съвет, до голяма степен съвпада с предварителните очаквания, които имаха водещите чуждестранни експерти. Новите правила не включват единствено очакванията за разрешение за търговия с "културни реликви" в зоната.

В документа не се споменава нищо по отношение на достъпа до блокираните чуждестранни сайтове, като Facebook и Twitter, въпреки широко разпространените слухове от последните дни. Съществува обаче клауза, според която чужди компании могат да предлагат "специализирани телекомуникационни услуги" в рамките на зоната.

Икономистите предупреждават, че докато търговията със стоки и услуги в рамките на свободната зона ще бъде опростена, то по-дълбоките финансови реформи ще се реализират далеч по-трудно, поради риска от вътрешна политическа съпротива.

"Отварянето на капиталовата сметка е много оспорвано в Китай", посочи Май Йен, анализатор в Barclays Capital в Хонконг. "Има обществени лидери и водещи академични политически съветници, които публично се противопоставят на новия план. Според тях Китай не е готов за това и не се нуждае от това", допълни още анализаторът.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Индексите в Азия се повишиха след намаляването на лихвите в Китай